Sponsor mee Plan B(os): een fietstocht door de bossen van België

Foto AnnSofie 1.jpgmaandag 14 september 2020 14:33

Maak kennis met Ann Piessens en Sofie De Jongh, twee sportieve vriendinnen met een plan. Een Plan B weliswaar, aangezien Plan A sneuvelde door de uitbraak van corona. Het concept houdt echter stand: een fietstocht maken door bossen en hun ervaringen delen met de wereld. Enkel de bestemming is veranderd: in plaats van naar Compostela te fietsen, gaan zij nu op ontdekking doorheen de prachtige bossen van België. Sponsor deze dames en zorg voor meer prachtige bossen in Vlaanderen!

Plan B(os) – Outside is free

Plan B(os) ontstond uit het idee om met de fiets zoveel mogelijk mooie bossen in de buurt waar Ann en Sofie wonen te doorkruisen als een soort ‘outside wellness’.

‘Het plan kwam er omdat we iets met bomen hebben en er niet genoeg van krijgen. We werden al snel verliefd op het plan en vinden het mooi om te delen. ‘

Met Plan B(os) willen de dames de aandacht vestigen op de kracht en het nut van bomen. En bij uitbreiding hoe bevrijdend het kan zijn om buiten te zijn in de frisse lucht, maar ook hoe gezond het is om in de natuur te vertoeven.

outside is free 3 (002).jpg

Waarom Plan B(os)?

Voor de lockdown stippelden de dames een route uit naar Santiago de Compostella, Plan A. Ze kozen voor deze bestemming als bezinningsmoment en omdat ze door hun fietstocht de aandacht wilden vestigen op iets wat hen beiden en zovele anderen raakt: Multiple Sclerose (MS). De moeder van Ann kampt namelijk al lang met de ziekte, Sofie kreeg twee jaar geleden de harde diagnose.

Ook Plan B(os) zien zij als een moment van bezinning, maar dan in het kader van zorg voor het leefmilieu, voor de natuur en voor onze bossen. Ann en Sofie zullen tijdens hun tocht filosoferen over bewuster leven, over hoe we een groene en duurzame omgeving echt meer nodig hebben; en over de kracht van bomen en bossen in dat verhaal. 

Tijdens de fietstocht zullen de dames hun ervaringen, weetjes, foto’s en bedenkingen delen via een blog. Het is bovendien mogelijk om de dames te sponsoren gedurende hun fietstocht. Zij willen namelijk geld inzamelen voor BOS+, om zo te zorgen voor meer bos en bomen in Vlaanderen. Deze bomen zullen vervolgens eind dit jaar geplant worden op onze eigen gronden.

Een gemeenschappelijke liefde voor bomen en bossen 

Naast hun liefde voor fietsen, hebben de dames ook hun liefde voor natuur gemeenschappelijk. Het is een onderwerp dat vaak ter sprake komt wanneer ze samen zijn.

‘Hoe vaak we dan niet tegen elkaar zeggen hoe schoon het daar kan zijn, hoeveel deugd het doet om buiten te zijn en hoe we dat echt nodig hebben. Buiten zijn, ruimte om te ademen, rust en letterlijk zuurstof te vinden.’

Ook op professioneel vlak delen Ann en Sofie hun passie voor de natuur. Sofie begrijpt als psychologe het positieve effect van vertoeven in de natuur op onze mentale gezondheid en neemt haar cliënten vaak mee voor een wandeling door het bos. Ann liet al heel wat loopbaancoachings buiten doorgaan, aan het kanaal in Humbeek of het aansluitende bos. Buiten zijn heeft overigens vaak een goede invloed op het gesprek.

happiness-1866081_1920.jpg

Hun ultieme droom

Voor de dames is het simpel:

‘Het zou fijn zijn dat er door onze actie meer bomen worden aangeplant.’

Maar als ze verder dromen, hopen ze dat hun fietstocht mensen bewust maakt van de nood aan groen, genoeg bosrijke omgeving en het effect daarvan op hun eigen gezondheid. Of dat het bij hen iets losmaakt om bewuster en gezonder te gaan leven. Dat het hen aanspoort meer buiten te zijn, zelf wat bomen of groen aan te planten in hun tuin, projecten te steunen of hun gemeente aan te spreken.

‘Het zou geweldig zijn moesten er meer natuurparken komen en meer speelbossen. Vaak stopt bosbeheer aan een gemeentegrens of provinciegrens. Of ook een landbouwbeleid waar het evident is dat bomen daar een onderdeel van zijn. Het gaat dus niet alleen over een ‘groen’ idee, maar ook om een ‘gezond’ idee. Bomen zijn goed voor ons. Punt.’

De route door het bos

Ann en Sofie deelden hun route op in zes delen, die ze gespreid over zeven dagen zullen rijden. Ze vertrekken nu zaterdag, 19 september en keren terug op vrijdag 25 september.

cycling-2846201_1920.jpg

De fietstocht bestaat uit 600 groene kilometers en doorkruist diverse bossen in Antwerpen, de Kempen, Limburg, Vlaams-Brabant, Henegouwen en Oost-Vlaanderen. 

•             Deel 1: Van het Bos van Aa (Zemst) naar Lovenhoek (Zandhoven) (80 km)

•             Deel 2: Van de kempen (Kasterlee, Lommelse sahara) richting Bosland in Limburg (107 km)

•             Deel 3: Van Bosland naar het zonnewijzerpark in Genk (117 km)

•             Deel 4: Van de Hoge Kempen naar het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee (128 km)

•             Deel 5: Van het Meerdaalwoud via het Zonienwoud naar het Hallerbos (88 km)

•             Deel 6: Van het Hallerbos naar Zottegem via natuurgebied ‘Middenloop zwalm’ (80km)

Volg de dames op hun tocht

Zoveel meer dan een fietstocht

Deze fietstocht is voor Ann en Sofie zoveel meer dan een uitstap, het is een bezinningsmoment om even stil te staan bij iets wat hen beiden persoonlijk raakt, een gelegenheid om na te denken over bewuster en duurzamer leven, maar ook een opportuniteit om geld in te zamelen voor iets wat hen beiden nauw aan het hart ligt: bossen en bomen.  

Vilda_135661_Yves_Adams__Zonnestraal_in_het_Zoni__nwoud.jpg

Liggen bossen en bomen jou ook nauw aan het hart? Wil je graag bijdragen aan het vergroenen van Vlaanderen, zodat er in de toekomst nog meer gebieden zijn om met de fiets te ontdekken? Sponsor dan Ann en Sofie op hun tocht en BOS+ plant de bomen! Voor 20 euro koop je één boom, die geplant wordt in Vlaanderen.

Eind dit jaar vindt er bovendien een publieke plantactie plaats, waarbij deze bomen worden aangeplant op onze eigen gronden. Heb je dus gesponsord, dan kan je mee komen planten! Giften vanaf 40 euro zijn dit jaar bovendien maar liefst 60% fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat als je 40 euro stort, je twee bomen koopt en netto slechts 16 euro betaalt.

Ik wil sponsoren

« Terug