Vijf nieuwe Speel-eet-beleefbossen sieren Vlaanderen

Speel-eet-beleefbos foto met logo leader.pngdinsdag 14 december 2021

Vijf jeugdcentra kregen onder begeleiding van BOS+ een groener, leuker én bovendien eetbaarder terrein.

In januari 2019 startte het project Speel-eet-beleefbossen voor Oost-Vlaamse jeugdverblijfcentra . Dat project, dat BOS+ kon uitvoeren dankzij steun van Plattelandplus werd realiteit na een oproep van het Centrum voor Jeugdtoerisme, waarop jeugdcentra konden intekenen. Vijf van die centra - kinder- en gezinsboerderij Diggie in Brakel, Joe English in Destelbergen, 156° FOS De Havik in De Pinte, KSA Deinze-Astene en jeugdcentrum Prosperpolder – reageerden en genieten nu, twee jaar nadien, van groener, speelser en eetbaarder terrein.

Om het aanplantingsplan op te maken, namen we ruim de tijd om de organisaties en hun leden te betrekken. Daarbij kwamen de jongsten op de eerste plaats. We gingen met hen aan de slag op het terrein met kaarten, pictogrammen, zandbergen en natuurlijke materialen. Zo konden zij laten weten hoe het terrein van hun dromen er uit ziet..

Ook de iets oudere speelvogels werden betrokken en uiteindelijk kwamen we met alle partijen tot een plan waar iedereen in zich kon vinden voor elk terrein.

1. Participatiemoment bij 156° FOS De Havik

Het hele project was een boeiende ervaring voor de jeugdcentra en BOS+, maar de leukste momenten waren natuurlijk de  acties op het terrein: de aanplant.

156° FOS De Havik

De eerste  de verwezenlijking was het terrein van 156° FOS De Havik in het najaar van 2019. Een hele onderneming aangezien er op het laatste moment een stukje terrein mee werd opgenomen en de omheining verplaatst moest worden. De last-minute ingreep loonde de moeite: op het vrijgekomen stukje staat nu een wilgenhut- en tunnel. Het terrein kreeg ook enkele klimbomen, fruitstruiken en hoogstammen. Het pronkstuk is misschien wel de zelfgemaakte mikado, een speelstructuur van robiniahouten stammen.

3. Mikado bij de havik (de pinte)

Jeugdcentrum Prosperpolder

Het terrein van Jeugdcentrum Prosperpolder plantten we begin 2020 aan. De kinderen van de nabijgelegen basisschool leefden zich uit met hazelaar, notelaar, kastanje en bessen. Leuke accenten hier zijn de twee speelheuvels, een reusachtige picknickbank en een heuse bloemenweide. Enkele maanden later konden de jonge planters al genieten van hun geslaagde aanplant, waarop ze vol bewondering meteen begonnen te spelen.

speelheuvels prosperpolder

Kinderboerderij Diggie

Op kinderboerderij Diggie moesten we niet enkel rekening houden met de vele kinderen die er spelen, maar ook met de dieren die thuis zijn op het terrein. De eerste aanplant gebeurde daar in februari 2020. Helaas vonden de geiten enkele maanden later de weg naar de aanplant en werden grote delen vernield. Exact een jaar later werd de aanplant overgedaan met een stevigere poort en deze hield uiteindelijk wel stand. Must do’s in het speel-eet-beleefbos van Diggie? Een tochtje door de ultralange wilgentunnel en klauteren op de klimboom. Goedgekeurd door minister van Jeugd Benjamin Dalle!

Aanplant wilgentunnel bij Diggie

Scouts Joe English

Het Krekelbosje bij scouts Joe English in Destelbergen kende een iets ander parcours dan de andere jeugdverblijven. Er stonden al heel wat oude en waardevolle bomen op hun terrein. Een bezoekje van de boomverzorger zorgde ervoor dat de veiligheid opnieuw werd gegarandeerd en er werden enkele nieuwe natuurlijke speeltuigen geplaatst. De groendienst van de gemeente deed de aanplant in het voorjaar van 2021, wegens de coronacrisis die in volle gang was . Er kwamen vooral nieuwe struiken en bomen bij naast de lokalen en op het veldje voor het eigenlijke bos. Ga zeker eens langs in de lente om de voorjaarsbloeiers te bewonderen en je uit te leven op het balanceerparcours.

balanceerparcours bij Joe English

KSA Deinze - Astene

Na heel wat bijeenkomsten en vergaderingen was het in het najaar van 2021 ook eindelijk de beurt aan het terrein van KSA Deinze- Astene. Zij beschikken over een mooi terrein met al heel wat bomen die ze zelf ooit aanplantten. Hier kozen we voor een omvorming van het terrein. Zo gingen er eerst boomverzorgers aan de slag om enkele woekerende en zieke abelen te vellen en snoeien, die soms gevaarlijk waren voor de kinderen bij hevige wind of storm. Met dat hout maakten zij dan weer twee mikado speelstructuren om op te klauteren en te klimmen. Na de grove werken plantte de KSA bomen en struiken bij op het terrein. Frambozen langs de omheining zodat ook voorbijgangers ervan kunnen genieten, meidoorn, eik, vlier, boskers en andere soorten op het terrein zelf. Ook de burgemeester kwam een boompje in de grond steken, samen met de schepen van Jeugd.

KSA Deinze Astene speel-eet-beleefbos kindje

Wil je zelf je jeugdterrein bebossen?

Download hier de handleiding.

Dit project kwam er dankzij de steun van:

MicrosoftTeams-image (5)

« Terug