Het bos van Helena

Draag je boom bij tot Helena's bos

Helena is geboren! Maar in plaats van cadeautjes willen Linde, Moeke en Vake een bos planten voor Helena.  

Helena's boompjes zullen groeien in gemeenten Merelbeke, Oosterzele, Gavere en Melle. Jouw bijdrage gaat rechtsreeks naar de bosuitbreiding van het Aelmoeseneiebos, een eeuwenoud bos met een rijke biodiversiteit. Het gebied behoort tot het Natura-2000-netwerk van Europese topnatuur. 

Zo’n twintig jaar geleden ontstond vanuit de Vlaamse overheid en de provincie Oost-Vlaanderen de intentie om in de bosarme regio rond Gent meer bos te creëren. Er werd een visie ontwikkeld om het Aelmoeseneiebos te verbinden met de Makegemse bossen, en rond lokale bosuitbreiding te werken. BOS+ heeft intussen in samenwerking met Natuurpunt besloten om deze plannen concreet  te maken. Dit gebeurt met de volledige steun van het Labo voor Bos- en Natuurbeheer (ForNaLab) van de UGent, de lokale bosgidsen. 

Ondere andere dankzij Helena's boompjes kunnen we concreet van start gaan met het aankopen van gronden voor bebossing, het ondersteunen van eigenaars die zelf willen bebossen, samenwerkingen met de lokale gemeenten en communicatie naar het brede publiek. We zullen ook maximaal inzetten op participatie van de bewoners, scholen, jeugdbewegingen en andere actoren die actief zijn in de streek. De bosuitbreiding biedt ook mooie perspectieven voor recreatie: wij zullen oog hebben voor wandelroutes en er aantrekkelijke bosranden met bloemenrijke inheemse struiken aanleggen.