Groen Speelweefsel

Groen Speelweefsel

Kinderen en jongeren komen in hun nabije leefomgeving steeds minder in aanraking met de natuur. Dat is jammer. Want zo goed als alle kinderen houden van spelen in een natuurlijke omgeving. De natuur oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op kinderen: het intrigeert hen en daagt hen uit. Maar het is vooral een boeiende wondere wereld, waar het avontuur achter elke stam te vinden is, waar kinderen geurende bloempjes op hun pad tegenkomen en plassen vragen om een spontane sprongetje  dat water doet opspatten.

Maar, er is meer. Leuke, speelse ervaringen in de natuur zorgen ervoor dat die kinderen een band ontwikkelen met de natuur. Het zorgt ervoor dat kinderen, de volwassenen van morgen, op een verantwoordelijke en bewuste wijze omgaan met de natuur om hen heen. Bovendien worden de emotionele-, intellectuele-, sociale- en waardenontwikkeling en de verbeeldingskracht sterk worden gestimuleerd door gevarieerde, herhaalde en blijvende contacten met relatief natuurlijke settings en processen. Om nog maar te zwijgen over de positieve invloed van spelen op de natuur op de motorisch ontwikkeling van kinderen.

Omdat steeds minder de kinderen de kans hebben om vrij te spelen in bossen en ruigten, op stranden en langs rivieren, is het belangrijk dat de natuur, of elementen eruit, naar de leefomgeving van de kinderen wordt gebracht. Zodat ook kinderen die anders het recht op spelen in de natuur wordt ontzegd, toch de kans krijgen om op ontdekking te gaan. Gezien de lange tijd die kinderen doorbrengen op school, zijn schoolspeelplaatsen zeer goed geschikt voor speelgroen. Maar zeker ook natuurlijk ingerichte jeugdterreinen, parken en zelfs de privé-tuinen bieden heel wat leuke, boeiende en natuurlijke speelkansen voor kinderen. 

Interactieve speelweefselkaart

Om het reeds bestaande speelweefsel eenvoudig in kaart te brengen, ontwikkelden we samen met de firma RouteYou de Interactieve Speelweefselkaart (ISK). Op die kaart kunnen gemeenten en andere overheden na inventarisatie alle speelplekken  digitaliseren op kaart en er allerlei informatie (typologie, tekst, foto’s, filmpjes, links) aan toevoegen. Naast speelplekken, kunnen ook routes (wandelen, fietsen, kortste, mooiste of manueel) ingegeven worden, bijvoorbeeld de veiligste weg van een station naar een kampplaats via een speelbos of andere speelplek(ken). De ISK bestaat uit twee webomgevingen: "Bouwen aan groen speelweefsel" en "Spelen in het groen".

Hier vind je de nodige instrumenten, een aanpak en werkmethode om ook in jouw gemeente werk te maken van groen speelweefsel.