Bosfuncties

Bosfuncties

Bosfuncties (of ecosysteemdiensten) is de verzamelnaam voor alle functies en taken die een bos als ecosysteem vervult. Al deze functies, zoals het produceren van zuurstof of het creëren van een mooie omgeving om in te wandelen, zijn van belang voor de mens. Zonder bepaalde functies van het bos zou de mens niet kunnen leven, anderen maken ons leven er dan weer aangenamer op. Samengevat zijn bosfuncties alle voordelen die de maatschappij (soms onbewust) ontvangt van het bos.

 

Biodiversiteit ligt - zoals je wel zal merken - aan de basis van al de ecosysteemdiensten die een bos ons kan bieden. Zonder biodiversiteit zou het hele ecosysteem in elkaar vallen en zouden alle ecosysteemfuncties verloren gaan. Het is dus van het grootste belang dat we er alles aan doen om deze biodiversiteit zo goed mogelijk te beschermen en te behouden. Een publicatie van het INBO beschrijft beknopt de 17 meest courante ecosysteemdiensten in Vlaanderen en gaat dieper in op het belang van biodiversiteit voor ecosysteemdiensten.

Nieuwsgierig naar wat het bos ons allemaal te bieden heeft? Kijk dan snel verder en kom alles te weten over de verschillende bosfuncties, de ene al vanzelfsprekender dan de andere.

Productiefunctie


De meeste producten die in onze winkelrekken liggen, worden gemaakt of verwerkt in fabrieken. Maar waar komen de grondstoffen voor deze producten vandaan? Zijn deze eindig of zijn ze hernieuwbaar als we er zorgvuldig mee omspringen? We kunnen niet alleen voedsel uit het bos halen, maar bijvoorbeeld ook energie en grondstoffen voor dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen. 

Meer weten

Socio-culturele functie


Wandelen, fietsen of ravotten in het bos. Het lijkt als vanzelfsprekend. Een bos biedt ons een mooi plekje om te ontspannen. Bijna dagelijks komen we in contact met de natuur.

 Meer weten 

 

Milieubescherming


Iedereen weet vast wel dat een bos van groot belang is voor ons milieu. Een volwassen, divers, volgroeid bos is een evenwichtig ecosysteem en kan veranderingen in het milieu in zekere mate opvangen. Deze filterende en neutraliserende werking van het bos is onontbeerlijk voor ons milieu.

Meer weten

Ecologische functie


Bossen hebben op ecologisch vlak heel wat te bieden. Ze herbergen veel planten en dieren en liggen onder andere aan de basis van complexe netwerken en cycli in de natuur, waar ook wij als mens toe behoren. 

Meer weten