Bos en educatie

Bos en educatie

Kennismaken met het bos en er over leren is zeer belangrijk voor kinderen én volwassenen om bossen te leren waarderen.

Om deze reden zet BOS+ al meer dan 40 jaar in op kennisverspreiding naar verschillende doelgroepen. Hier vind je het educatieve materiaal dat in de loop der jaren werd aangemaakt en verzameld.

 

 

 

Spelen in het bos


Kinderen die vaak in bos en natuur spelen zijn over het algemeen gezonder: ze hebben minder last van aandoeningen aan de luchtwegen, ontwikkelen een betere motoriek en hebben meer uithoudingsvermogen.

Spelen en leren in het bos en de natuur prikkelt de fantasie, stimuleert de creativiteit en ondernemingszin, biedt volop de gelegenheid tot verwondering, tot spontane ontdekkingen en inzichten in ecologische relaties. Doorheen het vertoeven en spelen in de natuur ontwikkelen de kinderen een sterke verbondenheid met de natuur, die ook op later leeftijd blijft doorwerken. Als een complete generatie jongeren het contact met de natuur verliest, zal de hele samenleving daar de nadelige gevolgen van ondervinden (cfr. 'Laatste kind in het bos' van R. Louv).

Meer weten

Van bossen en mensen

Naar aanleiding van het Internationale Jaar van de Bossen maakte de bekende fotograaf Yann Arthus-Bertrand, kortfilm “Of Forests and Men”. Met beelden vanuit de lucht, vertelt de film het belang en de problematiek van bossen wereldwijd. Marie Vinck leende haar stem voor het inspreken van de Nederlandstalige versie van de film.