Pro Silva excursie 28 april 2022

Pro Silva excursie universiteitsbos KULeuven- 28 april 2022

Vlaanderen kent een geschiedenis van monotone dennenbossen. Velen daarvan zijn in omvorming. Maar hoe doe je dat volgens de Pro Silva principes?

Op 28 april 2022 trekken we daarom naar het Universiteitsbos van de KULeuven in de Kempen om te kijken hoe ze het daar doen. Bart Muys (professor en afdelingshoofd van het labo Bos, Natuur en Landschap van de KULeuven) en Eric Van Beek (technicus aan hetzelfde labo) staan in voor de begeleiding.

We starten in de voormiddag met het overlopen van de traditionele methodes. Na onze lunch gaan we verder met innovatieve methodes. Doorheen de excursie is er natuurlijk steeds ruimte voor discussie.

Praktisch:

 • Wanneer: donderdag 28 april van 9u30 tot 17u00
 • Lunch: zelf te voorzien
 • Plaats van afspraak:
  • coördinaten: 51.279258, 5.506319 of Beverbekerdijk of Domein de Bever (vandaar 12 minuten wandelen)
  • afspraakplaats bank
  • Op deze locatie is plaats om de auto te parkeren. Tracht te carpoolen.
  • Met het OV is dit moeilijk te bereiken. Eventueel kunt u opgehaald worden aan het station Hamont-Achel. Laat dit dan op voorhand weten (ten laatste 10 april) zodat we dit kunnen regelen.
 • Inschrijving: verplicht, via onze webwinkel
 • Prijs: 30 euro per persoon (de inschrijving kan beschouwd worden als boekhoudkundig bewijsstuk (geen btw van toepassing)); 15 euro voor studenten
 • Meer info: bert.peeters@bosplus.be, +32­ (0) 456 29 41 74 of isaac.lievevrouw@bosplus.be

Dagplanning

9h30 

Ontvangstdeelnemers 

9h45 

Voorstellen van traditionele methodes : kaalkap, indirecte omvorming met rgeneratie van Den, Eik en Berk 

12h 

Pic Nic (zelf mee te nemen) 

12h45 

Voorstellen van nieuwe méthodes : verrijking van de wijde ruimte, aanplant van klompen, introductie van soorten met verbeterend strooisel 

17h00 

Einde

Over Pro Silva 

Pro Silva promoot natuurgericht bosbeheer, zonder de economische kant van het bos uit het oog te verliezen. Daarvoor organiseren we excursies, infoavonden en praktijkdagen met veel interactie, voor iedereen uit de bossector. Het is een beweging over heel Europa. Pro Silva biedt geen eenduidige beheeradviezen, maar houdt zich aan enkele principes, die je kan raadplegen op deze pagina van onze website: https://www.bosplus.be/nl/voor-bosbeheerder, of op https://www.prosilva.org/close-to-nature-forestry/pro-silva-principles/. De criteria duurzaam bosbeheer (nu de criteria duurzaam natuurbeheer) zijn deels op deze principes gebaseerd.