Updates
IK WIL BOMEN PLANTEN

BOSSEN VOOR HET LEVEN

Een geboorte, verjaardag of huwelijk te vieren? Of wil je een dierbare herdenken? Plant dan een bos voor het leven samen met BOS+.

Verjaardagsbos

Huwelijksbos

Herdenkingsbos

Geboortebos

Een bos voor het leven, op maat

BOS+ biedt aan: bossen voor het leven, op maat van élke levensgebeurtenis, omdat wij ervan overtuigd zijn dat iedere gebeurtenis in het leven mag en kan gevierd worden. Naast de klassieke bossen voor uw geboorte, huwelijk, herdenking of verjaardag, planten we bijvoorbeeld uw pensioensbos of huwelijksjubileumbos aan. 

Contacteer ons

Get Directions

show options hide options

FAQ

  • Hoe verloopt de aanvraag van een bos voor het leven?

    Via onze website (bosplus.be/bossenvoorhetleven) kan je een bos voor het leven aanvragen door het formulier op de webpagina van het specifieke soort bos in te vullen. Eens wij jouw aanvraag ontvangen hebben, maken wij een persoonlijke webpagina op voor jou met het welkomstbericht en de foto die jij hebt doorgegeven via het formulier. Je kan ook extra foto’s of tekst aan deze pagina laten toevoegen door ons indien je dat wenst (stuur dan een mail naar bos@bosplus.be). Eens de webpagina volledig af is, kan je de link delen met familie en vrienden. Zo kunnen zij een donatie doen en een berichtje achterlaten, dat, indien zij dit willen, terechtkomt op de pagina. Ze kunnen er ook voor kiezen hun bericht niet op de pagina te laten verschijnen. Dan krijgt de aanvrager van het bos deze boodschap enkel via mail.

    Eens de aanvrager beslist om de inzamelactie af te sluiten, berekenen we hoeveel oppervlakte bos we met het verzamelde bedrag kunnen aanplanten. Die oppervlakte hangt af van op welke grond we planten (grond in eigendom van BOS+ of op grond van derden). Wil je de boompjes zelf komen aanplanten? Dan kan je aansluiten bij een bestaande plantactie. Wij nodigen de donateurs van jouw bos voor het leven uit om het bos samen te komen aanplanten. Wij voorzien op die plantdag het nodige materiaal en warme soep.

  • Is er een minimumbedrag dat opgehaald moet worden?

    Nee, we rekenen het opgehaalde bedrag om in oppervlakte bos (hangt af van de eigenaar van het terrein). Eender welk bedrag is dus welkom.

  • Ik heb X euro opgehaald. Hoeveel boompjes kunnen met dit bedrag geplant worden?

    We rekenen niet in aantal boompjes, wel in oppervlakte bos. Het aantal boompjes per hectare bos kan namelijk al eens variëren.

  • Ik zou graag een bos voor het leven willen aanvragen voor een andere gelegenheid, kan dat?

    Wil je je eigen bos voor een speciale gelegenheid die nog niet in ons lijstje staat (bv. pensioenbos)? Stuur dan een mail naar bos@bosplus.be en we bekijken graag wat mogelijk is.

  • Kunnen we kiezen waar ons bos voor het leven aangeplant wordt? Kan het op eigen grond geplant worden?

    De bossen voor het leven worden geplant op terreinen in eigendom van BOS+ of op terreinen van derden. We streven ernaar om je een zo breed mogelijke keuze aan te bieden, maar gronden zijn schaars en de keuze is sowieso beperkt. We doen uiteraard ons best om rekening te houden met de wensen van de aanvrager van het bos. We kunnen de locatie dus niet garanderen, wel proberen we dit zo gepast mogelijk te maken. Het lukt ons in de meeste gevallen om binnen de provincie te blijven.

    Indien je over een terrein beschikt van minstens ½ ha groot kunnen wij je helpen om deze te bebossen en kunnen je boompjes hier terecht. In andere gevallen kunnen we jammer genoeg niet op andere terreinen gaan leveren en planten, dit is logistiek en financieel niet haalbaar voor ons.

  • Kunnen we de boomsoorten zelf kiezen?

    De collega’s van het bebossingsteam maken een plantplan met het oog op een gezond bos in de toekomst en houden hierbij rekening met verschillende factoren, zoals standplaatsgeschiktheid (niet iedere soort groeit op gelijk welke bodem). Aangezien zij de kennis en kunde hierover hebben, kunnen we mensen niet zelf laten bepalen welke boomsoorten aangeplant worden.

    Wel planten we altijd meerdere boom- en struiksoorten aan (5 à 25 soorten). Op de plantactie van het bos voor het leven ben je dan ook vrij om een soort naar keuze uit de aanwezige boomsoorten te planten.

  • Kunnen we fruitbomen planten?

    Om het financieel helemaal rond te krijgen (grond, plantgoed en werken zijn zeer duur), worden er ook bijna altijd subsidies bij de Vlaamse overheid aangevraagd. Eén van de voorwaarden voor die subsidie is dat er enkel inheemse boom- en struiksoorten mogen aangeplant worden. Fruitbomen vallen daar niet onder.

  • Kunnen we het bos voor het leven nadien nog bezoeken? Is het openbaar en toegankelijk?

    Het doel is om het bos openbaar en toegankelijk te maken, maar jonge boompjes zijn kwetsbaar voor vraat en het bos wordt daarom de eerste jaren afgesloten. Nadien is het normaal gezien toegankelijk. De gezonde boslucht raden we jullie uiteraard meer dan aan.

  • Kunnen we ons bos voor het leven in stukjes verder vergroten?

    Dit kunnen we niet garanderen. Heel soms worden er verschillende percelen na elkaar gedurende verschillende jaren bebost, maar dit is maar zelden het geval.

  • Wanneer vindt de plantactie van mijn bos voor het leven plaats?

    Dit gebeurt in het plantseizoen, dat loopt ongeveer tussen half oktober en februari. De datum van de plantactie wordt gecommuniceerd van zodra die vastgelegd is, waarna de donateurs een mail krijgen met alle info en een link om zich in te schrijven. In uitzonderlijke gevallen kan een aanplanting wel eens, door overmacht (te nat, vriesweer, …), uitgesteld worden.

  • Ik ben al ingeschreven, maar had graag nog wat vrienden en/of familieleden meegenomen naar de plantactie. Kan dit nog?

    Ja, stuur hiervoor een mail naar bos@bosplus.be waarin je het totaal aantal personen die meekomen vermeldt.

  • Ik kan mijn boompje zelf niet komen planten. Is dit een probleem?

    Nee, dit is helemaal geen probleem. Wij zorgen ervoor dat alle boompjes een plek krijgen tijdens de plantactie van het bos voor het leven.

  • Mag ik een lint/ander voorwerp hangen aan mijn boompje?

    Nee, enerzijds omdat voorwerpen zoals lintjes uiteindelijk vaak toch op de grond belanden en anderzijds omdat het niet 100% zeker is dat jouw boompje blijft staan na verloop van tijd. Een bos is een levend organisme en moet als geheel bekeken worden, in een volwassen bos staan niet álle boompjes (meer) die er ooit geplant werden. We voorzien wel bioafbreekbare labeltjes waarop je een persoonlijke boodschap kan schrijven.

  • Wanneer krijg ik mijn fiscaal attest?

    Voor giften vanaf €40 kom je in aanmerking voor een fiscaal attest waarmee je gift voor 45% fiscaal aftrekbaar is. Dit attest ontvang je in Q1, in het jaar volgend op je gift.