Laat je wagen 30 dagen op de oprit staan en maak plaats voor meer groen in je stad

Wilrijk7.jpgdonderdag 21 april 2022

Netwerk Duurzame Mobiliteit lanceert met "30 dagen minder wagen" een campagne die Vlamingen oproept om in juni hun auto vrijaf te geven. BOS+ maakt die uitdaging nog wat leuker; laat je wagen niet alleen op de oprit of in je garage staan, maar maak je duurzame verplaatsingsbeleving ook een stukje groener met het pop-up bos 'Trees Please'.

Je eigen wagen niet gebruiken tijdens de maand juni, lukt jou dat? Dat is de oproep van de campagne die zoveel mogelijk Vlamingen dertig dagen lang wil laten proeven van alternatieven voor hun eigen auto. Of je nu nieuwe fiets- en wandelroutes richting de bakker of het werk wil ontdekken, meer wil besparen op verplaatsingskosten of mee het verschil wil maken voor het milieu: elke reden is goed om je eigen wagen minder te gebruiken. Na je online inschrijving, ontvang je bovendien hapklare info over apps rond deelmobiliteit, prachtige wandelingen in je buurt en tonnen inspiratie voor winkelbezoeken zonder wagen.     

Nu je je auto hebt laten staan, kan je eindelijk de tijd nemen om de stad écht te verkennen, voelen, ruiken, proeven. Ontbreekt er op jouw route nog groen? Dan kan het pop-upbos 'Trees Please' misschien soelaas bieden. Je kan het bos gedurende 30 dagen ontlenen bij BOS+.

Voertuigen staan 95% van de tijd stil

Cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel leren ons dat er op 1 augustus 2021 in België bijna zes miljoen personenwagens waren ingeschreven. De afgelopen tien jaar steeg het aantal wagens jaarlijks gemiddeld met bijna 1%. "Nochtans staan voertuigen 95% van de tijd stil. Nu bezitten veel mensen een auto, terwijl er heel wat voordelen verbonden zijn aan de fiets, het openbaar vervoer en deelmobiliteit," vertelt Cathy Macharis, professor mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). 

Als ambassadrice van de campagne nam ze eerder zelf al de proef op de som. Sinds november 2021 zet ze haar elektrische auto aan de kant en merkt ze dat ze minder stress heeft en veel vaker wandelt. Ze fietst nu naar het werk en gebruikt autodeeloplossingen enkel indien nodig. 

"We hebben al Autovrije Zondag, maar onderzoek toont aan dat we een langere periode nodig hebben om een gewoonte écht in vraag te stellen en ons leven anders te organiseren" , duidt Cathy Macharis, professor mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Laat koning auto even op de oprit staan

Laat je auto eens in de garage of je op je oprit staan. Je zal zien hoeveel ruimte er in de stad is bijgekomen voor mooiere zaken. In Vlaanderen zijn er maar liefst zeven miljoen parkeerplaatsen. Als we hiervan nog maar een fractie van zouden kunnen omtoveren tot bos, zou dat een fikse meerwaarde zijn in het Vlaamse landschap. Het is een enorme ruimte, die anders kan worden ingevuld.  

Wilrijk10

Bos is bovendien goed voor de gezondheid van iedereen en een instrument om de klimaatontwrichting tegen te gaan. Bomen zijn natuurlijke airco's tijdens warme dagen en samen creëren ze de perfecte plekjes voor ontmoetingen, zowel tussen mensen, als tussen dieren. Ze dempen stadslawaai, bevorderen vogelgezang én ze maken jouw dagelijkse wandeling of fietstocht meteen een pak aangenamer.

Alle dagen minder wagen

Cijfers van het Departement Mobiliteit en Openbare werken tonen aan dat Vlamingen zich gemiddeld 2,4 keer per dag verplaatsen en liefst (65%) met de auto. Opvallend: ook meer dan de helft (52%) van alle "microtrips", verplaatsingen van vijf kilometer of minder, gebeurt met de wagen. Terwijl heel wat ritjes met de auto makkelijk af te leggen zijn te voet of met de fiets. Deze campagne - die ook steun krijgt uit politieke hoek - wil dat cijfer van 52% dan ook graag naar beneden halen. 

“30 dagen minder wagen” wordt enthousiast onthaald door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: "Netwerk Duurzame Mobiliteit zet al hun schouders onder waardevolle initiatieven zoals de Week van de Mobiliteit. Deze nieuwe campagne, waarvan de ervaringen van deelnemers tot nieuwe inzichten kunnen leiden en een versterking van de modal shift, verdient een warm onthaal."bicycles-g61d199483_1920

"Deze campagne eindigt officieel eind juni maar idealiter evolueren we naar alle dagen minder wagen", vult Laura Berthoud aan als campagnecoördinator bij Netwerk Duurzame Mobiliteit. "Daarom gaan we de ervaringen van alle deelnemers bevragen. Wij zorgen ervoor dat hun stem met een megafoon bij onze beleidsmakers terecht komt." 

Deelnemers krijgen voor aanvang van de campagne, tijdens en erna een korte survey voorgeschoteld waarin er gepeild wordt naar hun ervaringen. Zeer waardevolle input op basis waarvan er in de nabije toekomst specifieke beleidsaanbevelingen zullen volgen. Het Netwerk Duurzame Mobiliteit werkt voor die adviezen nauw samen met de VUB-onderzoeksgroep Mobilise (deel van het Mobility, Logistics & Automotive Technology Research Centre of MOBI) waar professor Cathy Macharis aan het hoofd staat. Voor “30 dagen minder wagen” krijgt Netwerk Duurzame Mobiliteit de steun van vier mobiliteitspartnersDe Lijn, NMBS, Blue-bike en Cambio.

Schrijf je in voor 30 dagen minder wagen

Trees Please in jouw gemeente, wijk of stad?

Heb je je ingeschreven voor 30 dagen minder wagen? Goed zo! Nu nog jouw dagelijkse wandel- of fietsroute opsmukken.

Jouw gemeente of stad kan het pop-up bosje van Trees Please ontlenen gedurende die 30 dagen zonder wagen.

Stuur ze deze link door en spoor jouw gemeente aan om mee te doen! 

« Terug