Waar staat de Boom van het Jaar 2020? Nog 2 dagen om te stemmen voor de 6 finalisten!

BvhJ.pngwoensdag 07 oktober 2020 10:03

Op 1 september werden de 6 finalisten bekend gemaakt voor de Belgische Boom van het Jaar 2020 wedstrijd, één uit elke Vlaamse provincie en Brussel. Nog tot 10 oktober kan er gestemd worden voor de mooiste, interessantste of meest unieke boom. Op 15 oktober wordt de boom met de meeste stemmen bekend gemaakt als grote winnaar en weten we welke boom ons land een jaar lang mag vertegenwoordigen als ‘Belgische Boom van het Jaar’.

Ondertussen werden er al meer dan 2.000 stemmen uitgebracht. Een prijs ter waarde van 2 500€ wordt uitgereikt aan de winnende boom om hem en zijn omgeving in de bloemetjes te zetten. De inzender van de winnende boom ontvangt een toestel van de Belgische startup @Timbtrack. Maar misschien wel het belangrijkste; deze winnende boom zal ons land vertegenwoordigen op de Europese wedstrijd ‘European Tree of the Year’ in 2021
Stem mee voor de boom die dit het meest verdiend en maak hem de Boom van het Jaar 2020!

De Boom van het Jaar
De wedstrijd gaat jaarlijks op zoek naar de verhalen achter de meest opmerkelijke bomen in Vlaanderen. Bij de selectie van finalisten kijkt de jury vooral naar het verhaal van elke boom; de geschiedenis, zijn rol voor voorbijgangers of zijn waarde in de omgeving. Denk maar aan de eik waarin de buurtkinderen samenkomen, de oude linde of beuk op het dorpsplein die al vele generaties heeft gekend, een herdenkingsboom voor een historische gebeurtenis… Kortom, bomen die de gemeenschap met elkaar en met de natuur verbinden.

Prijs
Naast deze mooie titel ontvangt de winnende boom een verzorgingsbeurt of inrichting ter waarde van € 2.500, afhankelijk van de noden van de boom en een toestel van de Belgische startup Timbtrack ter waarde van € 700 om zelf te gebruiken of te schenken aan de gemeente, organisatie of beheerder uit de buurt. Daarenboven mag deze Vlaamse boom in 2021 België vertegenwoordigen in de Europese wedstrijd, waar nu al 16 landen meedingen naar de internationale hoofdprijs ‘European Tree of the Year’.

Organisatie
Deze wedstrijd wordt georganiseerd door SBNL-VL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen), daartoe financieel ondersteund door het Baillet Latour Fonds, in samenwerking met Landelijk Vlaanderen, ANB, BOS+, ELO, APB-NB en de Bosgroepen.

Hoe verloopt de wedstrijd nu verder?
Stap 1: Stemmen maar!
Stem nog snel tot en met 10 oktober 2020 op www.boomvanhetjaar.be
Stap 2: En de winnaar is…

De winnende boom wordt midden oktober bekendgemaakt. Deze boom mag een jaar lang pronken als ‘Belgische Boom van het Jaar 2020’. In overleg met de gemeente/eigenaar zal het prijzengeld besteed worden om deze boom in de bloemetjes te zetten of te verzekeren van nog een lange toekomst. Als kers op de taart zal de winnende boom in 2021 als Belgische inzending meedingen naar de Europese prijs ‘European Tree of the Year’!

De zes finalisten:
finalisten.png

« Terug