Voor leerkrachten

Kleuter- en basisonderwijs

Bossen zijn een ideale speel- en leeromgeving. Zo blijken kinderen die vaak in bos en natuur spelen en leren zowel geestelijk als lichamelijk gezonder. Bovendien leren ze zo het bos kennen en ervan genieten, wat dé basisvoorwaarde is om er later, als volwassene, ook op een respectvolle manier mee om te gaan. Alles over spelen in het bos!

Onze workshops en educatief materiaal:

Gratis nascholing voor leerkrachten (leerjaar 1 - 6)

In samenwerking met Djapo organiseren we een gratis nascholing voor leerkrachten, schoolteams en directies.
Bekijk hier ook onze infobrochure met alle info over het belang van bossen.

Het verhaal van Mascopiro (leerjaar 4 - 6)

Het verhaal van Mascopiro biedt een leertraject aan over bos in noord en zuid aan de hand van een boek dat Marc De Bel schreef. Voor het vierde t.e.m. het zesde leerjaar organiseren we voorleesmomenten. Enthousiaste senioren lezen voor uit het boek en de kinderen ontdekken bijzonderheden uit het Amazonewoud in de boskoffer.

Kleur het bos van je dromen (leerjaar 4 - 6)

Wil je met je klas een thematische, interactieve rondleiding doen in een museum, gekoppeld aan een traject met een kunstenaar? Kleur het bos van je dromen laat kinderen (vierde t.e.m. zesde leerjaar) met een oog voor bos en natuur naar kunst kijken. Elk schooljaar werken we samen met een ander museum.

De schatkist van de natuur (leerjaar 1 - 4)

Met De schatkist van de natuur geraken leerlingen vertrouwd met de 'biodiversiteit' aan planten- en diersoorten. Aan de hand van planten- en dierenfiches verzamelen we samen met hen heel wat schatten. En bij een schat hoort natuurlijk… een schatkaart! Trek eropuit en duid op je kaart aan wie waar te vinden valt. Habitatmapping was nog nooit zo kindvriendelijk.

Meer inspiratie

Nog meer workshops voor het lager onderwijs:

De Boom In (leerjaar 1 - 6)

De website van De Boom In bevat een schat aan informatie om kennis te maken met het bos én te werken aan je leerplandoelstellingen. Je vindt er overzichtelijke fiches en gratis downloadbaar materiaal voor meer dan 70 activiteiten.

Zaad met pit wordt boom (leerjaar 1 - 6)

Het zaadpakketje "ZAAD met PIT wordt BOOM" bestond uit 1 gram elzenzaad en een toelichting over de opkweek er van. De fiche en de handleiding om in de klas zaden op te kweken, kan je nog steeds downloaden.

Rugzak Bos en Klimaat (leerjaar 1 - 6)

De educatieve rugzak Bos en Klimaat werd uitgewerkt n.a.v. de Week van het Bos 2008, voor gidsen en boswachters die regelmatig mensen rondleiden in het bos. De rugzak bevat verschillende attributen die helpen om iets te vertellen over het thema 'Bos en Klimaat'. Zowel over de gevolgen van de klimaatverandering voor onze bossen en de planten en dieren die in het bos leven, als omgekeerd, de invloed die bossen hebben op dit mondiale probleem.

Wil je deze info graag gebruiken?
Je kunt de handleiding en infofiches hieronder downloaden.
Het spel met bijhorend materiaal kan je ontlenen via info@bosplus.be. De huurprijs bedraagt 7,5 euro per week, 35 euro waarborg. Het materiaal is af te halen op de BOS+kantoren in Gontrode tijdens de kantooruren.

Wil je op de hoogte blijven van onze werking? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!