Londen wordt 's werelds eerste Nationale Parkstad

simon-rae-977330-unsplash.pngdonderdag 23 mei 2019 07:21

Londen wil 's werelds eerste National Park City worden. Het wil de natuur ondersteunen met behulp van principes die vergelijkbaar zijn met die van de nationale parken in de wereld, waarbij groen wordt gepromoot als vitaal voor de gezondheid, het plezier én het behoud van de natuur.

Londen is een van de meest inspirerende, karakteristieke en iconische steden ter wereld. Er wonen 9 miljoen mensen, bijna evenveel bomen en 15.000 soorten wilde dieren. Duizenden jaren van menselijke activiteit is zichtbaar - maar Londen wordt ook gevormd door de heuvels, valleien en rivieren. Vier Werelderfgoedlocaties en het stedelijke erfgoed van de stad, liggen naast bewaard natuurlijk landschap.

Londen wil nu 's werelds eerste National Park City worden. Het wil de natuur ondersteunen met behulp van principes die vergelijkbaar zijn met die van de nationale parken in de wereld, waarbij groen wordt gepromoot als vitaal voor de gezondheid, het plezier én het behoud van de natuur. Want natuur is een "need to have", niet een "nice to have", aldus de National Park City Foundation.

50% open en groen

Om in 2050 50% van zijn oppervlakte te vergroenen, vraagt Londen bewoners om een stukje 'grijze ruimte' om te vormen tot groen. Dit kan door bestrating op te tillen op de oprit, of door de tuinvloer te vervangen door gras.

Het herhaalt ook de oproep om gaten te boren in de tuinhekken, zodat de egels zich vrij kunnen bewegen. Het Greener City Fund van £12 miljoen van het stadhuis bestaat uit £5 miljoen voor de ondersteuning van de aanplant van bomen door de gemeenschap en £1,5 miljoen voor de aanleg van nieuwe bossen.

14% van de stad is privé tuin

De gezondheidsvoordelen van groen in stedelijke gebieden zijn talrijk en uit onderzoek blijkt dat het de kans op obesitas, een slechte geestelijke gezondheid en vroegtijdige sterfte vermindert. Investeren in de natuur loont ook fiscaal: voor elke pond die aan bomen wordt uitgegeven, bespaart het Verenigd Koninkrijk 7 pond aan gezondheids-, energie- en milieukosten, volgens Natural England.

Greater London of Groot-Londen is al voor 47 procent ‘groen’ en is zo al een van de meest ‘begroeide’ steden ter wereld. Een derde van de stad is groene open ruimte, terwijl nog eens 14% van het groen zich in particuliere tuinen bevindt. Ter vergelijking: volgens het World Cities Culture Forum is slechts 10% van Parijs en 27% van New York ‘groen’.

Twee miljoen extra inwoners tegen 2040

Maar Londen staat voor uitdagingen. De bevolking zal in 2040 met twee miljoen mensen toenemen, tot 11 miljoen. Het zal nog duizenden andere woningen moeten bouwen, met behoud van natuurlijke habitats.

Een oplossing is dat projectontwikkelaars natuurbehoud integreren met de bouw van woningen. Berkeley Homes is zo’n bedrijf dat dit doet. De ontwikkeling van Kidbrooke Village omvat een park van 0,5 hectare, met huizen op slechts 35% van het land.

Als onderdeel van het in 2016 voltooide Woodberry Down complex, hielp het bedrijf ook bij de financiering van een natuurreservaat met 27 hectare ‘wetlands’, geopend door Sir David Attenborough.

Aanplant van levende muren en groene daken

Londen strijdt ook tegen de luchtvervuiling, die volgens het King’s College in London jaarlijks 9.000 vroegtijdige sterfgevallen veroorzaakt. De stad overschrijdt regelmatig de wettelijke normen van de EU voor stikstofdioxidegehaltes.

