Toekomst voor unieke Ecuadoriaanse bijensoorten meer verzekerd

Stingless-bees-in-Puyango - Radiación 4K (Nature and Culture website).jpgdonderdag 19 november 2020 17:15

Op 12 november nam het lokale bestuur van Ecuadoraanse bijenhoofdstad Puyango een belangrijke beslissing met de uitbreiding van het gemeentelijk natuurreservaat. Het gebied beslaat nu meer dan 28.000 hectare.

Bijen zijn noodzakelijk. We nemen bijen en andere bestuivers soms als vanzelfsprekend, maar ze zijn een vereiste voor een stabiele, gezonde voedselvoorziening en een evenwichtige voeding. Desondanks worden bijen ersntig bedreigd. De cijfers liegen er niet om, jaar na jaar daalt de bijenpopulatie. De oorzaak is een combinatie van stressfactoren: het verlies van habitats en van voedselbronnen, pesticiden en de gevolgen van de klimaatopwarming.

Puyango, Ecuador

BOS+ wijst er graag op dat hier tegen gevochten kan worden. Dankzij uw steun helpt BOS+ lokale organisties en besturen in Ecuador leefgebied te beschermen voor de inheemse bijenpopulaties in tropisch droogbos, een uniek ecosysteen.

Op 12 november gaf het lokale bestuur van Puyango in Ecuador zijn goedkeuring voor de uitbreiding van het natuurreservaat "Puyango Municipal Conservation Area". Het gebied beslaat nu 28948 hectare. Het gebied beschermt de beste bestuivers van onze planeet alsook verschillende waterbronnen en één van de laatste populaties van brulapen in het zuiden van Ecuador.

Tropisch droog bos bedreigd

Het gaat echter niet zomaar over bijen. In de droogbossen in het zuid-westen van Ecuador leven ongeveer 90 unieke inheemse bijensoorten.

De Puyango Municipal Conservation Area bestaat uit een mix van subtropisch regenwoud en droog bos. Tropisch droogbos is het meest bedreigde ecosysteem in Ecuador.

Die bossen van Puyango zijn de voornaamste leefgebieden van meer dan 90 inheemse bijensoorten. Om dit bedreigde gebied te beschermen, samen met zijn zoemende inwoners, werkt de organisatie Naturaleza y Cultura Internacional nauw samen met een koepelvereniging van lokale besturen, de Mancomunidad Meliponas. Ze geeft training en opleiding over de waarde van hun omgeving en de impact ervan op hun welzijn.

Ecu_NCI_Stingless bees.jpg

Honing als beschermingsmiddel

De honing die de rijke en diverse bijenpopulaties van Puyango produceren, zijn al jaren een bron van inkomsten voor de gemeenschappen. De mensen oogstten de honing echter vaak niet op een duurzame manier en de bijenpopulaties namen af.

Door samen te werken met organisaties als o.a. Naturaleza y Cultura Internacional en BOS+ konden de mensen van Mancomunidad Meliponas zich omscholen om hun inspanningen voor herbebossing, imkeren en het oogsten van honing te verbeteren.

Leden van de gemeenschap leerden onder meer om bijen te houden in kasten, eerder dan wilde bijennesten te oogsten. Het resultaat was dat de productie van honing steeg, terwijl de bestuivers van hun gewassen in leven bleven. De gemeenschap heeft nu 4.600 bijenkasten die honing producerenen bij 160 families. 

Het project deed de lokale mensen ook inzien dat, door beter zorg te dragen voor hun omgeving, ze ook beter hun belangrijke grondstoffen konden beschermen.

“Dankzij de bijen worden de mensen er zich van bewust dat ze beter niet ontbossen”, zegt Milton Guaicha, de coördinator van de Mancomunidad Meliponas. "Dit is trouwens een van de weinige oondernemingen die geen nadeel ondervond van de COVID pandemie want doordat deze honing sterkere geneeskrachtige eigenshcappen heeft dan de honing van de Afrikaanse bij is de verkoop sterk gestegen in 2020."

 Er zijn nu 4.600 gedomesticeerde bijenkasten in Puyango dankzij dit project.

Mantelbrulaap en spitssnuitkrokodil

Samen met Naturaleza y Cultura Internacional inventariseerde het lokaal bestuur van Puyango onlangs het leefgebied van inheemse bijensoorten zodat die gebieden beschermd konden worden. Het resultaat was het Puyango Municipal Conservation Area – een van de eerste reservaten in Ecuador die inzet op het beschermen van bestuivers.

Het reservaat beschermt niet enkel bijen, maar ook de leefgebieden van één van de laatste populaties mantelbrulapen in het zuiden van Ecuador, de met uitsterven bedreigde vuurvleugelparkiet (Brotogeris pyrrhoptera) en de kwetsbare spitssnuitkrokodil (Crocodylus acutus). Daarbij komt ook dat de Puyango Municipal Conservation Area waterbronnen beschermt, die cruciaal zijn voor de lokale bevolking.

“Een historisch besluit”, zegt Bruno Paladines, medewerker bij Naturaleza y Cultura Internacional. “Voor de eerste keer een natuurreservaat in Ecuador dat dient om de uiterst bedreigde bijen en andere bestuivers te beschermen van de klimaatopwarming en van ontbossing.”

Ecu_NCI_Waterfall in Puyango.jpg

Puyango Municipal Conservation Area kwam er als resultaat van de gezamenlijke inspanningen van Nature and Culture, het Municipality of Puyango, FORAGUA, en de Mancomunidad Meliponas. Het gebied kon uitgebreid worden dankzij de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, Andes Amazon Fund, BOS+ en vrijgevige mensen zoals u.

Dit artikel is een vertaling van een artikel van Naturaleza y Cultura Internacional.

« Terug

Archief > 2020 > november