Park aan woonzorgcentrum Triamant in Sint-Truiden volgeplant met oude fruitrassen

P1005931.JPGdonderdag 07 april 2022

In het park van woonzorgcentrum Triamant in Velm is een nieuwe hoogstamboomgaard aangelegd met 35 noten- en fruitbomen.

De ‘Vrienden van het Triamantpark’ verenigden zich om het park van hun WZC een groenere en meer biodiverse plek te maken. Nu, samen met BOS+ en tal van andere partners werden er fruitbomen geplant en het park werd op 6 april officieel ingehuldigd.

Het groepje vrienden nam zelf het initiatief om het project op poten te zetten en werk te maken van een aangename site aan hun WZC.

De aanplant bevat oude fruitrassen, waarvan vele dreigen te verdwijnen door steeds meer doorgedreven commerciële teelt. Zo dragen ze bij tot behoud van een stukje cultureel én culinair erfgoed van Haspengouw.

Bomen en bij uitbreiding een groene omgeving dragen bij tot een goede gezondheid van mensen: ze bieden verkoeling, gezonde lucht en brengen mensen tot rust.

Er komt ook uitleg over de oude fruitrassen en de aanpak van het park, wat hopelijk de sociale cohesie van het WZC zal verbeteren.

Middenin gebied met intensieve landbouw is deze vergroening positief voor de biodiversiteit. Veel insecten en lokale vogelsoorten zullen deugd ondervinden van deze natuurlijke omgeving in wording.

Ze dragen dit stukje groen op aan een overleden vriend van hen, professor Albert Soenen, ereburger van Sint-Truiden.

« Terug