Het Ecuadoraanse droogbos staat in bloei

Guayacanes landschapmaandag 22 januari 2018 15:33

Het gebeurt 1 keer per jaar, het is onweerstaanbaar mooi en het luidt het regenseizoen in. We hebben het over de bloei van de guayacanes in de tropische droogbossen in Ecuador en Peru.

Het gebeurt 1 keer per jaar, het is onweerstaanbaar mooi en het luidt het regenseizoen in. We hebben het over de bloei van de guayacanes in de tropische droogbossen in Ecuador en Peru. Het droogbos in Ecuador bevindt zich voornamelijk in het Zuiden van Ecuador en aan de kuststreek. Nergens is het verschil tussen droog- en regenseizoen zo frappant als in het droogbos. 

Tropisch droogbos

De tropische droogbossen van de regio Tumbesina in het zuidoosten van Ecuador en Noordwesten van Peru, zijn de habitats van een grote hoeveelheid planten en endemische soorten, en ze zijn een prioriteit voor de bescherming van de biodiversiteit op mondiaal niveau. Bovendien zijn de tropische droogbossen van groot belang voor het klimaat, omdat deze ecosysteemdiensten voorzien zoals: de bescherming van de waterbronnen, recyclage van de nutriënten (opslag, interne recyclage, opname van nutriënten), bescherming van de bodem (preventie van verlies van bodem door winderosie), regulering van het microklimaat (regulatie van de globale temperatuur en ander klimatologische processen) en de opvang en opslag van koolstof. Ondanks zijn belang is 95% van deze ecosystemen verloren door de menselijke tussenkomst en is het dringend nodig om de bescherming van de bestaande overblijfselen te garanderen.

BOS+ ondersteunt het droogbos

BOS+ werkt ondertussen bijna 15 jaar samen met NCI (Naturaleza y Cultura Internacional), die zich o.a. in het Zuiden van Ecuador inzet voor het behoud van droogbos. Ook binnen het DGD programma 2017-2021 werkt men verder aan het behoud van droogbos, agroforestry met de commercialisering van verschillende bosproducten zoals honing en palo santo en het uitwerken van eco-toerisme, om ook op die manier de inkomsten van de lokale gemeenschappen te verbeteren. 

Vlaamse vrijwilligers werken mee voor eco-toerisme

Nancy Pausenberger en Herty Van der Meirsch uit Vlaanderen hebben gedurende een maand in Cazaderos ten Zuiden van Ecuador meegewerkt rond de doelstelling inzake het promoten van ecotoerisme in het droogbos. Het droogbos is een uniek ecosysteem dat de moeite waard is om een toeristisch bezoekje te brengen. Het toerisme is momenteel enkel gefocust op 1 periode van het jaar, met name de bloei van de guayacanes, wat slechts 10 dagen duurt. Maar het droogbos heeft zoveel meer te bieden. Binnen het project van DGD 2017-2021 probeert men samen met de lokale gemeenschappen te werken aan een betere infrastructuur voor toeristen, betere wandel- en fietspaden, bewegwijzering op de paden (om naar de krokodillen of brulapen te gaan kijken), vormingen rond omgaan met afval en vormingen voor de lokale gidsen. Als toeristen gedurende het hele jaar kunnen aangetrokken worden, zal dit zorgen voor extra inkomsten voor deze gemeenschappen en op langere termijn voor een beter beheer van hun bossen.   
Hieronder een paar sfeerbeelden van het werk van de vrijwilligers rond het opknappen van de huizen door ze te schilderen met een soort van leemverf, de classificatie van afval en het planten van mango-boompjes in het dorp (goed beschermd tegen de geitjes). 
Een uitgebreid verslag van het vrijwilligerswerk door Nancy en Herty is te vinden hier

    

 Steun onze werking in de tropen

« Terug