Olie drijft boven

Actie op school


In het Amazonegebied worden gas en aardolie op grote schaal ontgonnen, met een zware impact op mens, milieu en klimaat. We ondersteunen jou om hier rond een actie op te zetten op school. Think global, act local.

We bezoeken jouw school om een actiegroepje te begeleiden. Dat kan een bestaand groepje leerlingen zijn dat tijdens de middagpauze samenkomt of een groepje dat speciaal voor dit project wordt gevormd. Je krijgt een zicht op de problematiek in het zuiden, we activeren je grijze massa met een brainstorm en brengen voorbeelden van andere scholen aan ter inspiratie.

Het zwaartepunt van de actie ligt bij de leerlingen. Toch is een betrokken leerkracht de beste garantie op een geslaagd project.

Enkele voorbeelden van mogelijke acties: een eetbare tuin op school, een fietsapplaus, een kledingruilbeurs, een energiefiets bouwen, een fair trade lunch, een veggie kookwedstrijd, een energiescan van je school...

Theatervoorstelling 'Konijn met pruimen'

Voor dit project schreef Dimitri Verhulst een theatertekst waarmee gezelschap Laika aan de slag ging. De voorstelling 'Konijn met pruimen' vertelde over een conflict tussen twee generaties, maar evenzeer tussen leefgewoonten, consumptiepatronen en visies op onze verhouding tot deze planeet. Een komisch, tragisch, grotesk vertoon, waarbij de gemoederen oververhit raken en het konijn-met-pruimen langzaam zwart blakert in de oven.

De razend populaire voorstelling was van 2015 tot 2017 een fenomenale 130 keer te zien in culturele centra over heel Vlaanderen. Wie weet volgt er ooit nog een herneming... Dank alvast aan trekker Frank Dierens en de hele ploeg van Laika!

Contact

thibaut.joris@bosplus.be of 09 264 90 55