Verover de Ruimte: Mechelse parking kleurt groen

Verover de Ruimte groepsfoto met JNMwoensdag 28 oktober 2020 11:36

BOS+ liet in het Mechelse straatbeeld 20 bomen verschijnen. Parking werd een groene oase. Waar normaal auto’s stonden, namen jongeren plaats onder bomen.

Koning auto regeert nog vaak in onze Vlaamse steden. Nochtans zijn er al alternatieven genoeg, zoals bijvoorbeeld autodelen. Wist je dat een deelauto gemiddeld door 8 mensen gebruikt wordt? Dat zijn 8 parkeerplaatsen die je kan omtoveren tot iets anders. BOS+ toonde de Mechelaar wat je daarmee kan doen, in samenwerking met Autodelen.net.

Daarom lieten we op het kruispunt van de Bleekstraat en de Voochtstraat plots 20 bomen verschijnen. Parking werd een groene oase. Waar normaal auto’s stonden, namen jongeren van de omliggende scholen plaats onder bomen. Dit is hoe een moderne stad eruit zou kunnen zien, mocht koning auto niet meer regeren.

We plantten enkele inheemse bomen neer zoals de winterlinde, haagbeuk en velddoorn. Onderaan vulden we aan met hulst, taxus en varens.

Koning auto?

Verover de Ruimte - voorVerover de Ruimte - na

Zeven miljoen. Zoveel parkeerplaatsen zijn er in Vlaanderen. Als we hiervan nog maar een fractie van zouden kunnen omtoveren tot bos, zou dat een fikse meerwaarde zijn in het Vlaamse landschap. Het is een enorme ruimte, die anders kan worden ingevuld.  Bos is goed voor de gezondheid van iedereen en een instrument om de klimaatopwarming tegen te gaan. Zeker tijdens corona is er nood aan groene ruimte om tot rust te komen.

Met de actie Verover De Ruimte toonde BOS+ dat het anders kan. Dat er plaats is voor groen, dat een andere stedelijkheid mogelijk is. Op die manier hopen we politici wakker te schudden en te kiezen voor een ommezwaai naar groenere ruimte. Vlaanderen kampt met waterproblemen, de algehele mentale gezondheid en de biodiversiteit gaat er jaar na jaar op achteruit. Problemen waar bos een antwoord op kan bieden.

Verover de Ruimte - Groene oase

« Terug