Peru - Ondersteunen FSC-gemeenschapsbossen

Ondersteunen FSC-gemeenschapsbossen, Peru

In inheemse Shipibo Konibo gemeenschappen werkt de Asociación para la Investigación y Desarrollo Integral (AIDER) samen met BOS+ aan een model voor duurzame bosexploitatie van gecertificeerd hout. Op die manier kan bijgedragen worden aan het behoud van tropische gemeenschapsbossen en kan de levenskwaliteit van inheemse gemeenschappen in de regio Ucayali (Peru) verbeterd worden.

BOS+ is er van overtuigd dat hout een duurzame grondstof is die op een verantwoorde manier gewonnen moet worden en waarvan de opbrengst en zo veel mogelijk meerwaarde aan de lokale bevolking moet toekomen.

Dit project wordt uitgevoerd worden in 5 gecertificeerde inheemse gemeenschappen in de districten Masisea en Iparía in de provincie Coronel Portillo in de regio Ucayali, en 1 gemeenschap in Junín Pablo, Centraal Peru.

Het doel van het project is bijdragen aan het behoud van tropische bossen én de levenskwaliteit van de inheemse gemeenschappen verbeteren. Dat wordt waargemaakt door de duurzame productie van de aanwezige hulpbronnen in hun gemeenschapsbossen in de huidige context van globalisering en handelseconomie. De focus in het project ligt op de duurzame productie van hout in kwaliteit en kwantiteit in de gecertificeerde gemeenschapsbossen van de vijf Shipibo Konibo gemeenschappen. Er worden workshops gegeven om de kennis en technieken van duurzame exploitatie en productie van houtproducten in de hoeveelheid en kwaliteit die de gecertificeerde houtmarkt vraagt te verzekeren. Dit met een bedrijfsvisie en permanente technische assistentie om duurzaamheid aan het voorstel te geven.

Steun onze tropische werking

Een presentatie van de de belangrijkste realisaties van 2015, dankzij de steun van GRACO, kan je hier bekijken.