Bos+BadWeekend

Bosbadweekend BOS+

In het najaar van 2019 organiseerde BOS+ voor het eerst een Bosbadweekend. Een prachtige ervaring voor al wie er bij was. In 2020 doen we dit gewoon opnieuw. Noteer vrijdagavond 23 oktober tot en met zondag 25 oktober 2020 in de agenda.

Het bos heeft de mens heel wat te bieden. We vinden er rust, of we krijgen er net de kans om erg actief te zijn. Er is ook heel wat materiaal te vinden om te leven en overleven.

Op Bosbadweekend willen we de deelnemers een weekend helemaal onderdompelen in het bos en haar (ver)diensten, met focus op de nauwe link tussen het bos en onze mentale en/of fysieke gezondheid. Zo kom je met opgeladen batterijen en heel wat nieuwe ideeën en verhalen terug thuis. Heeft het gezondheidseffect van bos en natuur jou altijd al kunnen boeien en wil je graag meer weten, voor eigen gebruik of om er zelf ook mensen mee te helpen? Dan is het Bosbadweekend zeker iets voor jou.

Alle plaatsen voor het Bosbadweekend zijn ondertussen ingenomen! Inschrijven is niet meer mogelijk, graag tot een andere keer.

Wat mag je verwachten?

Van vrijdagavond 23 oktober tot zondag 25 oktober 2020 trekken we ons terug in het bos. Concreet is het Bosbadweekend er voor volwassenen die al een zekere interesse hebben in het bos en wat het ons biedt, maar er graag nog meer uithalen.

Er worden een aantal uiteenlopende themaworkshops aangeboden, daar kies je er drie uit. Op zaterdagvoor- en namiddag en zondagvoormiddag word je telkens in kleine groep gedurende één halve dag ondergedompeld in één van de gekozen thema’s door een ervaren bos & gezondheidsgids. De focus ligt op ontspannen en op connecteren met het bos, maar ook op bijleren! Zo kan je bij thuiskomst zelf aan de slag met wat je leerde. Tussendoor leren we mekaar kennen en natuurlijk is er ook tijd om te genieten van de mooie omgeving.

De omkadering van het weekend gebeurt door BOS+ en CM. CM trekt resoluut de kaart van gezondheidsfonds en wil zich engageren voor de gezondheid en het welzijn van alle mensen. Vanuit deze visie ondersteunen ze graag medisch-sociale initiatieven. Hier sluit het concept van het Bosbadweekend dan ook perfect bij aan. 

Credits coverfoto: Bart Carlier

Foto credits artikel: Bert Stephani

Gidsen en aanbod

Hieronder vind je een kort overzicht van de gidsen en hun aanbod voor de themaworkshops

Bosbaden met Katriina Kilpi

Katriina Kilpi wil jullie laten kennismaken met het bosbaden. Zij is getraind als Finse Metsämieli (Forest Mind) gids, en maakt haar eigen interpretatie hiervan voor de Vlaamse bossen. Een Metsämieli-wandeling biedt een shortcut naar ontspanning, stressvermindering, verfrissing en zelfbewustzijn. Door oefeningen te doen die alle zintuigen openen, kan je je mentale en fysieke kracht opladen. Ze helpt je om te verstillen en het bos op een andere manier te ervaren.

Katriina beheert het bedrijf NatureMinded, een onderzoeks- en consultancybedrijf die de positieve link tussen natuur en gezondheid onderzoekt en staaft. Daarnaast organiseerde zij jaarlijks het event International Forest Therapy Days in Finland.

Bosbaden met Ann Tilman

Ook Ann Tilman is gids in het bosbaden, zij het vanuit een andere insteek. Ze nodigt uit om anders te kijken; naar jezelf, de anderen en je omgeving. De metaforen en wijsheid die in de natuur verborgen liggen, openbaren zich alleen tijdens complete rust en vertraging. Als gids bewaakt Ann dit kader en begeleidt ze je doorheen dit mindfulness proces.  

In 2018 behaalde Ann haar certificaat bij de Association of Nature and Forest Therapy / ANFT. Ze combineert dit met haar jarenlange ervaring binnen HR en biedt via haar bedrijf Foresterra zelfzorg- en teamzorgtrajecten aan voor organisaties en bedrijven. De natuur is voor haar een katalysator tot meer openheid, mentale veerkracht en creativiteit. Als trainer van het European Forest Therapy Institute / EFTI geeft ze mee vorm aan een lokaal trainingsinstituut in België.

