Updates
Nieuws

Hoeveel bomen zijn voor jou aan het werk?

Meer bos in Vlaanderen

Alleen al door te ademen stoot een mens CO₂ uit. Dat bomen die CO₂ weer omzetten in zuurstof (O₂), terwijl ze koolstof (C) opslaan, hebben we allemaal op school geleerd. Bomen zorgen dus voor de zuurstof die we inademen en halen de koolstofdioxide die we uitstoten uit de lucht. Hoeveel bomen zijn er precies voor jou aan het werk?

Dag in dag uit is 562 m² bos bezig met jouw ademhaling te verwerken. Daar kan je nu echt eens niets aan veranderen, maar er zijn een heleboel manieren om wel te besparen op je uitstoot. Voor de koelkast is elk jaar een bos ter grootte van een appartement in de weer, een elektrisch fornuis staat dan weer voor een volleybalveld vol bos.

Duurzame leefgewoontes maken wel degelijk een verschil. Als je één dag per week vegetarisch eet, moet er 116 m² bos minder voor jou aan de slag, dat komt neer op 104 kg CO₂. Door de helft van je afval te recycleren, spaar je 1213 m² bos. Ook door je thermostaat lager te zetten, je huis te isoleren, je elektrische toestellen volledig uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt, en minder warm water te gebruiken, kan je je uitstoot flink beperken. Jaarlijks verwerkt een bos ter grootte van de Grote Markt van Brussel immers jouw woning en verwarming.

Een andere grote oorzaak van CO₂-uitstoot is transport. Boek je met z’n tweetjes die droomreis naar India, dan moet de Groenplaats in Antwerpen vol geplant worden om 8.100 kg CO₂ van je retourtickets op te slaan. Voor elke kilometer dat je de auto aan de kant laat staan en op de fiets of de trein springt, bespaar je 182,52 g CO₂. Maar soms is autorijden onvermijdelijk. Zorg dan in de eerste plaats voor de juiste bandenspanning, en beperk je snelheid om het brandstofverbruik te beperken.

De kilometers in de wagen en de vliegmijlen die je toch noodgedwongen hebt afgelegd, kan je wel compenseren. Door bomen te planten bijvoorbeeld. Want zolang bossen groeien, slaan ze koolstof op in hun takken, bladeren en wortels. Ongeveer 150 jaar zal het bos netto CO2 opslaan. Dan is een gemiddeld bos volgroeid, en bereikt de CO₂-opname van de jonge bomen een evenwicht met de CO₂-uitstoot door het afsterven en verteren van de oudere bomen. Het bos blijft ook dan wel een gigantisch reservoir van koolstof, maar het reservoir is ‘vol’.

Je kan gemakkelijk je uitstoot berekenen en compenseren via Treecological.be, een initiatief van BOS+. In theorie zouden we de berekende CO₂-uitstoot kunnen ‘uitsmeren’ over een compensatieperiode van 150 jaar. Met andere woorden: zolang het bos netto CO2 opslaat. Maar dat doen we niet: we bieden de keuze om te compenseren over een termijn van 1 tot maximaal 20jaar tijd. De klimaatverandering is zich immers nú aan het voltrekken, en compenserende acties als tegengewicht moeten dus ook op korte termijn tot resultaat leiden.

Een Chinees spreekwoord zegt dat we in ons leven minstens een boom moeten geplant hebben. Het ziet er naar uit dat dat eigenlijk een bos zou moeten zijn. En daar steken BOS+ en Ecolife je graag een handje bij toe.

Terug

Stem voor het bos

Hoe de Paashaas verantwoordelijk is voor de achteruitgang van Afrikaanse bossen

Lees meer artikels