Walk The Future: wandelen voor een groenere toekomst

Walk The Future.jpgdinsdag 29 december 2020

Karen, Paulien, Helena en Josephine. Zo heten de dames die sinds begin december door onze bossen wandelen voor een groenere toekomst. Op eigen initiatief riepen ze een sponsortocht in leven, met de sprekende titel: Walk The Future. Met deze gesponsorde actie willen ze geld inzamelen voor meer en beter bos in Vlaanderen, een taak die ze graag aan BOS+ overlaten. Iets waarvoor wij, en de natuur, hen ontzettend dankbaar zijn! Walk The Future maakt deel uit van de campagne 'Bosbubbels' van BOS+.

Het idee

In juli verloor de tante van Karen de strijd tegen kanker. Dit verlies zette haar aan het denken. Ze vroeg zich af hoe het komt dat steeds meer mensen te kampen krijgen met ongeneeslijke ziektes. Maar ook waarom we ons steeds minder bewust zijn van wat we eten, drinken, vervuilen, vernietigen of inademen.

We zijn als mens steeds meer losgekoppeld van de natuur, zowel fysiek, als in onze gedachtenpatronen. En dat is misschien niet raar, aangezien we steeds minder in onze dagelijkse activiteiten in contact komen met bomen, bossen of dieren. Om die connectie tussen mens en natuur te herstellen, de bewondering en het respect voor de natuur te hernieuwen, moeten we opnieuw wat dichter bij elkaar gebracht worden. 

Het afscheid van een dierbare en de nieuwe verworven inzichten die dit verlies met zich meebrachten, zetten Karen aan tot actie.  Ze trommelde haar beste vriendinnen op en deelde haar verdriet, frustaties en plan. Hun missie kreeg langzaam vorm en enkele brainstorms later lag een afgewerkt plan op tafel; Walk The Future. 

Walk The Future.jpg

De doelstelling van Walk The Future is om het komende jaar, met z'n vieren, maar liefst 2500 km te wandelen en hiervoor 2500 euro in te zamelen. De ingezamelde fondsen doneren ze vervolgens aan BOS+, voor meer bos en bomen. Zo willen ze hun eigen bijdrage doen aan het herstellen van de connectie tussen mens en natuur en het creëren van een gezondere leefomgeving.

De bezielers

Via videochat maak ik kennis met Karen, een rasechte natuurfanaat en dierenliefhebber, maar ook vooral een erg sympathieke madam.

Ik groeide op tussen de paarden, de honden én vlakbij het bos. Zo één waar je nog echt in kon verdwalen. Ik kan me bijna geen dag herinneren dat ik niet buiten was.

Ze vertelt me dat ze zich een tijd herinnert waarin ze zorgeloos op straat kon spelen, het bos kon intrekken en op ontdekking kon gaan. Dit plantte het zaadje voor een leven in de buitenlucht.

De goesting om naar buiten te gaan, het avontuur op te zoeken, en de geborgenheid die ik terugvond in een bos… Dat is vandaag nog steeds zo.

Karen.jpg

Karen deelt haar liefde voor reizen, maar ook de grieven die daar mee gepaard gaan en de impact van onze handelingen als mens op de mooiste plekken op aarde.

Mijn reizen hebben me heel veel geleerd, maar helaas ook dat wij mensen weinig of nog maar nauwelijks echt verbonden zijn met de natuur of met onze omgeving. Van een aftakelend koraalrif in Australië, afvalbergen in Cambodja tot de vele natuurgebieden die plaats moeten maken voor industrie in Europa. Het was en is voor mij op zijn zachts uitgedrukt confronterend.

Ze stelt zich door deze ervaringen frequent de vraag waarom wij als mens niet beter omspringen met de natuur of moeite doen om onze plaats te leren kennen in het ecosysteem.

Paulien voegt zich na een tijdje bij het gesprek en vertelt dat ze zich herinnert als kind al te genieten van de natuur, dieren en reizen die ze maakte met haar ouders.

Maar Karen, she took that up a notch. Karen is degene die mij meenam én -neemt op wandelweekends met haar vriendinnen - die ik inmiddels ook mijn vriendinnen mag noemen - en inspireert me telkens opnieuw om de natuur verder in te duiken door haar verhalen, belevenissen en alles wat ze onderneemt.

Ze prijst zichzelf gelukkig dat ze de iedere dag in het mooiste gebied van Vlaanderen kan vertoeven.

Intussen verblijf ik bovendien in het groenste snoepje van Vlaanderen en dus ook vlak aan een aantal prachtige natuurgebieden. Ik ben elke dag buiten en probeer zoveel mogelijk tijd te maken voor wandelingen in de bossen met mijn paard en onze hondjes - een zaligheid en rustpunt dezer dagen.

Paulien.jpg

Het gevoel dichter bij de natuur te staan, doet Paulien nog des te meer beseffen hoezeer we onze aarde, en daarmee ook onszelf, tekortdoen.

Maar alleen dat besef… is niet voldoende. Daarom was ik onmiddellijk verkocht toen Karen mij aansprak en kan ik niet wachten om te verbinden in en met het groen. Hopelijk dragen we zo samen toch alvast een eerste klein steentje bij aan een gezondere planeet.

Ze hoopt door de actie dat ze ook anderen kan aansporen om de natuur in de trekken en wat meer stil te staan bij wat onze omgeving nodig heeft.

Josephine en Helena konden ons gesprek niet bijwonen, dus stelt Karen hen vol bewondering aan mij voor.

Helena is de fantastische mama van een dochter, Pauline (net 1 jaar). Ze leeft erg bewust en ecologisch, door zich bijvoorbeeld steeds met het openbaar vervoer of haar elektrische fiets te verplaatsen, geen vlees te eten, te koken met voedsel verkregen door de korte keten en haar eigen moestuin, en zich steeds kritisch op te stellen ten opzichte van haar plaats in ons ecosysteem.

Helena.jpg

Josephine is momenteel al in de bergen op pad, maar voor haar kan ik je doorverwijzen naar haar website 'Outdoor Psychologie'. Ze startte recent een eigen praktijk, waarin ze mensen en dieren begeleid in de natuur, vanuit de principes van de cognitieve gedragstherapie. 

Josephine.jpg

Walk The Future voor Bosbubbels

De dames besloten voor hun actie in zee te gaan met BOS+ en hun sponsortocht Walk The Future te laten onderbrengen in de eindejaarscampagne Bosbubbels. 

Met Bosbubbels wil BOS+ een platform bieden aan mensen die een eigen actie willen ondernemen voor meer en beter bos in Vlaanderen. Dien zelf een actie in, of sponsor de acties die al online staan, zoals Walk The Future, en draag jouw steentje bij aan een groenere toekomst.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van Walk The Future? Volg de dames dan op hun tocht via hun facebookpagina.

Door regen en wind... met nadien erg natte sokken 🧦 en een rode neus 🔴. Vorige week maandag vertrokken we samen richting...

Geplaatst door Walk the future op Zondag 27 december 2020

« Terug