Updates
Nieuws

Zes miljoen bomen nodig om Vlaamse steden leefbaarder te maken bij hittegolf

© Foto door Madison Nickel via Unsplash

De combinatie hittegolf en hitte-eiland vormt een dodelijke cocktail. De hitte van vandaag leidt niet alleen tot oplopend ziekteverzuim maar zelfs tot doden, en in de aanloop naar de warmste dag ooit in België mogen we ons met zekerheid verwachten aan extra slachtoffers. Zware hittegolven maken zelfs meer slachtoffers dan het Belgisch wegverkeer. Daarom vraagt BOS+ aan de volgende Vlaamse Regering om versneld werk te maken van een grootschalige vergroening van steden en dorpen. Bomen zorgen voor een sterk verkoelend effect in die hitte-eilanden. Door de temperatuur er meerdere graden te verlagen, redden bomen in de hitte-eilanden mensenlevens. 

“De 20 warmste jaren ooit gemeten in ons land werden allemaal opgetekend tijdens de voorbije 30 jaar. We krijgen dus vandaag al te maken met steeds frequentere en intensere hittegolven en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen”, zegt Bert De Somviele, directeur van BOS+.

“Bij elke hittegolf piekt niet alleen het ziekteverzuim en zakt de economische productiviteit, maar stelt men telkens ook een piek in mortaliteit vast. Vooral bejaarden, zieken en heel jonge kinderen hebben zwaar te lijden onder de aanhoudende hitte. In cijfers: in 1994 werd naar aanleiding van een hittegolf een oversterfte vastgesteld van 1226 mensen, in 2003 van 2052, in 2006 van 1263 en in 2010 van 967. Voor de voorbije recordzomer van 2018 heb ik nog geen cijfers gezien, maar het staat vast dat er opnieuw vele honderden slachtoffers zullen gevallen zijn. En ook de warmte van vandaag maakt met zekerheid extra slachtoffers. U leest het goed: elke serieuze hittegolf maait meer mensen weg dan het Belgisch wegverkeer”, besluit De Somviele.

Vallen er in het groene Sint-Martens-Latem vandaag minder slachtoffers dan bijvoorbeeld in de Gentse volksbuurt Ledeberg, waar weinig groen te vinden is? “Die kans is erg groot”, zegt Bert De Somviele. “In de open ruimte, in villawijken in het groen en in bos- en natuurgebieden blijft de temperatuur nog redelijk binnen de perken. Maar door de verharding en het gebrek aan groen en water in sommige stadsdelen wordt de warmte tijdens een hittegolf in steen, beton en roofing opgeslagen, en daar zeer lang vastgehouden. Als gevolg hiervan is er een verschil dat kan oplopen tot maar liefst 10 graden Celsius tussen de hitte-eilanden in de stad en het groenere buitengebied. En terwijl het ’s nachts op het platteland afkoelt, blijft het verstikkend warm in de hitte-eilanden van de stad. Het is evident dat het in die buurten is dat de meeste slachtoffers vallen.”

BOS+ eist dat de komende Vlaamse Regering werk maakt van een hitte-eilandenplan en versneld inzet op de “vergroening en verblauwing” ervan. Extra bomen en het creëren van ruimte voor open water vormen de ruggengraat van dit plan. Bomen in de stad verfrissen de omgeving op twee manieren: ze bieden schaduwplekken en dus bescherming tegen de straling van de zon, en daarnaast verdampen ze ook water waardoor ze de omgeving verkoelen. Daarom is het volgens BOS+ nodig om op korte termijn minstens 6 miljoen bomen bij te planten en zo op een ecologische en verantwoorde manier de temperaturen leefbaarder te maken bij hittegolven.

Terug

Hoe belangrijk is bosbiodiversiteit voor ons thermisch comfort en mentaal welzijn?

Verslag Pro Silva Excursie Bos t’Ename

Lees meer artikels