Speel-Eet-Beleefbossen voor jeugdverblijfcentra

Context

Tot eind 2021 liep het project ‘speel-eet-beleefbossen voor Oost-Vlaamse jeugdverblijven’. In januari 2019 startte het project, dat er kwam na een oproep van het Centrum voor Jeugdtoerisme, waarop jeugdcentra konden intekenen. Vijf van die centra - kinder- en gezinsboerderij Diggie in Brakel, Joe English in Destelbergen, 156° FOS De Havik in De Pinte, KSA Deinze-Astene en jeugdcentrum Prosperpolder – reageerden en genieten nu, twee jaar nadien, van groener, speelser en eetbaarder terrein.

Om het aanplantingsplan op te maken, namen we ruim de tijd om de organisaties en hun leden te betrekken. Daarbij kwamen de jongsten op de eerste plaats. We gingen met hen aan de slag op het terrein met kaarten, pictogrammen, zandbergen en natuurlijke materialen. Zo konden zij laten weten hoe het terrein van hun dromen er uit ziet..

Ook de iets oudere speelvogels werden betrokken en uiteindelijk kwamen we met alle partijen tot een plan waar iedereen in zich kon vinden voor elk terrein.

Het hele project was een boeiende ervaring voor jeugdcentra en BOS+; van inspraakmomenten tot aanplant!

Wil je zelf een speel-eet-beleefbos creëren? In de handleiding hiernaast vind je alle nodige info om het hele traject te doorlopen!

Mede mogelijk door

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen, Platteland Plus.