Dans in het Bos

Dans in het Bos

Op 17 en 18 oktober duiken BOS+ en Company Tumbleweed (Angela Rabaglio en Micaël Florentz) het bos in. Ze nemen u mee voor een verrassende wandeling en dansoptreden in het unieke landschap van het Geografisch Arboretum van het Zoniënwoud. Afspraak om 14u en om 16u30 voor een wervelende namiddag in een magisch kader.

Natuur- en cultuurbeleving hebben veel met elkaar gemeen. In onze overstresste samenleving vormen ze mentale oases van rust, broodnodige rustpunten voor de “overbevraagde” levensstijl waarin velen van ons functioneren. Uit onderzoek blijkt dat natuur- en cultuurbeleving zeer gelijkaardige positieve gezondheidseffecten hebben: onze mentale en fysieke rust neemt toe, we ontkoppelen van korte-termijn bezorgdheden, stress- en piekergedrag nemen af, concentratievermogens nemen opnieuw toe, … Tijdens de coronacrisis werd die hang naar meer natuurbeleving nog sterker, en (her)vonden heel wat mensen de weg naar natuur en bos en de heilzame effecten ervan.

Overigens voelen ook heel wat artiesten uiteraard zelf ook een enorme hang naar natuur. Ze is als inspiratiebron voortdurend terug te vinden in alle kunsten. Omgekeerd kan cultuur ons prikkelen en uitnodigen om onze natuur op te zoeken, te beleven, te waarderen, te begrijpen, …

Dat potentieel wordt benut door dit interdisciplinaire event: het is uiteraard een artistiek project, maar we maken ook een kruisbestuiving van kennis, van doelgroepen, van ervaringen en belevingen tussen natuur(organisatie) en kunst(enaars). Al dansend wijst Tumbleweed ons publiek letterlijk en figuurlijk (terug) de weg naar het bos. En BOS+ verwelkomt de dansers en hun publiek in het bos, niet meteen het biotoop waar we ze verwachten. Hierdoor verfrist de natuurbeweging meteen ook de eigen blik op onze bossen en onze natuur.

Het bos vormt van begin tot einde een integraal onderdeel van de artistieke beleving: de voorstelling begint en eindigt letterlijk aan de bosrand.

Tumbleweed brengt 'The Gyre'

Dansers.png‘The Gyre’ is een dansduet dat geëvolueerd is vanuit één simpel idee: stappen. Vanuit die eenvoud leidt het ons geleidelijk en delicaat binnen in een werveling van tijd en worden we ons bewust van een compleet universum. Elke beweging, elke draai, drijft de twee dansers tot elkaar; hun lichamen worden één. De lijn die de ene van de andere onderscheidt, wankelt, vervaagt, en uiteindelijk verdwijnt ze.

“Al snel overstijgt het werk het strakke kader van de choreografie. De zeer gestructureerde en precieze danstaal van het duo brengt ons aan het dromen, mijmeren, verdwijnen in onze gedachten. Minutieuze wijzigingen in hun bewegingen wekken onze nieuwsgierigheid, waarna ze ons opnieuw onderdompelen in een andere dimensie van ons innerlijke ik.” Olivier Frégaville, L’Oeil d’Olivier, 05.03.20.

“Een meesterlijk werk dat doet terugdenken aan de jonge De Keersmaeker, door zijn radicalisme, zijn rigueur en het pure vakmanschap van de uitvoering.” Thomas Adam-Garnung in Ballroom, 05.03.19.

Foto: Flurin Bertschinger

Praktisch

De voorstellingen gaan door tijdens de Week van het Bos, op 17 en 18 oktober. Die laatste is ook de Dag van het Zoniënwoud. Afspraak om 14u en 16u30 t.o.v. GC de Bosuil (Witherendreef 1 in Jezus-Eik).

Elke voorstelling begint en eindigt letterlijk aan de bosrand. We laten de deelnemers – bij voorkeur in stilte en met de gsm op slaapstand – alleen of in hun bubbels een parcours van 1,7 km doorheen het Zoniënwoud wandelen tot aan de plaats van de opvoering. Op die manier kunnen ze de aanwezige natuur echt laten binnenkomen. Zo is het bos, veel meer dan een mooie achtergrond, een integraal onderdeel van de voorstelling.

De dansvoorstelling zelf duurt een klein half uur, waarna de deelnemers – opnieuw alleen of in bubbels - via een ander pad van ca. 1,7 km terug naar de plaats van vertrek gebracht worden. Voor mensen die slecht te been zijn, is de wandeling wellicht niet mogelijk. Hen wordt aangeraden contact op te nemen met de organisatoren, zodat we voor een alternatief kunnen zorgen en zij de dansvoorstelling alsnog kunnen meemaken.

Elke voorstelling (wandeling + dans) duurt ca. 1 ¼ uur à 1,5 uur. Draag best stevig schoeisel of laarzen, en kledij die aangepast is aan het weer en tegen een stootje kan.

Er is parkeergelegenheid aan Parking de Flos (Witherendreef 11) en in de omliggende straten, maar hou er rekening mee dat op weekenddagen parkeerplaatsen in de buurt van GC de Bosuil schaars kunnen zijn. We raden aan om voldoende tijd te voorzien en zo duurzaam mogelijk naar de locatie te komen, d.m.v. carpooling of met de fiets of het openbaar vervoer. Hieronder vind je uitgestippelde veilige fietsroutes door het Zoniënwoud.

Uiteraard zorgen we ervoor dat het evenement coronaveilig kan verlopen. Vergeet zeker uw mondmasker niet!

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht!

Inschrijven is ondertussen niet meer mogelijk.

Met steun van

WvhB20 Campagnebeeld_Vierkant met URL.png   

    Logo BOSplus rgb NL gr.png GC de bosuil.jpg TumbleweedLogo.pngZoniënwoud Logo.jpg