Plastiekvervuiling bereikt ongekende hoogten

corona-5340991_1920.jpgvrijdag 31 juli 2020 10:51

Het coronavirus vormt op dit moment niet alleen een enorme bedreiging voor onze gezondheid, ook heel wat kwetsbare ecosystemen leiden eronder. Volgens een rapport van VN-organisatie Unctad worden straten, stortplaatsen en zeeën overspoeld met plastiek van maskers, handschoenen, flessen en voedselverpakkingen. De grootschalige productie en gebruik van al dat beschermingsmateriaal en verpakkingen komen boven op de plastiekvervuiling die al een van de grootste bedreigingen was voor onze planeet, nog voor er ook maar sprake was van het coronavirus.

Wegwerpmondmaskers, een bedreiging voor de natuur en de economie

Volgens het Indiaas-Amerikaans adviesbureau Grand View Research nam de wereldwijde verkoop van wegwerpbare mondmaskers toe van 800 miljoen dollar in 2019 naar 166 miljard dollar in 2020.

Maar liefst drie kwart van al het plastiek dat gebruikt wordt voor de productie van deze maskers en andere beschermingsmaterialen, komt volgens Uncstad op stortplaatsen en in zee terecht. Waar ze een enorme schade veroorzaken en kwetsbare ecosystemen vervuilen.

garbage-2729608_1920.jpg

Maar ook onze economie leidt onder de vervuiling. Volgens een schatting van het Milieuprogramma van de VN, lopen de indirecte negatieve gevolgen van plastiek afval op de visserij, het toerisme en de scheepvaart op tot maar liefst 40 miljard dollar.

Voedselverpakkingen

Mensen grijpen in supermarkten veel sneller naar voorverpakt voedsel, uit angst om besmet te worden met het coronavirus. Ook online winkelen, eten laten leveren of afhaalmaaltijden rijzen de pan uit.

Volgens een onderzoek van LA Times werden er gedurende de lockdown in Singapore bijvoorbeeld 1470 ton extra plastieken verpakkingen van afhaalmaaltijden weggegooid, in slechts acht weken tijd. Deze cijfers kunnen enkel hallucinant zijn op globaal niveau.

burger-916397_1920.jpg

Alternatieven

We kunnen de enorme hoeveelheden plastiek afval echter gemakkelijk beperken. De lijst met niet-giftige, biologisch afbreekbare of gemakkelijk recycleerbare materialen die plastic kunnen vervangen, is immers lang; denk maar aan glas, bamboe, keramiek, natuurlijke vezels, papier, karton, rijstschil of natuurlijk rubber.

Natuurlijke alternatieven gebruiken is niet alleen beter voor het milieu volgens Unctad, het creëert ook werkgelegenheid in de landen die de materialen aanleveren. Heel wat ontwikkelingslanden zijn immers leverancier van veel van deze materialen. Een toenemende vraag naar recycleerbare en biologisch afbreekbare materialen, zou heel wat kansen kunnen bieden voor het lokale bedrijfsleven in deze landen, investeringen in groene sectoren en het creëeren van jobs.

“De productie en consumptie van plastiek maken deel uit van een wereldwijd systeem dat veel commerciële dimensies heeft”, zegt Coke-Hamilton. “Maar de belangrijke rol die internationaal handelsbeleid zou kunnen spelen in de strijd tegen plasticvervuiling krijgt niet de aandacht die het verdient.”

Wat kan jij doen?

Er zijn heel wat duurzame alternatieven voor mondmaskers. Kiezen voor een masker uit stof is bijvoorbeeld veel milieuvriendelijker, dan een wegwerpmasker. Maar ook bamboe maskers zijn een mogelijkheid. Dit kan je aan het einde van de levenscyclus composteren, waardoor het een echt circulair product is (bijvoorbeeld: Share the Passion uit Loppem).

Bij het kopen van groenten en fruit in de supermarkt grijpen we meer naar voorverpakte voeding. Dit doen we misschien onbewust, omdat producten onder een beschermende laag veiliger lijken.

Deze vrees is echter onterecht. Volgens Professor Pierre Van Damme, in een interview met VRT (vrt.be), zijn voornamelijk de verse druppels virus die je in het gezicht kan krijgen gevaarlijk voor besmetting.

Aangezien mondmaskers tegenwoordig verplicht zijn in supermarkten, komen die druppels niet in de buurt van het fruit en de groenten. Als er dan toch iets zou terecht zijn gekomen op de voeding, dan zal het virus daar niet lang op overleven. Ook volgens info-coronavirus.be worden virussen snel geïnactiveerd als ze op dit soort oppervlakten terechtkomen.

Gewoon onverpakte groenten en fruit blijven kopen is dus de boodschap!

market-3176255_1920.jpg

 

BRON: IPS (28 juli 2020)

« Terug