Speelzones voor Jeugdverblijven

Speelzones voor Jeugdverblijven

Kampen bouwen, een griezelig nachtspel spelen of je verstoppen voor de boeman, het bos is en blijft een favoriete speelplaats voor jeugdverenigingen. Zeker op kamp trekken vele jongeren het bos in. Dat de officiële speelzones dun gezaaid zijn in Vlaanderen houdt hen niet tegen. Het onderzoek 'Potentiële Speelzones voor Jeugdverblijven binnen een straal van 1 000 m' ging dieper in op dit speelgedrag, en stelde een lijst op van bossen die een hoge potentie hebben om opengesteld te worden als speelzone.

Speelzones zijn nodig!

Nu spelen jeugdgroepen nog heel vaak in de bossen zonder dat deze als officiële speelzone zijn aangeduid (36%) en dit terwijl de wet zegt dat je in het bos niet van de paden mag afwijken... De kinderen spelen er dus illegaal! Bovendien is de toekomst van deze 'officieuze' speelzones moeilijk te voorspellen. Ook al worden de groepen gedoogd door de eigenaar, van de ene op andere dag kan deze zijn bos afsluiten en zijn de kinderen hun favoriete speelterrein kwijt.

Heel wat werk aan de winkel dus. Want veel van deze zones kunnen zeer eenvoudig omgevormd worden tot een 'echte' speelzone. Op die manier zijn de kinderen zekerder van hun speelplaats (100% definitief wordt het helaas nooit), vinden meer groepen de weg naar het bos en overtreden ze niet langer de wet als ze in het bos spelen.

Als eindproduct leverde dit onderzoek een lange lijst op van maar liefst 103 potentiële speelzones. Hopelijk wordt dit voorbereidend werk binnenkort omgezet in daden en kunnen we samen de vele speelzones realiseren die de Vlaamse Overheid heeft beloofd. En dan doelen we niet alleen op speelzones voor bivakplaatsen, maar speelzones voor elke jeugdvereniging, in elke (deel)gemeente, voor ieder kind!

Bekijk het eindrapport