'Andermaal' leert jonge chefs plantaardig koken

andermaal rood.pngvrijdag 27 september 2019 11:46

Een veggie en vegan aanbod op restaurant wordt steeds belangrijker: 74% van de Vlamingen vindt dat er in ieder restaurant een vegetarische optie moet zijn, bijna één op twee wil ook een vegan optie (iVOX 2018). Het is belangrijk dat onze chefs van de toekomst kunnen inspelen op die stijgende vraag

Daarom lanceren BOS+ en EVA dit schooljaar ‘Andermaal’: een tweejarig traject waarin toekomstige chefs ontdekken hoe plantaardige gerechten de basis leggen voor een duurzame keuken. In een reeks workshops leren ze vegetarische recepten bedenken en bereiden. Niet alleen de theorie rond duurzaamheid en plantaardige voeding komt aan bod, de jonge horeca- en grootkeukenchefs leren in de praktijksessies ook zelf veggie gerechten bereiden en bedenken. De beste recepten worden gebundeld in een kookboek dat naar alle Vlaamse hotelscholen en bibliotheken gaat.

Wim Ballieu en Michaël Vrijmoed zijn 'peter'

Tv-kok Wim Ballieu, bekend van de restaurantketen Balls & Glory, wordt een van de gezichten van Andermaal. Wim is het perfecte boegbeeld voor deze campagne. Hij is zelf erg bewust met voeding bezig en eet meerdere dagen per week vegetarisch.

De tweede peter van het project is sterrenchef Michaël Vrijmoed. Zijn restaurant Vrijmoed werd dit jaar nog uitgeroepen tot het op een na beste groenterestaurant ter wereld. “Vegetarisch eten zit in de lift”, zegt Vrijmoed. “In mijn restaurant kiest ruim twintig procent voor de vegetarische optie. Opvallend: negen op de tien van hen zijn meestal géén vegetariër.”

In de pers

Op maandag 23 september stelden we 'Andermaal' in Hotelschool Gent voor aan de pers. Wim Ballieu dook met de leerlingen van het vijfde en zesde jaar de keuken in om er drie plantaardige gerechten te bereiden. Ook Vrijmoed stond de pers te woord en deelde zijn visie rond vegetarisch koken. Schepen van Onderwijs in Gent Elke Decruynaere deelde haar enthousiasme voor het project in een toespraak waarin ze het belang van duurzame voeding en innovatie onderstreepte.

Ook de pers smulde van 'Andermaal':

Deelnemende hotelscholen
  • Hotelschool Gent
  • TechniGo Aalst
  • PISO Tienen
  • Hotelschool Hasselt
  • Damiaaninstituut Aarschot
  • Leiepoort campus Sint-Theresia Deinze
  • het Stedelijk Lyceum Lamorinière in Antwerpen
  • de Talentenschool Turnhout
  • COLOMAplus Mechelen
  • Spermalie in Brugge
  • Stella Matutina in Brakel
  • VTI Leuven
  • Sint-Jozef Geel
  • RHIZO Kortrijk (te bevestigen)
  • COOVI Anderlecht (te bevestigen)

Foto's: (c)Toos Vergote @toosplantbased
Tekst: Ulrike Verdonck (EVA)

« Terug