10 boomvriendelijke beleidssuggesties

Gezocht_een boomvriendelijke regering_web.pngdinsdag 07 mei 2019 08:01

We zitten in de laatste rechte lijn naar nieuwe verkiezingen; hét moment waarop elke bosliefhebber zich dezelfde prangende vraag stelt: hoe ‘bosminded’ wordt de nieuwe regering? 

Het besef dat bossen en bomen van cruciaal belang zijn voor het welzijn van onze planeet en samenleving dringt stilletjes aan door; sommige politieke partijen vermelden zelfs expliciet bosbehoud en bosuitbreiding in hun verkiezingsprogramma.

BOS+ gaat nu nog een stapje verder: de komende weken publiceren we 10 beleidssuggesties over het belang van bos en bomen in elk beleidsdomein van de volgende Vlaamse regering. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang in de aanloop naar de verkiezingen tien boomvriendelijke beleidssuggesties.

Ik wil 10 boomvriendelijke beleidssuggesties ontvangen

Een voorsmaakje

Beleidssuggestie 1: 'Impact bos- en natuurervaringen op leerprestaties van kinderen'. De impact van bos- en natuurervaringen op de (leer)prestaties van kinderen oogt werkelijk indrukwekkend. Deze boomvriendelijke beleidssuggestie, bomvol wetenschappelijk bewijs, is er niet alleen voor de volgende onderwijsminister, maar ook voor ouders, onderwijzers, beleidsmakers, politici, schoolbesturen – en directeurs en onderwijsexperts. Soit, voor eenieder die met kinderen omgaat tout court! 

Beleidssuggestie 2: 'Regio’s met meer bomen geven minder geld uit aan gezondheidszorg'. De tweede boomvriendelijke beleidssuggestie is er eentje voor de volgende ministers van volksgezondheid, begroting en natuur en omgeving: investeer in de nabijheid van bos en bomen en geef burgers én onze gezondheidszorg extra zuurstof. 👉 Een boomvriendelijk beleid staat de facto garant voor een zorgzame samenleving.  

Beleidssuggestie 3: 'Vergroening van steden'. “Elke serieuze hittegolf maait meer mensen weg dan het Belgisch wegverkeer. Gelukkig doen bomen en open water de temperatuur aanzienlijk terugdringen."  Beste overheid, maak samen met het middenveld en privé versneld werk van een vergroening van steden. 

Beleidssuggestie 4: 'Een nieuw bos in Engeland: een thuis voor 13 miljoen mensen'. Misschien wel de belangrijkste BOS+ beleidssuggestie voor de volgende Vlaamse regering: maak werk van die beloofde 10.000 hectare nieuw bos! In het licht van deze suggestie - of zeg maar eis - kijken we vandaag naar onze buren aan de overkant van de Noordzee. Er groeit daar iets: een bos van maar liefst 50 miljoen bomen. 13 miljoen mensen- we herhalen: 13 miljoen mensen - zullen dit nieuwe bos genaamd The Northern Forest als hun nieuwe thuis aanschouwen. 

Bleidssuggestie 5: 'Welke Europese kandidaat tekent voor een beter mondiaal bosbeleid? Draagvlak verzekerd.' 86% van de ondervraagde burgers wil niet medeplichtig zijn aan de vernietiging van bossen door de producten die ze consumeren. De boodschap is duidelijk, zullen de winnaars van de #Verkiezingen2019 actie ondernemen? Om de illegale handel in hout en wilde soorten in België te stoppen, doet WWF, met steun van BOS+, enkele concrete beleidssuggesties. Daarnaast vragen BOS+, Natuurpunt, 11.11.11 en Klimaatcoalitie aan de Europese verkiezingskandidaten om de Forest Pledge voor een beter mondiaal bosbeleid van de organisatie Fern te tekenen. 

 

« Terug