Als onderdeel van haar vergroeningsmissie bevordert het stadhuis de aanplant van levende muren - verticale vegetatie - in de buurt van drukke wegen om de CO2-uitstoot te verminderen en andere verontreinigende stoffen te absorberen.

Ook groene daken maken deel uit van het plan. Door planten boven de hoofden te laten groeien, kan het warmte-eilandeffect in de stad worden verminderd, waardoor de luchttemperatuur laag blijft en er minder energie nodig is om te koelen. Ook begroeide daken absorberen regenwater en trekken vogels en bijen aan.

National Park City

De helft van de wereld leeft in stedelijke gebieden. In 2050 zal 7 op de 10 van ons dat volgens de Verenigde Naties doen. Meer stedelijk groen is een manier om zowel ons als de lokale natuur in goede gezondheid te houden.

Londen gaat in juli van start als National Park City, met een festival van een week. De stad moedigt bewoners aan om hun eigen openingsceremonie te organiseren, die ze op een interactieve kaart kunnen publiceren.

Tapijt van groen en blauw

Als je denkt aan de stad, dan denk je aan industrieterreinen, huizen, wegen en spoorlijnen. Maar in werkelijkheid kunnen ze een rijk geweven tapijt van groen en blauw zijn, bestaande uit tuinen, rivieren, parken, bossen, parken, natuurgebieden, kanalen, weiden, bossen, volkstuinen, beken en meren.

Samen met onze gebouwen kunnen deze groene en blauwe delen van onze steden even waardevol, wild en divers zijn als grote delen van ons platteland. Ze kunnen instaan voor buitenrecreatie en zijn erg toegankelijk. Het zijn cruciale troeven voor mens en natuur.

Rode stadsvos vs woestijnvos

Het leven in de stad is niet minder waard, dan het leven op het platteland. De rode stadsvos is even waardevol als de woestijnvos. De mens in de stad  verdient het om in gezonde habitats te leven.

Stedelijke gebieden beslaan slechts 3% van het aardoppervlak, maar de invloed van beslissingen van de stedelijke bevolking strekt zich uit over de hele wereld. Volgens WWF is de populatiegrootte van in het wild levende dieren tussen 1970 en 2014 wereldwijd met 60% afgenomen, voornamelijk als gevolg van wat mensen in steden consumeren.

Natuurbehoud en de stad lijken ver van elkaar verwijderd, maar het is juist in de steden waar er de meeste mogelijkheden liggen om mensen te betrekken bij een betere relatie met de natuur en de voordelen ervan te ervaren, elke dag opnieuw.

De principes van het Nationaal Park

Waarom zouden we de principes van het Nationaal Park dan niet toepassen op de grote steden?

De definitie van  een nationaal park volgens The International Union for the Conservation of Nature’s (IUCN): “een groot natuurgebied dat is gereserveerd om grootschalige ecologische processen te beschermen, samen met de complementariteit van soorten en ecosystemen die kenmerkend zijn voor het gebied, en die ook een basis vormen voor geestelijke, wetenschappelijke, educatieve, recreatieve en bezoekersmogelijkheden die verenigbaar zijn met het milieu en de cultuur".

Steden, met hun typische stedelijk, natuurlijk en cultureel erfgoed, historische landschappen en vele mogelijkheden voor buitenrecreatie, kunnen voldoen aan veel van de eisen om een Nationaal Park te worden. De voor de hand liggende barrière is dat het niet de uitstraling heeft van het platteland of de wildernis is die men van Nationale Parken verwacht.

Steden zijn echter belangrijke en ongelooflijk belangrijke habitats met veel potentieel - niet in het minst omdat er zoveel mensen wonen. De term ‘National Park City’ is geïnspireerd op de successen van nationale parken en is een nieuw soort ‘nationaal park’ dat voorlopig buiten de wetgeving van Engeland valt.

Meer informatie hierover via http://www.nationalparkcity.london/whats-on

« Terug