Rewilding: outdoor- en bushcraft + natuurlijk bewegen

Bert Poffé is Rewilding Lifestyle Coach, avonturier en ontdekkingsreiziger. Tijdens zijn vele reizen was er steeds de drang naar fysieke uitdagingen en avontuur, maar vooral ook naar het bijleren van natuurvolkeren die vaak harmonieus overleven in en met de natuur. Bert gaat in de eerste plek in op overleven in het bos. Tijdens zijn workshop geeft hij een inleiding rond de Rewilding Lifestyle en gaat hij dieper in op  bushcraft, survival en outdoor technieken. Daarna volgt een introductie 'natuurlijk bewegen'. Bert en Kiki beheren samen Rewilding Drum.

”Door het loskoppelen van de mens van de natuur en het creëren van een kunstmatige omgeving zijn we terechtgekomen in een gigantische ratrace, met een resem westerse welvaartsziektes tot gevolg. Rewilding Drum helpt jou de natuur én je ongetemde, wilde, natuurlijke ik opnieuw een plaats geven in je dagelijks leven, om je tegen dit alles te beschermen.” - Bert Poffé.

Natuur-EHBO en wild beauty met Kiki Nardiz

Kiki Nardiz is ook Rewilding Lifestyle Coach, avonturier en ontdekkingsreiziger. Door haar ervaringen kent ze ondertussen heel wat van planten en kruiden in het bos. Zij neemt jullie graag mee in haar wereld. Er valt heel wat te doen met planten en kruiden, concreet zal zij ingaan op het volgende;

- Wild beauty; welke lichaamsverzorgende eigenschappen hebben planten?

- Natuur- EHBO; welke planten en kruiden zijn ideaal voor het samenstellen van een natuurlijke EHBO-kit?

- Eetbare planten en kruiden; wat is er op het moment  en op deze plek voor handen aan lekkers in het bos? Daarnaast geeft ze je ook graag een algemene inleiding over eetbare planten en kruiden.

Outdoor koken met De Sjampetter

Sinds 2013 wordt Michiel het vaakst aangesproken als 'de sjampetter', toen startte hij zijn gelijknamige cateringzaakje op.

Daar staat een grote liefde voor lokale producten centraal. De sjampetter heeft een hart voor groenten en natuur en een ultiem moment creëren midden in het groen is telkens opnieuw het doel. De laatste jaren is hij het natuur aspect beginnen finetunen in de vorm van outdoorcooking, wildplukken,....

De sjampetter neemt hij jullie mee in zijn kook denk-wereld met verschillende openvuur bereidingen. Koken in en met de natuur aan het vuur, wat kan er beter zijn?

Dat het gezellig wordt, is sowieso zeker!

Dans en beweging in het Bos- Daniel Linehan en Michael Helland

Daniel Linehan en Michael Helland hebben er meer dan 15 jaar ervaring in dans en choreografie op zitten. Ze delen graag hun grote interesse in de relatie tussen ons lichaam en de omgeving waarin we leven. Tijdens deze workshop zal je oefeningen doen die de verbinding tussen ons lichaam en de aarde koesteren, wetende ons lichaam is opgebouwd uit elementen van de aarde.

We oefenen in het luisteren naar de geluiden van het bos met onze oren, maar ook in het luisteren naar de levendigheid en beweging van ons eigen lichaam. We doen bewegingsoefeningen die ons verbinden met de dynamische omgeving en bewustzijnsoefeningen die onze zintuigen openen en ons volledig naar het hier en nu brengen. (Oefeningen die ons telkens verbinden met onze ademhaling en waarbij we toestaan dat deze ademhaling ons gevoel van vitaliteit verder voedt.)

Dit is een kans om los te laten en te ontvangen, om te ontwaken en geprikkeld te worden door de energie van het bos.

 Deze workshop zal doorgaan in het Engels!

