Deze EU-ontbossingswet kan écht het verschil maken; laat van je horen.

iStock-540217682.jpgwoensdag 29 juni 2022

De Europese Unie wil haar rol in de wereldwijde ontbossing bestrijden met een nieuwe anti-ontbossingswet. Tijdens de voorbereiding van het wetsvoorstel was BOS+ samen met velen van jullie mede-eiser voor een heel ambitieuze wet. Nu wordt tussen de verschillende Europese instellingen onderhandeld over de finale versie. Het uitgelezen moment om er nog maar eens op te hameren dat die wet zeer, maar dan ook écht, zeer sterk moet zijn.  

ONTBOSSING OP ONS BORD 

Bossen wereldwijd staan onder grote druk. Het is geen geheim dat onze levensstijl in Vlaanderen en bij uitbreiding Europa, een grote impact heeft die tot aan de andere kant van de planeet reikt. Onbewust consumeren wij producten met ingrediënten afkomstig uit ontboste gebieden of andere verwoeste ecosystemen zoals savannes. Heel wat producten die ontbossing en vernietiging van ecosystemen in de hand werken, komen zo in onze winkelkar en op ons bord terecht. Je zou zomaar kunnen stellen dat we aan een snel tempo onze waardevolle bossen opeten 

De aandacht voor die ontbossing neemt toe en er worden stevige beloftes gemaakt om ontbossing aan banden te leggen. De EU-wet die op dit moment wordt opgebouwd, is daar een hoopgevend voorbeeld van. Bedrijven die producten op de Europese markt willen brengen, moeten daarvoor eerst kunnen aantonen dat die niet het resultaat zijn van ontbossing. 

NOG EENS TIJD VOOR ACTIE 

Maar om ontbossing echt van ons bord te houden is het ontzettend belangrijk dat de finale versie van de wet ijzersterk is en ook daadwerkelijk geen enkel product dat ontbossing heeft veroorzaakt, de EU binnenlaat. Help mee dat ideale scenario werkelijkheid worden. 

Dit is een cruciaal moment. Momenteel wordt binnen de EU onderhandeld over de inhoud van de wet. Bij een zoektocht naar compromissen, dreigt het ambitieniveau te dalen. Om niet uit te monden in een slappe, verwaterde versie van de wet, moeten de beleidsmakers duidelijk gemaakt worden dat er absoluut geen ontbossing door de mazen van het net kan glippen of het probleem niet mag verschuiven naar andere ecosystemen. 

Na een succesvolle campagne in 2020 en een rechtstreekse oproep aan onze beleidsmakerslanceert BOS+ opnieuw een platform waarin jij aan de Europese beleidsmakers kan laten weten dat je ook zo’n sterke wet wilt. 

Stuur onze politici een sterk signaal via onderstaande e-mailtool:

« Terug