Waarom ook BOS+ zondag op straat komt als ‘advocaat voor het klimaat’

DSC04995.jpgvrijdag 12 maart 2021

Weet u nog, die Klimaatzaak? In 2014 besloten 11 bezorgde burgers actie te ondernemen tegen het tekortschietend Belgische klimaatbeleid. Omdat ze zich ernstige zorgen maakten over de gevolgen van een veranderend klimaat voor mens en milieu, hier en overal ter wereld. Ze kozen voor de juridische weg, en startten een rechtszaak op tegen de bevoegde overheden die door hun keuzes van vandaag de samenleving van morgen in groot gevaar brengen. De rechtszaak werd opgestart door de vzw Klimaatzaak, maar tot op heden sloten maar liefst 62.807 bezorgde burgers zich als mede-eiser aan. Daarmee wordt deze zaak meteen de grootste in de Belgische geschiedenis. De inzet: België op zijn verantwoordelijkheid wijzen in de wereldwijde strijd tegen klimaatopwarming en de overheden dwingen hun klimaatbeloftes na te komen.

Fast forward naar 2021. Na een jarenlange voorbereiding en verschillende vertragingen, kan de rechtszaak eindelijk van start gaan. Op 16 maart vindt de eerste in een reeks van 10 pleitzittingen plaats. De vzw Klimaatzaak, gesteund door een sterk team van juristen, tientallen vrijwilligers én een enorme achterban aan mede-eisers, is er helemaal klaar voor. Gewapend met vlijmscherpe argumenten en heldere eisen, gaan ze voluit voor een beter klimaat.

Maar voor ze uit de startblokken schieten, roept Klimaatzaak die achterban nog één keer op haar steun te betuigen. Nu zondag 14 maart zullen in meer dan 100 steden en gemeenten burgers op straat komen, verkleed als ‘advocaat voor het klimaat’. BOS+ zal daarbij alvast aanwezig zijn op verschillende locaties. Omdat ook wij elke dag geconfronteerd worden met de toenemende gevaren en gevolgen van een veranderend klimaat: van verdroging en plagen in onze bossen, over de schreeuw om verkoeling in onze sterk gebetonneerde steden, tot de verwoestende bosbranden bij onze partners in de tropen.

Ook jij kan je nog aansluiten. Een overzicht van alle (coronaproof!) acties vind je op de facebook pagina van Klimaatzaak. Let wel op, inschrijven is verplicht om de veiligheid te garanderen. Kom in het zwart gekleed, met een zelfgemaakte advocatenbef (een witte zakdoek, een wit servet, een witte sjaal of een stuk witte stof). Samen zetten we de klimaatproblematiek nog eens hoog op de agenda, en tonen we politici en media dat het menens is. Want wij zijn allemaal advocaat voor het klimaat.

« Terug