Bosbeleid

Bosbeleid

Bosbeleid wordt gevoerd op alle niveaus: van lokale gemeentes tot een mondiaal klimaatbeleid.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste beleidsnieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief

Beleidsnieuws

BOS+ en de klimaatjongeren planten tijdens klimaatstaking klimaatbomen in alle Vlaamse provinciehoofdsteden en Brussel

DSC04669.pngdonderdag 14 maart 2019 Tijdens de ‘Wereldwijde staking voor het klimaat’ van vrijdag 15 maart zal BOS+ samen met Youth For Climate en Students for Climate in alle Vlaamse provinciehoofsteden en Brussel een klimaatboom ... Meer weten

BOS+ steunt Sign for my Future. Jij ook?

DSC04736op.pngwoensdag 06 maart 2019 BOS+ ondertekent Sign for my Future en doet een kritische oproep aan zijn achterban om hetzelfde te doen. Al meer dan 140.000 mensen gaven hun handtekening, voor het klimaat en voor jou toekomst. ... Meer weten

Veelbelovend maar nog niet veel voorkomend: de bosbouwboer die landbouw combineert met bomen

Agroforestry.pngdinsdag 12 februari 2019 De meerderheid van de Vlaamse landbouwers overweegt agroforestry op dit moment niet. Een gebrek aan zekerheid over rendabiliteit, inpasbaarheid, kennis en competenties maar ook een wat gebrekkig ... Meer weten

Nee, Joke is geen Calimero

DSC04515-Hersteld.pngdonderdag 07 februari 2019 Anekdote: bij de opening van de Week van het Bos 2011 in Geraardsbergen, op een boogscheut van de plaats waar vorig weekend de fameuze Staatsveiligheidsreceptie plaatsvond, bracht minister Joke ... Meer weten

Hoe Marrakesh en de klimaatbetoging samenkomen in het kopje koffie van Bart De Wever

DSC04492-Hersteld.pngwoensdag 30 januari 2019 Wees bang voor vreemde mensen, maar niet voor een stervende aarde. Dit lijkt wel dé slogan waarmee N-VA naar de verkiezingen wil stappen, afgaande op recente uitspraken van voorzitter Bart De ... Meer weten

"Bomen kunnen een kwart van de vereiste uitstootvermindering realiseren"

Vilda_78890_Domeinbos_Kampveld_Yves_Adams_800_px_42596.jpgdinsdag 29 januari 2019 Als de ontbossing doorgaat aan het huidige tempo, kan de opwarming van de aarde onmogelijk beneden de 2 graden Celsius blijven, zoals overeengekomen in het klimaatakkoord van Parijs. Van groene ... Meer weten

In Vlaanderen

Bosbeleid in Vlaanderen

Verkiezingsmemorandum Bos en Bomen

Bos en bomen zijn belangrijk voor een gezonde, klimaatvriendelijke, gezinsvriendelijke en biodiverse gemeente. Lees ons verkiezingsmemorandum boordevol inspiratie voor jouw beleid.

Beleidsevaluaties

  • Beleidsevaluatie Bosgroepen
    Samen met onderzoeksbureau Tritel en onder de coördinatie van het Agentschap voor Natuur en Bos werden de bosgroepen uitgebreid geëvalueerd.
  • Beleidsevaluatie Subsidie voor Bos
    In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos onderzocht het consortium BOS+, Trage Wegen en Arcadis verbetervoorstellen voor het wettelijk kader inzake de recreatieve ontsluiting van de groene ruimte, de afstemming tussen ecologie en recreatie en verbetervoorstellen voor de subsidies met betrekking tot bos.

Vlaams Regeerakkoord over het bos: vertrouwen, verbinden, verbossen?

BOS+ heeft het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord de voorbije dagen even grondig onder de bosloep genomen. De term "bos" komt er maar sporadisch in voor, veel minder dan in het vorige Regeerakkoord. Maar tussen de lijnen door ontwaren we toch een aantal mooie doelstellingen, en – optimisten als we zijn – zien we zelfs een ambitieuze agenda doorschemeren.

Meer weten

Bomenplan 2050

De professoren Bart Muys (KU Leuven) en Kris Verheyen (UGent) roepen de beleidsmakers aan de vooravond van de verkiezingen op om een langetermijnvisie rond bomen en bossen uit te werken als ecologische onderbouwing van de Vlaamse economie.

Meer weten

Dossier ruimtelijke ordening

Wat heeft ruimtelijke ordening met natuur te maken? Vlaanderen is de meest dichtbebouwde regio van de Europese Unie, een weinig eervolle prestatie. De versnippering gaat zo ver dat land stilaan een schaars goed is in Vlaanderen, en dat verschillende functies op een steeds beperktere oppervlakte moeten gerealiseerd worden. Onze Vlaamse ruimte botst op zijn limieten.

Meer weten

Open brief aan minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters over het bosbehoud in Vlaanderen

Op donderdag 5 september 2013 verscheen een open brief aan de ministers Schauvliege en Muyters in De Standaard, naar aanleiding van de kap van het eeuwenoude en waardevolle Ferrarisbos in Wilrijk. Bijna 4.000 mensen ondertekenden onderstaande brief. In de verschillende nieuwsitems (item 1item 2item 3) en het bosrevue-artikel die we over dit jammerlijke gebeuren brachten vind je meer info.

Meer weten

Bosbarometer

Elk jaar brengt BOS+ een nieuwe Bosbarometer uit. Hiermee willen we het beleid aan de kaak stellen en geven we met harde cijfers weer hoe het met onze Vlaamse bossen gesteld is. We kijken er naar uit om een positieve balans te kunnen presenteren! Hier kan je de Bosbarometer 2015 downloaden.

Hier vind je de oude bosbarometers en andere beleidsdossiers.

Buiten zonder beton!

Het zou een verkiezingsslogan kunnen zijn... Of eigenlijk, moeten zijn. BOS+ wil met deze "verkiezings"posters tonen dat heel wat mensen kiezen voor meer en beter toegankelijk groen. Want op den duur zien we door het beton de bomen niet meer.

 

Meer weten

In de wereld

Bosbeleid op internationaal niveau

BOS+ visie op houtige biomassa als energiebron

Energiebesparing is de eerste stap in de strijd tegen CO2-uitstoot en klimaatverandering. Nog steeds is hier veel te weinig aandacht voor.

Onze maatschappij en iedereen die daar deel van uitmaakt moet dan ook dringend werk maken van een duurzamer energiegebruik, waarin het doelstelling moet zijn om zuiniger, groener en rationeler met onze energiebevoorrading om te springen. Maar zelfs met een daadkrachtig beleid op vlak van de reductie van het energiegebruik zal er op korte en middellange termijn zeker een zeer significante vraag naar energie blijven bestaan. Onze samenleving staat voor de zware uitdaging aan deze vraag te (blijven) voldoen zonder nog verder bij te dragen tot de klimaatopwarming en de verdere achteruitgang van ons leefmilieu en de biodiversiteit. Hierin zullen duurzame energiebronnen per definitie een fundamentele rol moeten spelen. Naast bv. wind- en zonne-energie wordt ook het gebruik van biomassa vaak als een dergelijke duurzame energiebron naar voor geschoven.

Meer weten