Onze beheerprojecten

Onze beheerprojecten

Om haar doelstellingen op vlak van bos en natuur waar te maken, werkt BOS+ projectmatig samen met zowel overheden, verenigingen als privé-bedrijven. De partnerschappen leiden tot een breed scala aan projecten op maat van diverse doelgroepen.

BOS+ is actief in Vlaanderen en Brussel, maar ook in het zuiden, met name in Peru, Ecuador en Bolivia. Sinds 2017 zijn we ook actief in de Afrikaanse landen Tanzania, Oeganda en Ethiopië.

Vlaanderen

Zuid-Amerika

Bolivia

Inheemse en boerengemeenschappen beschermen hun grond en bossen
In het departement La Paz krijgt de bevolking van Ixiamas het hard te verduren. Ze vechten tegen bodemdegradatie, armoede, en illegale houtkap. BOS+ en de lokale partner FUNDET doen er aan duurzaam bosbeheer en promoten bosproducten en duurzame landbouw.

Ecuador

Chocolade voor natuurbehoud bij de Waorani in Yasuní
Terwijl de ontginningswoede ook doordringt tot in de Ecuadoraanse Amazone, proberen wij alternatieve activiteiten te ondersteunen die de natuurlijke rijkdom niet alleen beschermen maar ook gebruiken. Dit project in de Ecuadoraanse Amazone heeft als doel de capaciteiten van de Waorani-vrouwen te versterken. 

Duurzame thee van een boom uit de Amazone
Een van de populairste theesoorten in de Ecuadoraanse Amazone komt niet van een struik maar van een boom: Guayusa. Lokale NGO RUNA zorgt er voor dat lokale boeren hier niet alleen meer inkomen uit kunnen halen, maar ook meer zorg dragen voor hun omgeving. 


Tara-peulen voor een beter inkomen en behoud van de droogbossen
In het zuiden van Ecuador ondersteunt BOS+ al jarenlang de lokale NGO Naturaleza y Cultura Internacional. Herbebossing zorgt voor beter waterbeheer in een regio die al decennia lang zwaar ontbost werd. Met dit project diepen we de samenwerking uit door tara (boomsoort) op een duurzame manier te commercialiseren. 

Herbebossen met de steun van Telenet

Vanaf 2015 is de bedrijfsvoering van Telenet volledig klimaatneutraal. Om de restuitstoot te compenseren, plantte BOS+ 435,5 ha nieuw bos aan in het subtropische noorden van Ecuador.

Herbebossen voor meer dan water in Paltas

Door het aanplanten en gebruik van de peulen en zaden van de inheemse boomsoort Caesalpinia spinosa of tara in het gemeentereservaat van Paltas willen we het gebruik van de lokale biodiversiteit als motor voor duurzame ontwikkeling stimuleren.

Peru

Bescherming en beheer van het Yanesha-natuurreservaat
Het tropisch regenwoud in het Yanesha Gemeenschapsreservaat en de bufferzone worden bedreigd door extractieve industrieën zoals houtkap en aardolie-ontginning. We willen daarom inzetten op het duurzaam beheer van het Yanesha-natuurreservaat door inheemse gemeenschappen. Daarnaast willen we de druk op het reservaat verminderen via het versterken van duurzame productie van cacao                                           in de bufferzone.

Ondersteunen FSC-gemeenschapsbossen
In inheemse Shipibo Konibo gemeenschappen werkt de Asociación para la Investigación y Desarrollo Integral (AIDER) samen met BOS+ aan een model voor duurzame bosexploitatie van gecertificeerd hout. Op die manier kan bijgedragen worden aan het behoud van tropische gemeenschapsbossen en kan de levenskwaliteit van inheemse gemeenschappen in de regio Ucayali verbeterd worden.

Save the trees met agroforestry

In de inheemse gemeenschap Nuevo Ahuaypa werken AIDER en BOS+ samen met de lokale bevolking aan het duurzaam beheer van gemeenschapsbossen, door middel van het promoten van agroforestry.

Afrika

Ethiopië

Bouwen aan een groene corridor in Noord-Ethiopië

De regio Tigray, Noord-Ethiopië heeft te lijden onder landdegradatie en armoede. 85% van de inwoners is afhankelijk van landbouw voor hun levensonderhoud, bovendien laat klimaatverandering zich steeds meer voelen. 

Tanzania

Duurzaam landschapsbeheer in handen van Masai gemeenschappen als antwoord op klimaatverandering

De bevolking van Noord-Tanzania staat voor grote uitdagingen. BOS+ en haar partners werken samen met hen om ecologisch strategische bosgebieden in de regio, zoals het Selela en Mungere reservaat, te beheren.

Oeganda

Participatief bosbeheer en agroforestry voor het behoud van ecosystemen in West-Oeganda

Door middel van duurzaam bosbeheer en landgebruik willen we het levensonderhoud van rurale gemeenschappen in Oeganda verbeteren.

Wil je op de hoogte blijven van onze werking? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!