Updates
Kookboek Lesmateriaal Workshop

Andermaal

Thema's

Onderwijs, Plantaardige voeding

Leeftijd

14-18 jaar

Contactpersoon thibaut.joris@bosplus.be
Toon info

Duurzame voeding

Vegetarisch eten zit in de lift. Gezonde en duurzame voeding wordt steeds belangrijker en steeds meer consumenten kiezen voor vegetarische of plantaardige producten. Niet alleen in de supermarkt, maar ook vaker op restaurant.

Inspiratie voor chefs van de toekomst

BOS+ wil daarom chefs van de toekomst inspireren met een andere manier van koken. In samenwerking met ProVeg vzw en Horeca Forma ontwikkelden we een opleiding voor praktijkleerkrachten op hotelscholen. De opleiding wordt dit jaar begeleid door topchef Pieter-Jan Lint en geeft leerkrachten inzicht in de basis van de plantaardige keuken. BOS+ en ProVeg ontwikkelden daarnaast een kookboek en een uitgebreid aanbod aan educatieve tools om in de klas te gebruiken (onderaan deze pagina te downloaden).  

Van ontbossing in de tropen…

Naar schatting heeft de wereldwijde landbouw al 45van het gematigde loofbos en 27% van de tropische bossen gekapt of omgevormd. Toch blijft de landbouw zich uitbreiden en vormt ze de dominante drijvende kracht achter ontbossing en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor de biodiversiteit. 

Veeteelt is in zo goed als elk land in het Amazonegebied dé grootste reden van ontbossing. Maar liefst 90% van de ontbossing van het Amazonewoud zelf zou er vandaag aan te wijten zijn. 

… tot ontbossing op ons bord

Enorme stukken oerwoud worden gerooid of afgebrand om er veevoer (veelal soja) te telen, ofwel om er runderen te laten grazen. We schijnen het al eens te vergeten, maar voor elke koe die wij eten, moet natuurlijk ook eerst voedsel geproduceerd worden! 

Zonder striktere regelgeving, dreigt die ontbossing ten gevolge van veeteelt en soja nog wel even toe te nemen. Men voorspelt dat de globale vraag naar vlees tegen 2050 nog tot 76% zal toenemen, en naar soja nog zo’n 45%.

Driemaal, Andermaal

Voor het project Andermaal werkten we een kookboek, een lerarenopleiding en educatief materiaal uit.

1. Het Andermaal kookboek

  • voor leerkrachten, chefs en chefs in spe
  • digitaal te verkrijgen op de website van BOS+
  • te ontlenen in 100 bibliotheken

 

Inhoud: theorie over het hoe en het waarom van vegetarisch en vegan koken + recepten ter inspiratie van leerlingen en bekende chefs.

Meer weten

2. De opleiding

  • een opleiding van 1 dag over de basis van de plantaardige keuken, theorie en praktijk 
  • dit jaar wordt de praktijk gegeven door plant-based topchef Pieter-Jan Lint van restaurant Amaranth in Merelbeke
  • voor praktijkleerkrachten in het studiedomein ‘Horeca en voeding’ (tweede & derde graad; bso, tso en dbso)
  • georganiseerd door BOS+, ProVeg en Horeca Forma
  • inschrijven kan via https://mise-en-klas.be/opleidingsaanbod/ 

Inhoud: plantaardige producten en bereidingen, duurzame voeding, educatieve tools voor in de klas

3. Educatief materiaal

Waar kan ik het kookboek Andermaal vinden?

Contact

Vragen of bedenkingen bij het project, het educatief materiaal of het kookboek? Aarzel dan niet ons te contacteren.

Projectmedewerker

Thibaut Joris

thibaut.joris@bosplus.be
  • Projectfiche
    Titel

    Andermaal

    Financiers

    Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (DGD)

    Provincie Vlaams Brabant

           

     

    Met de steun van de Koning Boudewijnstichting

     

     

    Doelstelling

    Door een educatief traject, educatief materiaal en kookboek gratis ter beschikking te stellen aan leerkrachten en leerlingen uit de horeca, en het brede publiek, wil BOS+ hen inzicht verschaffen hoe ontbossing op hun bord kan vermeden worden door zelf originele, duurzame gerechten te creëren.

    Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

    Land

    België