Frankrijk verbiedt vluchten tussen steden met snelle treinverbinding

Vilda_102066_Treinspoor_door_een_natuurgebied_Jeroen_Mentens_1240_px_52349.jpgdinsdag 13 april 2021

Het Frans parlement heeft dit weekend een verbod goedgekeurd op binnenlandse vluchten voor routes die in minder dan 2,5 uur per trein kunnen worden afgelegd. Met de nieuwe wet legt Frankrijk het binnenlandse vliegverkeer stevig aan banden.

Het Frans parlement heeft dit weekend een verbod goedgekeurd op binnenlandse vluchten voor routes die in minder dan 2,5 uur per trein kunnen worden afgelegd.

Met de nieuwe wet legt Frankrijk het binnenlandse vliegverkeer stevig aan banden. Er zullen geen vluchten meer georganiseerd mogen worden tussen twee steden die ook verbonden zijn door een treinverbinding van minder dan 2,5 uur. Dat betekent dat er geen vluchten meer zullen zijn tussen pakweg Parijs en Lyon.

De beslissing maakt deel uit van een plan van de regering-Macron om de Franse uitstoot met 40 procent te verminderen tegenover 1990. 

Burgerparlement

Het idee is afkomstig van het burgerparlement van Macron, waar burgers ideeën konden formuleren om de Franse uitstoot te verminderen. Het voorstel werd wel afgezwakt: aanvankelijk was sprake van alle verbindingen met een treinrit tot 4 uur, maar dat is dus 2,5 uur geworden.

Het voorstel is zaterdagavond goedgekeurd in de Nationale Vergadering, nu moet ook de Franse Senaat zich er nog over buigen.

Uitstoot vliegtuigen

Het was je misschien al bekend dat vluchten enorm luchtvervuilend zijn. Hoe vervuilend precies, kan je zien op de website Treecological.be, waar je de uitstoot van je vlucht kan berekenen. Voor korte vluchten raadt BOS+ altijd aan de trein te nemen, maar sommige vluchten kan je helaas niet vervangen.

Blijf niet met dat schuldgevoel zitten, ook op Treecological.be krijg je de kans de uitstoot van je vlucht te laten compenseren. Door het planten van nieuwe bomen wordt de impact van jouw vlucht op het klimaat toch een groot stuk goedgemaakt.

Bron: IPS news

« Terug