Europees landbouwbeleid keert natuur de rug toe

Vilda_139581_Domein_Godtschalck_Yves_Adams_800_px_48282.jpgvrijdag 23 oktober 2020 13:10

Op 22 oktober namen de Europese nationale landbouwministers stelling in over het volgende Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie. Vandaag stemt ook het Europees Parlement voor een omstreden voorstel van het GLB.

Europees Parlement en de nationale ministers van Landbouw keren de natuur de rug toe met recent GLB voorstel

Op 22 oktober namen de Europese nationale landbouwministers stelling in over het volgende Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie. Ook de leden van het Europees Parlement stemden voor een voorstel van het GLB en kregen het goedgekeurd, ondanks verzet van wetenschappers, burgers en de milieubeweging.

Harriet Bradley, hoofd natuurbeleid van de EU van Birdlife Europe:

“De Raad en het Parlement verklaren hiermee oorlog aan de Europese Green Deal. In plaats van landbouwers te steunen in een overschakeling naar een klimaat- en natuurvriendelijke toekomst, betonneren ze een kwalijk subsidiesysteem uit het verleden dat beslag legt op toekomstig belastinggeld en de komende generaties. Het is niet de weg om te strijden tegen de klimaatcrisis en het biodiversiteitsverlies. We blijven vechten tegen deze desastreuze hervormingsdeal en Europese parlementsleden moeten hun stemmen met hun geweten in het achterhoofd.”

De weinige klimaatambities die federaal Minister van Landbouw Julia Klöckner introduceerde aan de Duitse voorzitter van de Raad van Europa zijn ernstig verzwakt tijdens de onderhandelingen. Uit vrees voor conflicten met stakeholders, zocht de minister de laagste algemene deler. Dat ten koste van de natuur en het klimaat. Het is daarentegen net de sleutel om verstuivende insecten en  vogels te helpen. Diersoorten en habitats verdwijnen zienderogens doorheen de EU, wat nog maar eens blijkt uit een recent rapport van het Europees Milieuagentschap.

Minister Julia Klöckner heeft een minimumbudget doorgeduwd voor zogenaamde eco-regulering (eco-schema’s) van 20%, maar zonder de effectiviteit van de maatregelen te specifiëren. In eht slechtste geval komt deze ecoregulering er pas in 2024. Dat is too little too late voor een echte ommekeer in landbouwbeleid. Het lijkt er bovendien op dat, mede in het voorstel waar het Europees Parlement op stemde, dat deze regulering verplicht zullen worden te moeten voldoen aan economische doelstellingen. Dat betekent dat subsidies blindelings kunnen uitgekeerd worden aan technologieën die een ramp zijn voor het klimaat, zoals bijvoorbeeld precisie landbouw, iets waarvan de gevolgen voor het klimaat sterk kunnen verschillen afhankelijk van waarvoor ze gebruikt worden.

Stemmen op andere amendementen gebeuren vandaag (23 oktober). We hopen dat de leden van het Europees Parlement op zijn minst de kans zullen gebruiken hun finale stem de komende dagen toe te kennen aan landbouwbeleid dat de doelstellingen van de Green deal en het Klimaatakkoord van Parijs respecteren. De corresponderende moties worden komende woensdag verwacht (AM1199 en AM808). De finale deal is echter een totaalpakket met de mogelijkheid om ofwel bij te dragen aan de Green Deal ofwel de deal te ondermijnen.

Harriet Bradley, hoofd natuurbeleid van de EU van Birdlife Europe:

“Beleidsmakers zeggen tegenwoordig wel te luisteren naar wetenschap, maar tegelijk geven Europese Parlementsleden zonder verpinken een doodskus aan de natuur. Het GLB financiert de uitroeiing van natuur over heel Europa en nu stemt het parlement nog eens 400 miljard euro belastinggeld hieraan. Mogelijk gemaakt door een schandalig manoeuvre: de stemming onverwacht een dag vervroegen zodat Europese Parlementsleden hun democratische plicht niet zouden kunnen doen. Wetenschappers beoordelen deze greenwash deal als buiten categorie. Leden van het Europees Parlement kunnen nog steeds hun steun voor deze erbarmelijke deal heroverwegen en te luisteren naar de Europese burgers die hen verkozen hebben, in plaats van naar de landbouwlobby.

Algemene quote:

Verschillende regels van het circulerende plan van de EU 2030 Biodiversiteitsstrategie (waar op 1 februari in AgraFacts over werd geraopperteerd en dat op 21 oktober werd gebpubliceerd door xyz) wijzen in de goede richting. Het blijft echter onduidelijk met welke concrete acties de Europese Commissie de voorziene engagementen zal naleven. Vanuit Birdlife is er daarom steeds nog veel werk te verzetten door de Europese Commisie om concrete acties en maatregelen te benoemen en om de ontbrekende cijfers te voorzien om de engagementen meetbaar te maken. De Europese Commissie moet in de komende weken ook de druk weerstaan van de traditionele landbouw- en visserijlobby. De EU 2030 Biodiversiteitsstrategie is de eerste lakmoesproef voor Ursula von der Leyen en Frans Timmermans om hun beloftes na te komen wat betreft de Green Deal en om de EU een leidersfiguur te maken om onze biodiversiteit te beschermen. Falen is geen optie.

« Terug