Schat, wat doen we met de kerstboom?

tree-1283772_1920.jpgwoensdag 30 december 2020

Het is weer zover, Kerst is gedaan, nieuwjaar staat voor de deur; en daar komt de vraag: ‘Schat, wat doen we met onze kerstboom?’ Misschien kies je ervoor de boom te laten ophalen door de vuilniskar, of prefereer je een traditionele kerstboomverbranding, omdat je dat gewoon bent? Of, en wellicht wil je het dit jaar wat duurzamer aanpakken! Toch? Maar wat houdt dat dan precies in?

Wij gingen voor jou (en jouw kerstboom) op zoek naar 3 duurzame (en veel leukere) lotsbestemmingen.

Iets te laat, maar duurzaamheid begint bij wat je koopt

Mensen vragen zich vaak af wat de meest duurzame optie is; een kunstkerstboom, die je ieder jaar opnieuw gebruikt, of een echte kerstboom. Een ding is zeker, beide opties hebben hun voor-en nadelen.

Wanneer je een kunstkerstboom hergebruikt, is dit duurzamer dan ieder jaar een nieuwe echte kerstboom aan te kopen en nadien te laten ophalen door de vuilniskar of te verbranden. Maar, kunstkerstbomen zijn uiteraard gemaakt van plastiek en andere vervuilende materialen.

Om dit nadeel te beperken, kan je ervoor kiezen om tweedehands een kunstkerstboom aan te kopen of creatief om te springen met materialen die je al thuis hebt liggen. Zo kan je bijvoorbeeld een kerstboom uit opgestapelde boeken maken, of een kerstboom uit lichtjes. Of zelfs gewoon jouw kamerplanten versieren met kerstballen. Be creative!

Wanneer je een echte boom koopt, kies dan voor een boom die je nadien kan planten. Let hierbij wel op de kwaliteit van de kluit en de grootte van de boom, hoe kleiner de boom en hoe beter de kwaliteit van de kluit, hoe meer overlevingskans hij zal hebben. Kies ook voor een boom die in pot is gekweekt. Dit kan je vaststellen door te kijken of er wortels uit de pot komen. Een afgezaagde boom is uiteraard geen optie en vooral zonde voor de boom en voor het milieu.

Als je jouw echte kerstboom binnenbrengt, zorg er dan voor dat hij in een goede pot staat (groot genoeg), verpot in het geval dit niet zo is en voeg indien nodig nog wat potgrond toe. Vergeet niet om de boom ook water te geven, net zoals je bij jouw kamerplanten doet.

Plant jouw boom in de tuin

Wanneer de feestdagen achter de rug zijn en je jouw slaaptekort hebt ingehaald, kan je er voor opteren om jouw kerstboom in de tuin te planten, als je daar plaats voor hebt.

Belangrijk hierbij is dat je de boom eerst laat wennen aan koudere temperaturen. Zet hem dus niet rechtstreeks in de grond, maar laat hem even acclimatiseren op een koelere plek in huis (zoals bijvoorbeeld in de garage, of op de veranda).

Opgelet, je kan de boom enkel planten als het enkele dagen niet vriest, anders is hij geen lang leven beschoren.

tree-5783622_1920.jpg

Plant de kerstboom met binnenpot in de grond, zo kan je hem de jaren nadien opnieuw gebruiken. Let er op dat de pot nog een tiental centimeter boven de grond uitsteekt en voldoende drainage kan garanderen. En vergeet ook zeker niet om hem extra water te geven wanneer het weinig regent of warm wordt.

In december kan je de boom vervolgens terug uitgraven en opnieuw gebruiken. Hij zal misschien wel een grotere pot nodig hebben. Als oude vrienden kunnen jullie opnieuw samen kerst doorbrengen.

Breng jouw boom naar een kerstbomenasiel

Heb je geen plaats in de tuin? Geen nood! Voor jou zijn er ook duurzame oplossingen.

Je kan jouw kerstboom bijvoorbeeld naar een kerstboomasiel brengen. Een pension voor bomen als het ware, waar ze de nodige zorg en liefde krijgen tot je hen weer komt ophalen.

Dit kan bijvoorbeeld bij de nieuwe boomkwekerij van het burgerinitiatief Bûûmplanters uit Schaarbeek. De ingeleverde bomen worden door de circulaire kwekerij geplant en kunnen het jaar nadien opnieuw opgehaald worden door de eigenaars.

Niets weerhoudt je om verschillende duurzame oplossingen te combineren en te experimenteren: je kan een tweedehands kunstkerstboom ook afwisselen met een echte boom, die je nadien plant en laat uitgroeien?

Wees creatief in het proces en zet een vraag voorop: wat zou de boom willen?

Wij wensen jullie alvast een heel prettig en gezond nieuwjaar toe! Het kan alleen maar beter worden vanaf nu.

 

 

« Terug