Boomwetenschap tot in de uithoeken van Siberië

1.png - Vilda Jeroen Mentensvrijdag 09 april 2021

Het boek 'Wat bomen ons vertellen' won vorig jaar de Jan Wolkersprijs voor beste natuurboek. Hoe het tot stand kwam en wat die bomen dan precies te vertellen hebben, hoort u via deze lezing van auteur en topwetenschapster Valerie Trouet zelf.

Wie telde er als kind al eens geen jaarringen van een boomstam? Maar waar het bij de leek bij de leeftijd van de boom blijft, schrijft Valerie Trouet er een heel boek over: Wat bomen ons vertellen. De experte dendrochronologie (boomtijdkunde) won er vorig jaar de Jan Wolkersprijs mee. Dat is de prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Valerie Trouet geeft op 14 april meer toelichting over en bij haar boek. 

In het boek van Trouet zie je pas hoeveel er af te leiden is uit jaarringen. Naast het aantal, zeggen de dikte ervan of sporen van bepaalde insecten ook heel veel. Op heldere en boeiende wijze neemt het boek je mee doorheen de geschiedenis en zet enkele gebeurtenissen in een ander daglicht. Zo passeren onder meer Dzjengis Khan, 17e eeuwse piraten en een legendarische viool van Stradivarius de revue.  

Vilda_104503_Boomstammetjes_Jeroen_Mentens_1240_px_52321.jpg

Uithoeken van Siberië

Trouet bestudeerde 20 jaar lang niet alleen de jaarringen van bomen, maar ook de sporen die jaarringen nalaten in houten objecten. Ze specialiseerde zich in dendroklimatologie. Daarbij bestudeert ze vooral het klimaat en de geschiedenis er van aan de hand van bomen en hout.  

Haar werk bracht haar tot in de verste uithoeken van Siberië, momenteel werkt ze aan de universiteit van Arizona, in de Verenigde Staten. Het is van daaruit dat ze meer inzichten zal delen van het werk achter haar boek en uw vragen hierover zal beantwoorden. 

Inschrijven

Schrijf je dus in op de lezing via onderstaande knop en laat je betoveren door de wondere wereld van de wetenschap met Valerie Trouet, ingeleid van Jan Van den Bulcke, professor dendrochronologie aan het labo Houttechnieken van de UGent.

Inschrijven kan via deze link: https://forms.gle/fu4vuCDs6Ygd9xYC9

3 - tekst.png

Foto's:
Vilda - Jeroen Mentens
Koen Broos

« Terug