Together4Forests

Laat van je horen voor een nieuwe EU-wetgeving en houd ontbossing van je bord

Europa wil haar rol in de wereldwijde ontbossing bestrijden met een nieuwe wetgeving en vraagt hierover jouw mening in een publieke consultatie. BOS+ lanceert daarom een petitie-platform waarin jij je stem over deze nieuwe wetgeving kan laten horenZo eisen we een nieuwe en strenge regelgeving  aan de Europese Unie die ontbossing door Europese consumptie aan banden legt.

Op 10 september publiceerde WWF haar Living Planet Report waarin het stelt dat dierenpopulaties de afgelopen 50 jaar met gemiddeld 68% zijn afgenomen. De hoofdoorzaak? Ontbossing en het inpalmen van natuur om er landbouwgrond van te maken.

Ontbossing op je bord

Bossen wereldwijd staan onder grote druk. Het is geen geheim dat onze levensstijl in Vlaanderen en bij uitbreiding Europa, een grote impact heeft die tot aan de andere kant van de planeet reikt. Onbewust consumeren wij producten met ingrediënten afkomstig uit ontboste gebieden of andere verwoeste habitats zoals savannes. De Europese Unie laat deze producten nog altijd toe op de EU-markt. Heel wat producten die ontbossing en vernietiging van ecosystemen in de hand werken, komen zo in onze winkelkar en op ons bord terecht. Je zou zomaar kunnen stellen dat we aan een snel tempo onze waardevolle bossen opeten.

In een ideaal scenario stelt de Europese Unie regels op om deze schadelijke trend te stoppen. Zodat onze bossen en onze toekomst beter worden beschermd. Help mee dat ideale scenario werkelijkheid worden. Dit is een unieke kans: een nieuwe EU-wet is in de maak en de Europese Commissie vraagt nu uw mening over deze levensbelangrijke wet met een openbare consultatie.

Door het formulier voor jou in te vullen, geven we je een duw in de rug. Je hoeft alleen nog je gegevens in te vullen en op te klikken op ‘Doe mee’. 

Wat is het probleem?

Onderzoek toont aan dat wij natuurlijke habitats vernietigen aan een alarmerend tempo. In de laatste tien jaar verloor de Amazone meer dan 8,4 miljoen voetbalvelden aan bos en de Cerrado, de meest biodiverse savanne ter wereld, verloor wel 10 miljoen voetbalvelden aan natuur! Dit verlies wordt overwegend veroorzaakt doordat landbouw deze gebieden verwoest om goederen als soja, palmolie en cacao op te verbouwen, aangestuurd door de Europese vraag naar deze ingrediënten die in talloze producten van onze supermarkten verscholen zitten en zodoende heel moeilijk te vermijden zijn.

De Europese Unie (EU) moet een leidende rol opnemen in de bescherming van bossen en andere ecosystemen wereldwijd. Als wij ontbossing en ecosysteem degradatie geen halt toeroepen, verliezen we het gevecht tegen klimaatopwarming en biodiversiteitsverlies. Jij kan helpen om dit te veranderen!

Wie is verantwoordelijk?

Ontbossing en landafbraak zijn complexe problemen waarin we allemaal wetend of onwetend betrokken zijn. Op dit moment doet de EU niets om de import van producten die deze problemen veroorzaken tegen te houden en kunnen ze dus terecht komen op de schappen van jouw supermarkt én op je bord. Palmolie is een ingrediënt van veel verwerkte voedingsproducten en cosmetica, terwijl soja als dierenvoeding wordt gebruikt voor het vee dat onze lokale vlees- en zuivelproducten voorziet. We eten letterlijk bossen op zonder het door te hebben.

De EU is de hoofdimporteur van palmolie en soja, maar in België heeft ook cacao een enorme impact op ontbossing. Wij vragen niet om deze producten te bannen, we willen dat ze duurzaam geproduceerd worden. Om dit mogelijk te maken helpt een sterke wet voor de producenten het best. Jij kan helpen om dit af te dwingen. 

Wat kan jij doen?

Onderneem actie en vraag de EU om onze borden ontbossingsvrij te maken! Wij geven je een duw in de rug door het formulier voor jou in te vullen. Vul je gegevens in en klik op doe mee.