Doe mee aan de grote ‘River Cleanup’ van de Schelde

nature-4202702_1920.jpgvrijdag 18 september 2020 09:58

Vanaf zaterdag 19 september krijgt de Schelde, ter gelegenheid van World Cleanup Day, een grondige schoonmaakbeurt. Honderden vrijwilligers, waaronder ook Vlaams minister Zuhal Demir, steken de handen uit de mouwen op deze actie van River Cleanup.

80 procent van afval in oceaan komt van rivieren

Het schoonmaken van rivieren zoals de Schelde is essentieel, aangezien maar liefst 80 procent van het afval dat in onze oceanen terecht komt, afkomstig is van onze waterwegen. Als je weet dat er elk jaar ongeveer 8 miljard kilogram afval in de zee terecht komt, kan 80 procent al tellen.

Vilda_141128_Yves_Adams__Schelde_in_Bornem.jpg

Volgens Ocean Cleanup, de tegenhanger van River Cleanup, zorgt bovendien slechts 1 procent van alle rivieren voor die 80 procent van al het afval in de oceaan. Hoewel de Belgische rivieren misschien niet tot de meest vervuilde rivieren behoren op aarde, is er wel degelijk heel wat afval te vinden.

De beste manier om de globale vervuilingsproblematiek aan te pakken, bestaat erin te voorkomen dat plastic afval de oceanen ooit zou kunnen bereiken.

Doe mee aan de River Cleanup

De hoofdlocatie van de Cleanup Day bevindt zich in Antwerpen, maar ook in Gent, Bornem en Schelle worden gezamenlijke opruimacties opgezet. Heb je zin om mee te doen, of wil je graag zelf een actie opzetten in jouw buurt? Schrijf je dan snel in via onderstaande link!

Ik wil meedoen

De opruimacties verlopen uiteraard volledig coronaproof. De organisaties JCI Belgium, Bewapp en Mooimakers vragen aan iedereen die wil deelnemen om steeds op 1,5 meter van andere deelnemers te blijven en voornamelijk in eigen bubbel te werken.

BRON: IPS 17 september 2020

Foto: Yves Adams - Schelde in Bornem

« Terug