BOS+ komt belofte na en kondigt klimaatbossen aan in Willebroek, Kortrijk, Ecuador en Uganda

Copyright_Bart Carlier.pngvrijdag 07 december 2018 15:54

Een overdonderend succes. Zo kan je de klimaatmars van afgelopen zondag wel omschrijven. Maar liefst 75.000 mensen namen deel aan de grootste klimaatmobilisatie ooit in België. BOS+ beloofde voor elke deelnemer een vierkante meter bos en lost nu haar belofte in: Willebroek en Kortrijk krijgen samen 3.75 ha nieuwe klimaatbossen, de rest wordt aangeplant in Ecuador en Uganda.

“Een vierkante meter bos voor elke deelnemer”. Met deze belofte deden BOS+, Climate Express en Klimaatcoalitie een ultieme poging om zoveel mogelijk mensen in de straten van Brussel te krijgen. “En of dat gelukt is, zegt Bert De Somviele van BOS+. We droomden stilletjes van zo’n 30.000 klimaatbetogers, het zijn er meer dan dubbel zoveel geworden.”

Hoewel ze een stevig tandje moesten bijsteken, hebben ze zich bij BOS+ nooit zorgen gemaakt. "Sinds zondag is de bereidheid om te bebossen weer wat groter geworden. Mensen lijken steeds meer te beseffen hoe belangrijk bos en bomen wel zijn. De klimaatmars zit daar vast en zeker voor iets tussen", aldus De Somviele. 

De gemeente Willebroek is ontzettend verheugd dat er een nieuw bos bijkomt. “Onze gemeente engageerde zich om de luchtkwaliteit te verbeteren; het aanplanten van dit klimaatbos moet daarbij helpen”, zegt Maaike Bradt, Willebroeks schepen voor milieu. Ook in Kortrijk staan ze te springen om de nieuwe bomen te planten, “zo zetten we onze ambitie om de volgende legislatuur 100 ha bos te realiseren kracht bij“, aldus Bert Herrewyn, schepen van leefmilieu in Kortrijk.

Met een concrete bosuitbreiding in Vlaanderen en de tropen wil BOS+ doen waar de politiek maar niet in slaagt: werk maken van een doortastend bos- en klimaatbeleid. Bossen aanplanten of waardevolle gebieden beschermen, kunnen namelijk meer dan een derde van de klimaatinspanningen opleveren die nodig zijn tegen 2030. Dat is ongeveer evenveel als een radicale beëindiging van het olietijdperk. BOS+ plant ook bewust de helft in Vlaanderen en de helft in de tropen aan: de klimaatverandering is een wereldwijde uitdaging en onze levensstijl in Vlaanderen heeft een impact die tot aan de andere kant van de planeet reikt. Nieuwe bossen maken ons weerbaarder tegen de grote klimaatuitdaging waar we met zijn allen voorstaan.

“Dat de klimaatbossen hun oorsprong vinden in de grootste klimaatbetoging in de geschiedenis van België, doet ons dromen van meer. Dit project mag daarom niet meer stoppen”, zegt De Somviele. BOS+ doet nu een oproep aan alle grondeigenaars in Vlaanderen om met de hulp van BOS+ gronden te laten bebossen. “Ons engagement gaat verder dan deze 7.5 hectare. Schrijf maar op: net zoals de klimaat-en natuurbeweging alleen maar zal groeien in de toekomst, zullen de klimaatbossen alleen maar groter worden”, besluit De Somviele. 

De klimaatbossen worden mede mogelijk gemaakt door boomkwekerij Sylva Van Hulle.

« Terug