Bos+BadWeekend

Bosbadweekend BOS+

In het najaar van 2019 organiseert BOS+ voor het eerst een Bosbadweekend. Het aloude Bosweekend van BOS+ krijgt een vernieuwd concept!

Het bos heeft de mens heel wat te bieden. We vinden er rust, of we krijgen er net de kans om erg actief te zijn. Er is ook heel wat materiaal te vinden om te leven en overleven.

Op BosBadWeekend willen we de deelnemers een weekend helemaal onderdompelen in het bos en haar (ver)diensten, met focus op de nauwe link tussen het bos en onze mentale en/of fysieke gezondheid. Zo kom je met opgeladen batterijen en heel wat nieuwe ideeën en verhalen terug thuis. Heeft het gezondheidseffect van bos en natuur jou altijd al kunnen boeien en wil je graag meer weten, voor eigen gebruik of om er zelf ook mensen mee te helpen? Dan is het BosBadWeekend zeker iets voor jou.

Inschrijven kan ten laatste tot en met dinsdag 15 oktober.

Ik schrijf me in 

Wat mag je verwachten?

Van vrijdagavond 18 oktober tot zondag 20 oktober 2019 trekken we ons terug in het bos. Concreet is het BosBadWeekend er voor volwassenen die al een zekere interesse hebben in het bos en wat het ons biedt, maar er graag nog meer uithalen.

Er worden vier uiteenlopende themaworkshops aangeboden, daar kies je er drie uit. Op zaterdagvoor- en namiddag en zondagvoormiddag word je telkens in kleine groep gedurende één halve dag ondergedompeld in één van de gekozen thema’s door een ervaren bos & gezondheidsgids. De focus ligt op ontspannen en op connecteren met het bos, maar ook op bijleren! Zo kan je bij thuiskomst zelf aan de slag met wat je leerde. Tussendoor leren we mekaar kennen en natuurlijk is er ook tijd om te genieten van de mooie omgeving.

De omkadering van het weekend gebeurt door BOS+ en CM. CM trekt resoluut de kaart van gezondheidsfonds en wil zich engageren voor de gezondheid en het welzijn van alle mensen. Vanuit deze visie ondersteunen ze graag medisch-sociale initiatieven. Hier sluit het concept van het BosBadWeekend dan ook perfect bij aan. 

Credits coverfoto: Bart Carlier

Foto credits artikel: Bert Stephani

Je kan ineens niet meer mee? Jammer! Het beste is dat je dan nog iemand zoekt om je te vervangen. De overzetting doen wij kostenloos, en we gaan ervan uit dat jullie dit dan verder onder elkaar regelen.  

Vind je écht niemand om je te vervangen? Helaas kunnen wij je kort voor het weekend niet meer alle kosten terugbetalen. We storten terug:

  • Als je vier weken of eerder annuleert: 100%
  • Als je 2 tot 4 weken vooraf annuleert: 50%
  • Als je op minder dan 2 weken annuleert: 25%

Gidsen en aanbod

Hieronder vind je een kort overzicht van de gidsen en hun aanbod voor de themaworkshops

Bosbaden met Katriina Kilpi en Ann Tilman

Katriina Kilpi wil jullie laten kennismaken met het bosbaden. Zij is getraind als Finse Metsämieli (Forest Mind) gids, en maakt haar eigen interpretatie hiervan voor de Vlaamse bossen. Een Metsämieli-wandeling biedt een shortcut naar ontspanning, stressvermindering, verfrissing en zelfbewustzijn. Door oefeningen te doen die alle zintuigen openen, kan je je mentale en fysieke kracht opladen. Ze helpt je om te verstillen en het bos op een andere manier te ervaren.

Katriina beheert het bedrijf NatureMinded, een onderzoeks- en consultancybedrijf die de positieve link tussen natuur en gezondheid onderzoekt en staaft. Daarnaast organiseerde zij onlangs voor de tweede keer het event International Forest Therapy Days in Finland.

Ook Ann Tilman is gids in het bosbaden, zij het vanuit een andere insteek. Ze nodigt uit om anders te kijken; naar jezelf, de anderen en je omgeving. De metaforen en wijsheid die in de natuur verborgen liggen, openbaren zich alleen tijdens complete rust en vertraging. Als gids bewaakt Ann dit kader en begeleidt ze je doorheen dit mindfulness proces.  

In 2018 behaalde Ann haar certificaat bij de Association of Nature and Forest Therapy / ANFT. Ze combineert dit met haar jarenlange ervaring binnen HR en biedt via haar bedrijf Foresterra zelfzorg- en teamzorgtrajecten aan voor organisaties en bedrijven. De natuur is voor haar een katalysator tot meer openheid, mentale veerkracht en creativiteit. Als trainer van het European Forest Therapy Institute / EFTI geeft ze mee vorm aan een lokaal trainingsinstituut in België.

