Onze beheerprojecten

Onze beheerprojecten

Om haar doelstellingen op vlak van bos en natuur waar te maken, werkt BOS+ projectmatig samen met zowel overheden, verenigingen als privé-bedrijven. De partnerschappen leiden tot een breed scala aan projecten op maat van diverse doelgroepen.

BOS+ is actief in Vlaanderen en Brussel, maar ook in het zuiden, met name in Peru, Ecuador en Bolivia. Sinds 2017 zijn we ook actief in de Afrikaanse landen Tanzania, Oeganda en Ethiopië.

Vlaanderen

Agroforestry Lochristi

CO2-bossen

Lokaal Hout voor Groene Energie

Plan Boommarter

Korte Omloop Hout

Marktstudie Duurzaam Gecertificeerd Hout

Bolivia - Herstel van gedegradeerde bossen in de Chiquitano regio

Zoals op vele plaatsten in de tropen is de laatste jaren is het aantal waardevolle bomen door de ontbossing en degradatie sterk geslonken in de Inheemse Territoria van de Chiquitano's in Lomerío. Daardoor nemen ook de inkomsten van de lokale bevolking af. 

Meer weten

Ecuador - Chocolade voor natuurbehoud bij de Waorani in YasunĂ­

Terwijl de ontginningswoede ook doordringt tot in de Ecuadoraanse Amazone, proberen wij alternatieve activiteiten te ondersteunen die de natuurlijke rijkdom niet alleen beschermen maar ook gebruiken. Dit project in de Ecuadoraanse Amazone wordt uitgevoerd met de steun van het Vlaams Fonds voor Tropisch Bos (Vlaams Ministerie Leefmilieu). Doel is om de capaciteiten van de Waorani-vrouwen te versterken . 

Meer weten

Ecuador - Duurzame thee van een boom uit de Amazone

Een van de populairste theesoorten in de Ecuadoraanse Amazone komt niet van een struik maar van een boom: Guayusa. Lokale NGO RUNA zorgt er voor dat lokale boeren hier niet alleen meer inkomen uit kunnen halen, maar ook meer zorg dragen voor hun omgeving. Via het Vlaams Fonds voor Tropisch Bos ondersteunt BOS+ dit proces.

Meer weten

Ecuador - Herbebossen met de steun van Telenet

Vanaf 2015 is de bedrijfsvoering van Telenet volledig klimaatneutraal. Om de restuitstoot te compenseren, plantte BOS+ 435,5 ha nieuw bos aan in het subtropische noorden van Ecuador.

Meer weten

Ecuador - Tara-peulen voor een beter inkomen en behoud van de droogbossen

In het zuiden van Ecuador ondersteunt BOS+ al jarenlang de lokale NGO Naturaleza y Cultura Internacional. Vooral met herbebossing voor een beter waterbeheer in een regio die al decennia lang zwaar ontbost werd. Met dit project diepen we de samenwerking uit door tara op een duurzame manier te commercialiseren. Tara is een boomsoort waarvan de zaden eetbaar zijn en gebruikt worden voor de productie van een gom met een veevoeder als restproduct.

Meer weten

Ecuador - Herbebossen voor meer dan water in Paltas

Door het aanplanten en gebruik van de peulen en zaden van de inheemse boomsoort Caesalpinia spinosa of tara in het gemeentereservaat van Paltas willen we het gebruik van de lokale biodiversiteit als motor voor duurzame ontwikkeling stimuleren.

Meer weten

Peru - cobeheer in Yanesha en Yanachaga Chemillén

Het tropisch regenwoud in het Yanesha Gemeenschapsreservaat en de bufferzone wordt bedreigd door extractieve industrieën zoals houtkap en aardolie-ontginning. We willen de voortschrijdende degradatie en armoede doorbreken door in te zetten op rurale ontwikkeling. Dat doen we onder meer door een duurzame cacaoteelt te ondersteunen.

Meer weten

Peru - Ondersteunen FSC-gemeenschapsbossen

In inheemse Shipibo Konibo gemeenschappen werkt de Asociación para la Investigación y Desarrollo Integral (AIDER) samen met BOS+ aan een model voor duurzame bosexploitatie van gecertificeerd hout. Op die manier kan bijgedragen worden aan het behoud van tropische gemeenschapsbossen en kan de levenskwaliteit van inheemse gemeenschappen in de regio Ucayali verbeterd worden.

Peru - Save the trees

In de inheemse gemeenschap Nuevo Ahuaypa werken AIDER en BOS+ samen met de lokale bevolking aan het duurzaam beheer van gemeenschapsbossen, door middel van het promoten van agroforestry.

Meer weten