Nine plantte een Heldenboom voor haar vader

Mario Vanhaeren met dochter Nine.jpegwoensdag 06 januari 2021

Vijf Heldenbossen, eentje in elke provincie. Daar konden mensen Heldenbomen planten voor hun persoonlijke held. Zoals Nine haar vader, directeur van zorginstelling Oostrem.

 ‘Van het applaus blijft niks meer hangen, het Heldenbos is permanent’ 

Nine Vanhaeren (29) plantte een boom in het heldenbos voor haar vader Mario, die directeur is van een zorginstelling. “De strijdlust van mijn vader tijdens de coronapandemie was gigantisch”, zegt Nine Vanhaeren. “Hoe hij bleef gaan om de beste zorg te verlenen aan de mensen in Oostrem en voor zijn personeel, is niets minder dan een heldendaad. Met het Heldenbos geef ik hem een blijvend en tastbaar geschenk.” 

Nine’s vader, Mario Vanhaeren, is directeur van  Oostrem, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke, een meervoudige of motorische beperking. “Vele van zijn bewoners hebben een zware verstandelijke beperking”, legt Nine Vanhaeren uit. “Hoe leg je hen uit dat ze van de ene op de andere dag hun ouders niet meer mogen zien? Dat ze hun handen moeten wassen, afstand houden, een mondkapje moeten dragen? In de media en de politiek werden opvoeders meestal niet als zorgverleners gezien. Een miskenning van hun werk en van dat van mijn papa. Ongelofelijk welke inspanning zij leverden.” (Lees verder onder de foto)

Nine en Mario Verhaeren.jpeg

Recht op warme zorg

Mario Vanhaeren besloot niet bij de pakken te blijven zitten. “De zorg moest van hetzelfde niveau blijven”, zegt hij. “Dat is je personeel inspireren, communiceren met de ouders en de hele organisatie herbekijken. Tegelijk besloot ik een blog bij te houden, om te tonen waar we mee bezig waren en wat de problemen waren. De overheid en de wisselende regels waren geen grote hulp tijdens de lockdownperiode. Toch heb ik er alles aan gedaan om als directeur een menselijke, warme zorg te geven, want daar hebben onze gebruikers en hun naasten recht op.” 

“Die blog was er zonder uitzondering elke dag”, weet Nine Vanhaeren. “Zelfs op dagen waarop ik zag dat papa er geen zin in had of dat hij moe was of geen tijd had, was er toch steeds dat werk dat hij er nog bijnam. Dat maakte hem voor mij een held.” 

Tastbaar

Nine Vanhaeren vond het applaus aan het begin van de lockdown een leuk gebaar, maar heel vergankelijk. “Toen ik de Heldenbosactie zag was ik meteen enthousiast. Een bos is al iets goeds op zich, dat ik het dan ook nog eens aan mijn held en vader kan opdragen gaf de doorslag. Het is tastbaar, het blijft er staan. Ik kan er met mijn kinderen naartoe gaan en zeggen ‘kijk, dat is voor opa’ en er vervolgens picknicken. Het bos werd geplant in een crisisperiode, maar er is dan toch iets moois uit voortgekomen.” 

“Als vader is het ontroerend om te horen dat je volwassen dochter je als held nomineert”, zegt Mario Vanhaeren. “Zoiets verwacht je van jonge kinderen maar niet als ze al zelf kinderen hebben. Het doet iets met een mens dat te horen. Ook de symboliek van nieuw leven vond ik mooi aan de heldenbossen. Binnen Oostrem is duurzaamheid ook een belangrijk thema dus het bos past ook binnen onze waarden. Het Heldenbos is iets dat zal blijven duren en waar we later nog veel plezier aan zullen beleven. Zo is er toch ook een positieve kant aan het coronaverhaal.”  

Meer weten over de Heldenbossen of zelf nog een Heldenboom planten?

Naar het Heldenbos

« Terug