Bosspelletjes

Bosspelletjes

Hier vind je inspiratie om spelletje binnen en buiten, over en onder, door en voor het bos te doen.

De Boom In

Voor het project De Boom In, dat BOS+ samen met GoodPlanet Belgium in opdracht van TetraPak uitvoerde, ontwikkelden we heel wat educatieve bosspelen. Surf naar de website van De Boom In, een leuke website vol kant-en-klaar materiaal.

Bosspelen

BOS+ ontwikkelde in het kader van de Week van het Bos een ruim aanbod aan bosspelen en educatieve pakketten. Je vindt op deze pagina al het beschikbare digitale materiaal en een overzicht van verschillende locaties om materiaal te ontlenen.

Bosspel (voor kleuters)

Dit bosspel bezorgt kleuters via beleving en spel een onvergetelijke namiddag in het bos.Uitgangspunt zijn 32 boselementen: planten, bomen, dieren... die op een paar na, overal in Vlaanderen voorkomen. De specifieke kenmerken van planten en dieren worden uitvergroot en gekoppeld aan bewegingsspelletjes, inleefspelletjes, doe-spelletjes, coördinatiespelletjes, ...

Voor de inleiding tot het spel is er het voorleesboekje "Sirus en de vlierbessentoverthee" van Marc De Bel dat opgebouwd is met planten en dieren uit het spel. Dit boekje is gratis te verkrijgen bij het ANB (Contacteer Griet Buyse).
Voor de kleuterbegeleiders zijn er fiches beschikbaar die zeer beknopt de belangrijkste wetenswaardigheden over deze plantjes en beestjes beschrijven.

De spelletjes zijn onderverdeeld volgens de moeilijkheidsgraden makkelijkiets moeilijker en moeilijk.
Enkele gedichtjes zorgen voor wat afleiding tussen of tijdens de spelletjes.
Uiteraard kan je hier ook de handleiding downloaden.

Het bosspel voor kleuters is een concept van BOS+ met ondersteuning van de Week van het Bos 2006.

Van tak tot tak met Friedel en Krak (3e kleuter en 1e leerjaar)

Krak de eekhoorn nodigt de kinderen uit op het verjaardagsfeest van zijn vriendinnetje. Onderweg zoeken ze allerlei geschenkjes voor Friedel. Zo ontdekken ze spelenderwijs het leven van de eekhoorn en beleven ze de herfst in de omgeving. De kinderen leren respectvol omgaan met de natuur. Hier kan je de leidraad downloaden.

Inkleurtekeningen (BO)

Hier vind je twee tekeningen om in te kleuren.

De Boomhut (BO)

De Boomhut was vroeger een vaste rubriek in ons tijdschrift. Hier staan enkele leuke spelen op een rijtje.

Paddenstoelentocht (1e graad BO)

"Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen, zat kabouter Pinnemuts..." Ieder van ons kent dit kinderdeuntje. Kabouter Pinnemuts wipt zo hard op een paddenstoel dat die stuk gaat. Dit is het begin van een heuse zoektocht naar een nieuwe paddenstoel: een met een mooie kleur of lekkere geur, een om op te zitten en op te wippen. 

De paddenstoelentocht laat kinderen van de 1ste graad lager onderwijs olv een leerkracht of gids op een speelse manier kennismaken met de fascinerende wereld van de zwammen. Deze herfstactiviteit duurt ongeveer twee uur en is geschikt voor de periode september - half november. Dit is de handleiding.

De paddenstoelentocht is een concept van het NME-centrum De Helix met ondersteuning van de Week van het Bos 2006. Dit is een kant-en-klaar pakket dat ontleend kan worden.

De Schatkist van Boris (2e graad BO)

Boris is onze schattige bostrol van de Week van het Bos. Boris heeft na die prachtige Week van het Bos een schatkist vol boslekkers achtergelaten in onze Vlaamse bossen. 

De Schatkist van Boris is een educatief bosspel voor kinderen van de 2de graad basisonderwijs. Het leert de kinderen meer over bos als eet-, leef- en woonplaats voor dieren en planten, maar ook voor de mens. De kinderen worden speurneuzen, want voor elk voorwerp dat zij kunnen plaatsen bij de juiste boom krijgen ze een sleutel. En deze sleutel kan wel eens de toegang zijn tot de schatkist van Boris. Een voorproefje...

De Schatkist van Boris is een concept van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels met ondersteuning van de Week van het Bos 2006. Het pakket kan je hier downloaden.

Op You Tube vind je enkele filmpjes van boswachter Marc Struelens die het spel de Schatkist van Boris aan het 'spelen' is. Dit is ideaal ter voorbereiding, vooraleer er zelf mee aan de slag te gaan.

Bospuzzeltocht (3e graad BO & 1e graad SO)

Voor gezinnen met kinderen of jongeren in de 3de graad basisonderwijs en1ste graad secundair onderwijs heeft de Week van het Bos een "bospuzzeltocht" ontworpen. Iedereen die graag wat opsteekt van het bos, en een echt actieve boswandeling wil ervaren, zal hier plezier aan beleven. Een voorproefje...

De bospuzzel is een concept van het NME-centrum De Helix met ondersteuning van de Week van het Bos 2006.

Opgelet: de bospuzzelzoektocht is momenteel niet meer in voorraad.

Zoekplaten (3e graad BO & 1e graad SO)

In deze twee verrassende zoekplaten kun je thuis of in de klas op zoek gaan naar bomen en vruchten. Fijn om spelenderwijs meer te leren over het bos!

Wie is het? (3e graad BO & 1e graad SO)

Wie is het? is een spel waarbij de deelnemers via het stellen van gerichte vragen over de bladeren en vruchten de juiste boom/struik moeten raden. Hiermee leren de deelnemers de meest voorkomende bomen en struiken herkennen en onderscheiden. Het spel bestaat uit een handleiding en 31 boomfiches.

Dit spel werd ontwikkeld in het kader van de Week van het Bos in samenwerking met ANB, BOS+ en tekenares Ieps.

Bosquizzen (jongeren en volwassenen)