Het verhaal van Mascopiro - Educatief materiaal

Het verhaal van Mascopiro

Op deze pagina vind je educatieve materialen en leerfiches die uitgewerkt werden in kader van het project 'Het verhaal van Mascopiro'. Ze maken het mogelijk om in de klas of thuis verder aan de slag te gaan met het boek.
Ideaal om na een voorleessessies je verder te verdiepen, maar ook vrij te gebruiken voor iedereen die geïnteresseerd is in de wondere wereld van het Amazonewoud. Het materiaal is geschikt voor kinderen tussen 7 en 12 jaar.  Centraal punt blijft natuurlijk het sensibiliseren rond een respectvollere en solidaire houding tegenover bos en natuur.

Foto's en filmpjes uit Peru

In het kader van het project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' trok BOS+ naar Peru om er te praten met mensen die een directe band hebben met het bos. Ze zijn afhankelijk van het bos voor hun voeding, geneesmiddelen, bouwmaterialen, enzovoort. Volgende filmpjes geven een beeld van de leefomgeving van deze mensen en de sterke band die zij hebben met het bos en de natuur die hen omringt. Ze zijn opgesplitst per thema. Vergeet niet om de ondertitels in te schakelen op Youtube!

Leerfiches

Activiteiten

Er zijn een hoop activiteiten die het verhaal kunnen laten verder leven. Per activiteit vatten we kort samen wat je allemaal nodig hebt om ze uit te voeren. Wij raden aan om elke maand één tot twee activiteiten te doen, zodat de kinderen kunnen blijven verder werken met het verhaal. De legende van de gebruikte iconen vind je hiernaast.

Activiteit 1: Toneel Het verhaal van Mascopiro was nog niet helemaal gedaan toen Spikkel en Spekkie gingen slapen. Hoe zou het verhaal verder aflopen? Laat de leerlingen nadenken over mogelijke eindes van het verhaal.

Activiteit 2: Boskunst
Kinderen maken een collage van foto's van het Amazonewoud en met materialen uit het bos van hier bij ons.

Activiteit 3: Documentaire 
De kinderen kijken naar een documentaire over het regenwoud, en krijgen zo het leven in het woud te zien. Ze maken kennis met de fauna en flora. Na de documentaire kan er een nabespreking plaatsvinden. Er wordt gereflecteerd over hoe het leven in het Amazonewoud verschilt van ons leven in België.

Activiteit 4: Regenbuis maken
De kinderen maken een regenbuis. Het instrument, dat leuke effecten aan bepaalde muziek geeft, kun je makkelijk zelf maken. Wanneer de regenbuis gemaakt is, kunnen de leerlingen deze ook beschilderen.
Bijlagen: geheimschrift - patronen dieren - symbolen

Activiteit 5: Imker in de klas
Nodig een imker uit die in de buurt woont en die iets meer kan komen vertellen over het belang van bijen, hommels en wespen (net zoals in het verhaal van Mascopiro). Je kan ook steeds met je klas op verplaatsing gaan bij een imker thuis. Extra: maak een insectenhotel voor bijen!

Activiteit 6: Educatief Spel
Kies een educatief spel uit op de website en speel het met de hele klas. Hieronder staan verschillende educatieve spelen die gelinkt zijn aan het verhaal en die als thema het bos, en meer specifiek de banden tussen de bossen hier en in het zuiden, bevatten.

 • Bosbattle
  Zoveel mogelijk land in je bezit krijgen, zodat jouw sector kan doen wat het wil. De leerlingen leren dat grond een kostbaar bezit is, waarvoor strijd wordt gevoerd door mensen met verschillende belangen.
  Bijlagen: levenskaartjes - wereldkaart

 • Bosgeheugen (Memoryspel)
  Allemaal dieren, bomen en voorwerpen uit het bos! Herken jij ze allemaal? Tijdens dit spel komen de leerlingen in contact met dieren en bomen in onze bossen, maar ook in het Amazonewoud. Aan de hand van een Memoryspel komen ze meer te weten over het leven hier en daar. 
  Bijlagen: infobladen - kaartjes - achterzijde spel

 • Boswetenschap
  Kinderen staan via twee kleine praktische proefjes stil bij welke functies bos heeft.

 • Waterverval
  De Mascho-Piro is een stam uit het Amazonewoud van Peru, ze zijn volledig afhankelijk van het bos en het water van de Amazone-rivier. Hun levens worden echter bedreigd door de toenemende boskap en de industrieën die de rivieren bevuilen. Als de mens blijft vervuilen, zal deze stam binnenkort niet meer bestaan. Het doel van dit spel is om als persoon zoveel mogelijk proper water in je bezit te krijgen.
 •  
 • Zoekplaat
  Op de plaat zie je het grote Herfstplukfeest. Help de vruchten en bessen te vinden waarvan de dieren van het bos smullen. En zoek welke vruchten of bessen men al dan niet vindt in een bos in Vlaanderen. De plaat kan gebruikt worden om kinderen met inheemse en exotische vruchten en bessen te laten kennismaken en ze te leren hen te onderscheiden. De illustratie is van de hand van Frieda Van Raevels, en komt uit het boek 'Het verhaal van Mascopiro'. 