Praktisch

Datum: Het BosBadWeekend gaat door tijdens het laatste weekend van oktober. Welkom op de Hoge Rielen vanaf vrijdagavond 23 oktober om 19u. We eindigen zondagmiddag 25 oktober 2020 rond 14u30

Locatie: Gebouw 14 op het domein De Hoge Rielen in Lichtaart wordt onze uitvalsbasis. Een nieuw gebouw met basiscomfort. Het gebouw is diep in het domein gelegen waardoor we onmiddellijke toegang tot het bos hebben. (lees meer bij ‘logeren’)

Catering: Alle maaltijden tijdens het weekend worden met verse producten en veel liefde klaargemaakt door ons kookteam. Het menu is 100% vegetarisch omdat een plantgebaseerde voeding nu eenmaal veel minder impact heeft op onze natuur, en bovendien ook gewoon héél lekker kan zijn. Allergieën en ev. andere opmerkingen i.v.m. voeding kunnen doorgegeven worden bij inschrijving.

Logeren: We reserveerden twee net gerenoveerde gebouwen die er volledig hetzelfde uitzien. Gebouw 14 wordt de uitvalsbasis. Daar wordt er gegeten en verzameld. Het net gerenoveerde gebouw bestaat uit 1 hoofdgebouw met grote zaal, keuken, slaapkamers, sanitair. Daarnaast zijn er op de site nog twee aparte slaapcontainers. Gebouw 11 kent exact dezelfde indeling, maar zal voornamelijk gebruikt worden als slaapaccomodatie. Goed om weten: er zijn geen aparte één of tweepersoonsslaapkamers, dus iedereen ligt in een slaapzaal die verder wel kan ingedeeld worden in kleinere kamers. Ook het sanitair is gedeeld. Door te kiezen voor twee gebouwen kan voldoende ruimte en privacy gegarandeerd worden. Aangezien we op dit weekend gaan voor het terug connecteren met bos en natuur, bieden we ook de mogelijkheid om te kamperen naast het gebouw. Geef dit aan bij je inschrijving. Kampeerders moeten zelf zorgen voor een eigen tentje en het nodige kampeermateriaal, maar ze kunnen natuurlijk wel gebruik maken van de sanitaire voorzieningen van het gebouw. Het gebouw is ook toegankelijk voor mensen met een beperking, maar niet alle workshops lenen zich voor personen met bepaalde beperkingen. Geef dit dus zeker mee bij de inschrijving.

Kostprijs: Het kostenplaatje voor het volledige weekend bedraagt 250 euro. Hierin zit alles vervat; verblijf, maaltijden, workshops en algemene omkadering. Kamperen kan aan een verminderde prijs van 200 euro voor het hele weekend. Kampeermateriaal (tent, slaapzak, matje,…) dient wel zelf te worden meegebracht. Er zijn in het totaal ook 4 aparte slaapcontainers, elk voor max 6 personen op het terrein. Indien je graag van wat meer comfort en privacy geniet, kunnen deze gereserveerd worden aan 260 euro per persoon. Hier geldt dat je met minstens 2 personen en maximum 6 personen één zo'n unit reserveert. Hier geldt first come, first served!

17 JUNI- 17 JULI: EARLY BIRD-PRIJZEN: Wie inschrijft tussen17 juni en 17 juli geniet van een korting van 25 euro op elke formule!

Annulatievoorwaarden

"Je kan ineens niet meer mee? Jammer! Het beste is dat je dan nog iemand zoekt om je te vervangen. De overzetting doen wij kostenloos, en we gaan ervan uit dat jullie dit dan verder onder elkaar regelen.  

Vind je écht niemand om je te vervangen? Helaas kunnen wij je kort voor het weekend niet meer alle kosten terugbetalen. We storten terug:

Als je vier weken of eerder annuleert: 100%

Als je 2 tot 4 weken vooraf annuleert: 50%

Als je op minder dan 2 weken annuleert: 25%"

Voorlopig plannen we om het weekend nog steeds te laten doorgaan zoals gepland. Aangezien alle activiteiten buiten gepland zijn in kleine groepen zien we dit haalbaar. We laten maximum 60 deelnemers toe om afstand te garanderen op het weekend en raden ook aan om te kiezen voor de kampeeroptie. We houden ingeschrevenen op de hoogte mocht hier iets veranderen.

Wil je op de hoogte blijven? 

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief

       Hiatus-logo.jpgLOGO_desjampetter_stempel_blauw (1).jpg