Een maand vrijwilligerswerk in afgelegen Ecuador

Cazaderos (7).jpgmaandag 22 januari 2018 22:23

Een verslag van het vrijwilligerswerk van Nancy Pausenberger en Herty Van der Meirsch in het tropisch droogbos nabij Cazaderos in Zuid-Ecuador.

Nancy Pausenberger en Herty Van der Meirsch deden in de maand oktober 2017 via BOS+ een hele maand vrijwilligerswerk bij NCI in het Zuiden van Ecuador. NCI is reeds sinds 2004 een goede partner van BOS+ en ook binnen het DGD programma 2017-2021 werken BOS+ en NCI samen o.a. rond het behoud van het droogbos en initiatieven die de socio-economische ontwikkeling van de lokale gemeenschappen kan verbeteren, zoals bvb. ecotoerisme in Cazaderos. Hieronder volgt het verslag door de vrijwilligers. 

Verslag vrijwilligerswerk oktober 2017 

Na een eerste kennismaking en briefing met het NCI (Naturaleza y Cultura Internacional) in hun kantoor in Loja, Ecuador vertrokken we al snel naar Zapotillo. Dat is een dorpje op zes uur rijden van Loja, daar leidde Darwin van NCI ons rond en gaf hij meer informatie over onze taken. De opdracht beloofde uitdagend te worden. We werden te werk gesteld in het gehucht Hacienda Vieja, een gemeenschap van dertig bewoners aan de grens van het reservaat Cazaderos, behorende tot het tropisch droogbos, zo’n drie uur rijden op een onverharde weg van Zapotillo. Het doel van NCI is de bewoners zo veel mogelijk betrekken bij het beheren en opkomende toerisme in dit prachtig reservaat. Elk jaar, in het begin van het regenseizoen, bloeien de Guayacanes ( Tabebuia chrysantha )  zorgend voor een prachtig schouwspel. Hacienda vieja zou een voorbeeld worden voor de andere gemeenschappen die aan de rand van het reservaat leven. Het project stond nog maar in zijn kinderschoenen. Hetgeen ons te doen stond, was het verfraaien van het dorp en sensibilisering omtrent afval om Hacienda Vieja aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Het huis van NCI waar we sliepen was ongeveer 5 km van Hacienda Vieja verwijderd, dus startte onze dag meestal met een mooie wandeling tot daar. Erna zouden we dan bijvoorbeeld samen buitenmuren van de gemeenschappelijke maismolen schilderen. Waarna we meestal lunchten bij één van de families. In de namiddag werd het heel warm, ongeveer 38 graden, dus bleven we binnen en werkten we aan presentaties voor later die week of die dag. Wanneer de temperaturen wat frisser werden stapten we terug, namen we de bus of werkten we terug met de bewoners.

Sommige bewoners van de gemeenschap koesterden wat achterdocht tegenover NCI en ons maar de meerderheid van de mensen werkte heel goed samen met ons en elkaar. Na een tijdje hadden we dan ook een goede band met hen gecreëerd. We gaven enkele presentaties omtrent afval en de gevolgen van het sluikstorten voor het milieu ( sommige dorpelingen waren zeer verrast en hadden geen idee dat afval zo schadelijk is voor het milieu en hun hunzelf). Na deze ‘eye openener’ was het samen zoeken naar een oplossing voor hun afval probleem.

Het gehucht ligt zeer afgelegen waardoor afvalophaling niet aanwezig is. De beste oplossing was dat NCI zelf éénmaal per maand tijdens hun bezoek het afval meeneemt naar Zapotillo (waar het jammer genoeg op de vuilnisbelt terechtkomt, enkel PET flessen kunnen worden verkocht). Maar wat ons eerst te doen stond, was afval ruimen in het dorp! Dit kostte ons twee mingas – een gezamenlijk werkmoment. Er werden ongeveer een twintigtal afvalzakken bijeen geruimd. Na een maand was het dorp veranderd naar een bijna afvalloze en aangename plaats.

Verder werden samen bomen gepland en vooral de bescherming was veel werk. Zonder die bescherming zouden de loslopende geiten de kleine boompjes opeten. Voor de bescherming leerden de dorpelingen ons de traditionele manier van ginds met hout van een lokale struiksoort genaamd Guapala (Simira ecuadoriensis). Voor een ander verfraaiingsproject werkt NCI samen met een artiest uit Loja. Dat project bestaat eruit, de gebouwen in het dorp met een modderverf te beschilderen. Zo lijken ze op de oudere traditionele huizen van die streek. Die bestaan ook nog, maar dat is eerder de minderheid. Ook met het ministerie van erfgoed werkt het dorp samen en krijgen ze ondersteuning. In de eerste fase hebben we gebouwen die gedeeld werden door de bewoners geschilderd, zoals een gedeelde maismolen en vergaderplaats. Later zouden ze samen elkaars huizen ook onder handen nemen, al hebben we daar alleen de start van mee gemaakt.

Nancy Pausenberger en Herty Van der Meirsch

BOS+ dankt Nancy en Herty voor hun tomeloze inzet gedurende een maand in deze afgelegen regio! Hun vrijwilligerswerk stimuleerde veel gemeenschapswerk en bracht ons belangrijke inzichten in de regio.

« Terug