Leidster van de Waorani wint Goldman Prize, de ‘Oscar voor milieuhelden’

Wao_Nemonte.jpgdonderdag 24 december 2020

Nemonte Nemquino, leidster van de Waorani, won een rechtszaak van de Ecuadoraanse overheid die illegaal land veilde aan oliemaatschappijen. Door haar wordt nu 202.000 hectare amazonewoud beschermd.

Nemonte Nemquino, een leidster van de Waorani uit Ecuador, krijgt dit jaar de Goldman Environmental Prize. Onder leiding van Nemquino won haar volk een rechtszaak van de overheid, die illegaal land had toegezegd aan oliemaatschappijen. Door het optreden van Nemquino wordt nu 202.000 hectare amazonewoud beschermd tegen extractieve industrie.

De charismatische en goedlachse Nemomte Nemquino (33 jaar) is een inheemse Ecuadoriaanse vrouw van de Waorani-etnie. De Waorani zijn een belangrijke inheemse bevolkingsgroep in de Ecuadoraanse Amazone, waar BOS+ al jarenlang mee samenwerkt. De Waorani bezittten officieel een gigantisch territorium van bijna 1 miljoen hectare. Nemquino neemt het al langer op voor de rechten van inheemse groepen en gemeenschappen in de Amazone, met name het verdedigen van hun territorium en het behoud van hun leefomgeving. Nemquino had zo’n grote impact dat ze eerder dit jaar ook al werd opgenomen in Time’s 100 most influential people.

Woud en wolken panorama 2.JPG

Regenwoud op de veiling

Ecuador is immers één van de meest biodiverse plekken ter wereld, maar het regenwoud en hun inwoners worden steeds meer bedreigd door aardolieontginning, houtkap, wegenbouw en een oprukkende landbouwgrens. In 2018, toen de regering nieuwe investeerders zocht, kondigde een Ecuadoriaanse minister aan dat er 2,8 miljoen hectare primair regenwoud geveild zou worden voor olieconcessies.

Dat was echter buiten Nemquino en de Waorani gerekend. Begin 2019 spanden ze rechtszaken aan tegen maar liefst drie ministeries van de overheid. De overheid had volgens hen valselijk gepromoot dat ze de toestemming van de Waorani had om het land te verkopen. De rechtszaken hadden succes, mede door vele protesten en het inspirerende leiderschap van Nemquino, die de Waorani één stem gaf.

Nemonte Nenquimo - Goldman Prize.jpg

Waorani krijgen gelijk

In april 2019 volgde de uitspraak: de Waorani hadden gelijk en de overheid verloor. Een deel van het land van de Waorani, zo’n 202.000 hectare, werd vanaf nu beschermd gebied en mag niet meer in concessie gegeven worden aan extractieve bedrijven.

“We wachten niet af tot de regering ons respecteert”, zei een standvastige Nemonte Nemquino in een interview. “We eisen dat ze ons respecteren, onze levenswijze, onze thuis, onze cultuur en ons territorium.”

Een mooie overwinning van de inheemse gemeenschap, die best historisch genoemd kan worden. Het brengt hoop voor andere inheemse bevolkingsgroepen tegenover de de trieste realiteit van een overheid die veelal economische belangen van de korte termijn voorop stelt, ten koste van haar eigen bevolking en natuur.

Waorani julio 2019 (10) Gezin in hangmat hut.JPG

Gevecht van iedereen

Met de Goldman Prize wordt dit nu extra in de verf gezet en krijgt de strijd van Nemonte, en verschillende groepen die hen vertegenwoordigen zoals ook de AMWAE (Asociación de Mujeres Waorani de Amazonia Ecuatoriana of vereniging van Waorani-vrouwen uit de Ecuadoraanse Amazone) meer aandacht en wint ze aan belang. Zoals Nemonte zelf zegt: “We vechten niet enkel voor onze eigen levenswijze, maar ook voor de hele wereld wanneer we opkomen voor het behoud van het Amazonewoud.”

BOS+ mocht de sterke positie die vrouwen in Ecuador innemen al heel die tijd ervaren. Zeker ook van de presidente van de AMWAE, de vrouwenorganisatie die onze rechtstreekse partner is in Ecuador voor verschillende productieve projecten zoals de duurzame teelt van cacao

« Terug