Bospraatje: Geïmporteerde ontbossing

Bospraatje: Hoe we ontbossing importeren, waarom dat zo slecht is en wat we er aan kunnen doen

16% van ontbossing wereldwijd is gelinkt aan de import van producten in de Europese Unie. Enkel China doet het nog slechter. In dit bospraatje houden we onze geïmporteerde ontbossing tegen het licht. Welke producten veroorzaken deze ecologische ramp? Welke impact heeft onze consumptiedrang op oeroude bossen? Wat zijn mogelijke oplossingen om het tij te keren? Kom af en leer bij, vuur je vragen af en spread the message. Welkom vanaf 19u30 in Be-Here in Laken. De sprekers starten om 20u, maar kom gerust vroeger of blijf plakken want Be-Here biedt lekkere én ontbossingsvrije hapjes en drankjes aan (meer info, zie onder). 

Sprekers

  • 20u - Pieter Van De Sype van BOS+
    Als beleidsmedewerker Tropen en met jarenlange ervaring in ontbossing tegengaan in Peru, Ecuador, Bolivia, Oeganda, Tanzania, Congo en Ethiopië zal Pieter het issue van geïmporteerde ontbossing kaderen. Wat zijn de cijfers, waar situeren zich de problemen en hoe wordt er aan (tegen)gewerkt? 

  • 20u15 - Luc Vankrunkelsven van Wervel vzw
    Met een elftal boeken over Brazilië, een leven in en met de Cerrado en als oprichter van Wervel vzw kent Luc Vankrunkelsven als geen ander de problemen waarmee de Cerrado kampt. Als expert in duurzame voedselsytemen en druk op ecosystemen zal hij dieper ingaan op de Cerrado-case, één van de meest biodiverse hotspots op aarde die tegelijk één van de meest bedreigde is. 

  • 20u40 - Joris Aertsens van WWF
    Joris Aertsens werkt nu als Forest & Commodities Program manager over het thema van geïmporteerde ontbossing en zette daarvoor al, ism o.m. Colruyt Group, Lidl en Stad Leuven duurzame toeleveringsketens op. Hij gaat dieper in op hoe ontbossing aan onze consumptie kleeft en waarom en/of hoe wetgeving hier een impact op kan hebben. 

Ontbossingsvrij eten?

We kunnen voor jou een broodje of maaltijd klaarleggen, die je ter plaatse kan betalen en opeten voor, tijdens of na het bospraatje. De producten zijn ontbossingsvrij, duurzaam, lokaal en met keuze tussen vegan of veggie. 

Broodje €5

Maaltijd (400 gr, 5 à 6 hapjes): €12

Meer details of je bestelling plaatsen kan via pieter.vandesype@bosplus.be en we leggen het klaar. Gelieve te waarschuwen mocht je toch niet meer komen.