EU handelsverdrag met Mercosur-landen knijpt oogje dicht voor impact op Braziliaanse regenwoud en inheemse rechten

35035343564_cf93e6f99d_k.jpgdinsdag 23 juni 2020 06:34

Milieuorganisaties hebben bij de Europese Ombudsman een klacht ingediend tegen het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen. Vorig jaar werd over dit verdrag een akkoord bereikt.

De EU heeft volgens de organisaties de sociale, economische en milieugevolgen van het verdrag in Latijns-Amerika onvoldoende onderzocht.

Vorig jaar juni kondigde de Europese Commissie aan dat, na onderhandelingen die langer dan twintig jaar hadden geduurd, een overeenkomst was bereikt met de Mercosur-landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Deze landen vormen samen de vijfde economie buiten de Europese Unie en zijn goed voor een jaarlijks bruto binnenlands product van 2.200 miljard euro.

Ontbossing

De milieu- en mensenrechtenorganisaties ClientEarth, Fern, Veblen Institute, La Fondation Nicolas Hulot pour la Nature en l’Homme en de International Federation for Human Rights stellen dat de Commissie tijdens de onderhandelingen onvoldoende informatie heeft verzameld over de gevolgen van het akkoord voor de ontbossing in het Amazonewoud, het gebruik van pesticiden in de landbouw en de rechten van inheemse groepen in Zuid-Amerika.

“Om op een correcte manier in te stemmen met een handelsdeal, zijn onderhandelaars verplicht om potentiële sociale, economische en milieugevolgen in kaart te brengen”, zegt Amandine Van Den Berghe, advocaat van de betreffende organisaties.

“Handelsovereenkomsten zouden alleen gesloten moeten worden als ze een positieve impact hebben en, wat heel belangrijk is, er geen negatieve sociale en milieugevolgen zijn.”

Te laat

Volgens Van Den Berghe is hier onvoldoende naar gekeken door de Europese Commissie. “Er is in feite een oogje dichtgeknepen met betrekking tot de potentiële impact die de handel met deze Zuid-Amerikaanse landen kan hebben op het Braziliaanse regenwoud en de inheemse rechten.”

De organisaties stellen dat de Commissie een milieu-impactanalyse niet heeft afgerond voor het einde van de onderhandelingen, en dat vier maanden voor de overeenkomst werd gesloten, slechts een concept-rapport werd gepubliceerd. “Daardoor is het doel van het proces voorbijgeschoten en werd enige vorm van participatie door burgerorganisaties onmogelijk”, zegt ClienthEarth. Het rapport was volgens de organisaties bovendien zwak.

“De Commissie zegt een handelspolitiek voor te staan die “gebaseerd is op waarden”, zegt Amandine. “Vrijhandelsovereenkomsten moeten dan niet afgesloten worden zonder te weten of ze een schending van deze waarden in de hand werken. Ze moeten gebaseerd zijn op onafhankelijke impact-analyses tijdig worden uitgevoerd, zodat ze een rol van betekenis kunnen spelen tijdens de onderhandelingen, op een inclusieve en transparante manier.”

Bron: IPS

Credit foto: CIFOR (Flickr) (CC BY-NC-ND 2.0)

« Terug