Dien je droomproject in en maak van jouw buurt een groene, gezonde en ontspannende ruimte

SOCIAL POST Verover de Ruimte 2021.pngwoensdag 12 mei 2021 10:15

Begin mei lanceerde Netwerk Duurzame Mobiliteit een oproep aan de Vlaamse bevolking om lokaal de ruimte te veroveren. Elke burger kan via veroverderuimte.be een idee indienen over hoe zij de openbare ruimte in hun buurt graag ingericht zien. Elke droom is welkom, van broodnodig tot ‘te zot voor woorden’.

Indienen kan tot eind juni. Daarna worden de voorstellen gebundeld per stad of gemeente en in het najaar 2021 aan de lokale overheid bezorgd, samen met een actieplan. Zo krijgen de lokale besturen waardevolle input, die aansluit bij hun beleidsdoelstellingen, en worden zij ondersteund bij de uitwerking en realisatie van de plannen.

Een shift in focus

De oproep vertrekt vanuit de brede alliantie Verover de Ruimte waar BOS+ deel van uit maakt. Samen met verschillende middenveldorganisaties, socioculturele verenigingen en betrokken ondernemingen, gaan we voor groene, gezonde en ontspannende ruimte, die aanzet tot actieve beweging en ontmoeting. We beogen een shift in de focus, met meer aandacht voor stappers, trappers, openbaar vervoer en deelmobiliteit en minder voor individuele wagens.

Bovendien wordt de oproep gekoppeld aan en gesteund door de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties: 17 doelstellingen die de wereld zich stelt richting 2030 om aan duurzame ontwikkeling te doen.

Heb je een idee over hoe jij graag jouw buurt zou inrichten?

Laat het weten!

De ruimte veroveren, hoe doe je dat?

In 2020 zette BOS+ reeds, samen met autodelen.net, een actie op in het kader van Verover De Ruimte. 8 Parkeerplaatsen werden door ons omgetoverd tot een groene oase. Waar normaal auto’s stonden, namen jongeren van de omliggende scholen plaats onder bomen. 

IMG_8893

De actie werd warm onthaald door voorbijgangers, die aangenaam verrast waren met de vergroening van de straat. Door deze feedback besloot BOS+ de boompjes die toen werden ingezet om de buurt op te fleuren opnieuw in te schakelen. Binnen de campagne Trees Please kunnen gemeenten, steden of buurten de boompjes lenen voor 20 dagen om ook hun pleintjes of straten groen te kleuren. 

Ik heb interesse in Trees Please

« Terug