BOS+ werkt aan klimaatvriendelijke landbouw in Bolivia

IMG_4294.JPGvrijdag 14 december 2018 12:44

Voedselproductie is dé grootste oorzaak van ontbossing en een belangrijke bron van broeikasgassen. Tegelijk is landbouw ook de meest kwetsbare sector voor de gevolgen van klimaatsverandering. Alle ingrediënten aanwezig voor een totale make-over. BOS+ zet in op deze ommeslag en werkt in Bolivia intensief rond agroforestry: een landbouwvorm waarbij het planten en beheren van bomen gecombineerd wordt met landbouw of veeteelt.

De voedselzekerheid staat onder druk in Bolivia. De agro-industrie heeft de meerderheid van de zaden in handen waardoor er ondanks de historische rijkheid aan diverse zaden in Bolivia steeds meer geïmporteerd wordt. De laatste 14 jaar is de import van zaden exponentieel gegroeid. In 2012 was 55,5% van de geïmporteerde zaden in Bolivia genetisch gemanipuleerde soja. Dit zorgt voor een afhankelijkheid van buitenlandse zaden en verzwakt de voedselzekerheid. We kunnen stellen dat de agro-industrie zoals ze vandaag is in Bolivia, met als kloppend hart de regio Santa Cruz, onhoudbaar is.

Agrosylvicultural en silvopastoral

Samen met onze lokale partners zetten we in de regio’s Santa Cruz  (IBIF en Probioma) en in het noorden van La Paz, Ixiamas (Fundet) in op agroforestry systemen. Agroforestry systemen hebben een hogere diversiteit per eenheid in vergelijking met de monocultuur die zich op grote schaal manifesteert in Santa Cruz, en draagt bij tot het welzijn van de mens door de toename van de voedselzekerheid, een hogere diversiteit aan producten, en door het verminderen van ontbossing.

De twee agroforestry systemen waar we momenteel het meest op werken in Bolivia zijn agrosylvicultural en silvopastoral.

Bij agrosylvicultural worden dicht bij de woning of iets verder in het bos tuinen aangelegd. In het noorden van Santa Cruz werken we samen met inheemse gemeenschappen die dicht bij hun huis groenten telen voor eigen gebruik, geneeskrachtige en keukenkruiden laten groeien en fruit kweken. De kruiden lokken de juiste beestjes zoals lieveheersbeestjes, of verjagen bijvoorbeeld larven.  Natuurlijke vallen beperken het gebruik pesticiden.

Duurzame aanplanting

In Ixiamas is de grond arm waardoor we experimenteren met het kweken van wormen die de kwaliteit van de grond moeten verbeteren. De gemeenschappen hebben daar ook voedselbossen, de ananassen en pompoenen groeien er in het bos. Het bos biedt zo schaduw aan de nieuwe gewassen en krijgt een nieuw nut.

Op braakliggende grond aan de rand van het bos worden nieuwe gewassen aangeplant. Bananenplanten groeien snel en moeten zo de jonge cacao-planten beschermen die veel schaduw nodig hebben. Door een gewas dat op korte termijn vruchten levert, af te wisselen met een gewas dat op lange termijn geeft, wordt er duurzaam aangeplant.

Ten slotte werkt BOS+ ook met een andere vorm van agroforestry: silvopastoral.  Veeteelt blijft een grote bron van inkomsten voor de inheemse gemeenschappen in Ixiamas. Door de schaduw van het bos te gebruiken en gewassen aan te planten in het bos die eetbaar zijn voor hun vee beschermen we het bos. Het bos krijgt immers een nieuwe functie, het biedt eten voor de dieren en wordt zo gevrijwaard van kap.µ


Agroforestry, de toekomst

Een beter voedselsysteem, met een gezonder dieet en een eerlijkere verdeling van voedsel, meer integratie van bos en natuur en bosherstel, verlicht de druk op bestaand bos, klimaat en biodiversiteit.

« Terug