Activiteit 7: Comme chez Bois
Het bos is een hofleverancier van verrukkelijke voedingsproducten, deze kunnen gebruikt worden om een heleboel bosrecepten te maken. Hieronder vind je er enkele uitgeschreven.

Activiteit 8: Beestenboel
Het bos zit vol leven, zowel hier als in de tropen. Maak met de leerlingen dieren na, die in de bossen leven. Door gebruik te maken van foto's en klei is het zeer gemakkelijk om een dier te boetseren. Verfijn de dieren met allerhande materialen die in de bossen te vinden 

Educatieve platen

Aan de hand van onderstaande platen kan je meer vertellen over de tradities, de dieren, de schoonheid van het regenwoud... en over de bescherming die het regenwoud nodig heeft. Bij elke foto hoort een beschrijving, en je kan de foto's gratis downloaden. 

Alle foto's werden in Peru getrokken door Dries Segers. De illustraties zijn van de hand van Frieda Van Raevels, en komen uit het boek 'Het verhaal van Mascopiro'. Mascopiro is een goudhaas of agoeti, een soort knaagdier, en woont in het regenwoud in Peru.

Klik op een afbeelding om de plaat te downloaden.

Spikkel en Spekkie zijn op bezoek in het Amazonewoud, het grootste bos ter wereld. Het is meer dan 219 keer zo groot als België! Door de constante warmte en de vele regen groeien de planten en bomen hier veel sneller dan bij ons. De temperatuur zakt in een tropisch regenwoud nooit onder de 16 °C, en het is er gemiddeld 28-30 °C overdag, het hele jaar door. De bomen en wolken houden overdag de felle zon tegen en 's nachts zorgen ze ervoor dat de warmte van de dag niet ontsnapt. 
Je vindt er dan ook kolossen van bomen, echte woudreuzen! Kijk maar naar de boom achter de twee! Sommige bomen zijn honderden jaren oud en worden tot 60 meter hoog. Wanneer je hand in hand in een kring om de stam gaat staan heb je minstens 6 mensen nodig!

Mascopiro is droevig. Het bos waarin hij woont, werd gekapt om goud te ontginnen. Door de vervuiling krijgen de wateren een gouden, roestige kleur. het ziet er misschien wel mooi uit, maar het is helemaal niet goed voor de mensen die er wonen.
Zie jij het verschil tussen een bij en een wesp? Bijen zijn behaard en vliegen van bloem tot bloem om nectar te verzamelen. Van nectar maken ze honing. Ze zorgen ook voor bestuiving, waardoor er nieuwe planten kunnen groeien. Zonder bijen zouden mensen en dieren niet kunnen overleven! Wespen zijn ook nuttig, want zij eten veel insecten. De persoon op de foto is een imker: hij oogst de honing die de bijen maken.


Wist je dat agoeti's kunnen zwemmen? Je ziet dat er onder de boom op de oever gezellig geschilderd wordt. in het Amazonewoud is er een plant, piri-piri genaamd, die door de Indianen voor verschillende dingen gebruikt wordt. Van de vruchten wordt er een kleurstof gemaakt. Daarmee beschilderen de vrouwen schalen en stoffen: prachtig! Piri-piri heeft nog een andere verrassende werking. Door het poeder op je hoofd te wrijven, zou je gespaard blijven van kaalheid. Door de beschilderingen op gezicht en lichaam duiden de mensen aan dat ze tot een bepaalde groep behoren. Heb je gezien dat Mascopiro en de andere agoeti's hen nadoen?

Maak kennis met Pacho, hij loopt bij Mascopiro links op de foto. Pacho is een leider van de Indianengroep Shipibo Konibo en woont met zijn volk in het Amazonewoud. Hij komt goed overeen met Mascopiro de agoeti. Volgens Pacho zijn de dieren de beschermers van het woud. Hij gelooft dat we allemaal respect moeten tonen voor elkaar en onze samenleving. Zoek de noten op de foto! Het zijn paranoten, die zijn lekker en zeer gezond. de mensen maken thee van de schillen van de noot om maagpijn te verzachten. En wist je dat deze noot ook gebruikt wordt in sommige shampoos waarmee wij ons haar wassen?

Het regenwoud wordt alsmaar kleiner. Grote machines kappen vele bomen om. De dieren van het regenwoud moeten vluchten want ze hebben de bomen nodig om te overleven. Maar de mens heeft ook hout nodig, bijvoorbeeld om meubels te maken. Konden we het bos maar eerlijk verdelen tussen iedereen...In het Amazonewoud krioelt het van de biodiversiteit. In alle kleuren van de regenboog. Kikkers, toekans, kevers, spinnen ... en nog veel meer!
In Peru kan je heel erg zweten, maar je kan het er ook koud hebben, of helemaal doorweekt zijn van de regen. Er heersen veel verschillende klimaten in Peru; het hangt ervan af waar je je bevindt: in de bergen, in het regenwoud, op het strand, ...