ABC van het klimaat

Vilda_121691_Picknick_in_het_bos_Jeroen_Mentens_1240_px_53019.jpgvrijdag 11 juni 2021

Kleinkind, kind en opa schreven samen een uitgebreid boek over meer dan 170 klimaatthema's. Niet doemdenkend, maar hoopvol en vol vertrouwen in de vindingrijkheid van de mens.

Begin dit jaar kwam het boek het ABC van het klimaat uit. Het is het resultaat van Grootouder voor het Klimaat Hugo Van Dienderen, die samen met kleindochter Amber Paris en haar moeder Ilse aan het schrijven sloeg. 177 Thema's worden er netjes alfabetisch gerangschikt om een duidelijk beeld te schetsen van de klimaatcrisis. Niet om van te wanhopen, maar net om die initiatieven te belichten die positieve verandering kunnen teweegbrengen. 

Mocht u denken dat na de klimaatmarsen uti 2019 deze grootouders van het klimaat hebben stilgezten, hebt u het goed mis. De sympathieke, militante oma's en opa's verenigden zich in een vzw die blijft ijveren voor meer klimaatactie van onze regering(en). Daarbij aansluitend brengt ze nu ook een boek uit, Het ABC van het klimaat. 

Daarin passeert er voor minstens elke letter van het alfabet een thema dat te maken heeft met het klimaat. De baobab bijvoorbeeld, die langzaam aan het wegkwijnen is, vermoedelijk door de klimaatcrisis. Of hoorde u al van William Kwamkamba, een Malawische man die op zijn 15e uit afval een windmolen bouwde om zijn dorp van stroom te voorzien?

Vilda_131384_Afrikaanse_baobab_Adansonia_digitata_Lars_Soerink_1240_px_53020

Deze tropische thema's komen zeker aan bod, maar wat het boek bijzonder maakt is de focus op België en dan vooral wat we kunnen ondernemen om een klimaatcrisis te vermijden. Met hoopvolle initiatieven verzinkt het boek niet in cynisme, maar biedt ze een mooi gamma aan menselijke vindingrijkheid en doorzettingsvermogen. 

Dat het boek door geschreven is door 3 generaties, maakt het enkel maar meer bijzonder. De respectievelijke auteurs geven bij elk thema hun kijk op de zaken, waardoor je verschillende perspectieven krijgt aangeboden. 

Wie het boek wil kopen, kan daarvoor terecht op de website van Grootouders voor het Klimaat. Wie lid wordt van de vzw voor meer dan €20, krijgt het boek er gratis bovenop. 

WU-ABC-BOEK-VOOR-scaled

Foto baobab: Vilda - Lars Soerink

Foto gezin: Vilda - Jeroen Mentens

« Terug