Rewilding en bushcraft-technieken met Bert Poffé

Bert Poffé is Rewilding Lifestyle Coach, avonturier en ontdekkingsreiziger. Tijdens zijn vele reizen was er steeds de drang naar fysieke uitdagingen en avontuur, maar vooral ook naar het bijleren van natuurvolkeren die vaak harmonieus overleven in en met de natuur. Bert gaat in de eerste plek in op overleven in het bos. Tijdens zijn workshop geeft hij een inleiding rond de Rewilding Lifestyle en gaat hij dieper in op  bushcraft, survival en outdoor technieken. Daarna volgt een introductie 'natuurlijk bewegen'. Bert en Kiki beheren samen Rewilding Drum.

”Door het loskoppelen van de mens van de natuur en het creëren van een kunstmatige omgeving zijn we terechtgekomen in een gigantische ratrace, met een resem westerse welvaartsziektes tot gevolg. Rewilding Drum helpt jou de natuur én je ongetemde, wilde, natuurlijke ik opnieuw een plaats geven in je dagelijks leven, om je tegen dit alles te beschermen.” - Bert Poffé.

Natuur-EHBO en wild beauty met Kiki Nardiz

Kiki Nardiz is ook Rewilding Lifestyle Coach, avonturier en ontdekkingsreiziger. Door haar ervaringen kent ze ondertussen heel wat van planten en kruiden in het bos. Zij neemt jullie graag mee in haar wereld. Er valt heel wat te doen met planten en kruiden, concreet zal zij ingaan op het volgende;

- Wild beauty; welke lichaamsverzorgende eigenschappen hebben planten?

- Natuur- EHBO; welke planten en kruiden zijn ideaal voor het samenstellen van een natuurlijke EHBO-kit?

- Eetbare planten en kruiden; wat is er op het moment  en op deze plek voor handen aan lekkers in het bos? Daarnaast geeft ze je ook graag een algemene inleiding over eetbare planten en kruiden.

Relaxatie en ontspanning in het bos met Annelies Carpentier en Jennifer Desmet

Annelies Carpentier en Jennifer De Smet werken in het dagelijkse leven beiden als psychomotorisch therapeut. In de therapie die ze geven, merken ze dat naar buiten gaan en tijd doorbrengen in een groene omgeving een erg grote positieve impact heeft en ze willen hier dan ook verder mee aan de slag. Dit doen ze met hun organisatie Buitenin.

”We leven in een dynamische wereld. We zijn voortdurend onderhevig aan veranderingen, verplichtingen, verantwoordelijkheden, verwachtingen waaraan we (denken te) moeten voldoen.

Tijdens dit BosBadWeekend laten wij je kennismaken met een aantal ontspanningstechnieken die je kunnen helpen om rust te vinden wanneer je het nodig hebt .

We staan kort stil bij wat stress is en gaan aan de slag met een aantal ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en elementen uit de mindfulness… in een omgeving die zich daar helemaal toe leent, nl. HET BOS.” - Annelies Carpentier.

Praktisch

Datum: Het BosBadWeekend gaat door tijdens het laatste weekend van de Week van het Bos 2019! We starten op vrijdagavond 18 oktober om 19u en eindigen zondagmiddag 20 oktober 2019 om 14u30

Locatie: Gebouw 14 op het domein De Hoge Rielen in Lichtaart wordt onze uitvalsbasis. Een nieuw gebouw met basiscomfort. Het gebouw is diep in het domein gelegen waardoor we onmiddellijke toegang tot het bos hebben. (lees meer bij ‘logeren’)

Catering: Alle maaltijden tijdens het weekend worden met verse producten en veel liefde klaargemaakt door ons kookteam. Het menu is 100% vegetarisch omdat een plantgebaseerde voeding nu eenmaal veel minder impact heeft op onze natuur, en bovendien ook gewoon héél lekker kan zijn. Allergieën en ev. andere opmerkingen i.v.m. voeding kunnen doorgegeven worden bij inschrijving.

Logeren: Het net gerenoveerde gebouw waar we logeren bestaat uit 1 hoofdgebouw met grote zaal, keuken, slaapkamers, sanitair. Daarnaast zijn er op de site nog twee aparte slaapcontainers. Goed om weten: er zijn geen aparte één of tweepersoonsslaapkamers, dus iedereen ligt in een slaapzaal die verder wel kan ingedeeld worden in kleinere kamers. Ook het sanitair is gedeeld. Aangezien we op dit weekend gaan voor het terug connecteren met bos en natuur, bieden we ook de mogelijkheid om te kamperen naast het gebouw. Geef dit aan bij je inschrijving. Kampeerders moeten wel zorgen voor een eigen tentje en het nodige kampeermateriaal, maar ze kunnen natuurlijk wel gebruik maken van de sanitaire voorzieningen van het gebouw. Het gebouw is ook toegankelijk voor mensen met een beperking, maar niet alle workshops lenen zich voor personen met bepaalde beperkingen. Geef dit dus zeker mee bij de inschrijving.

Kostprijs: Het kostenplaatje voor het volledige weekend bedraagt 250 euro. Hierin zit alles vervat; verblijf, maaltijden, workshops en algemene omkadering. Kamperen kan aan een verminderde prijs van 200 euro voor het hele weekend. Kampeermateriaal (tent, slaapzak, matje,…) dient wel zelf te worden meegebracht.

Ik schrijf me in!